Miten välttää flunssa

Miten voit välttää syksyn sekä kevään flunssakierteen muutenkin kuin syömällä terveellisesti ja monipuolisesti sekä liikkumalla säännöllisesti.

Keskitymme monesti pelkästään oireiden hoitoon, ennemmin kuin niiden ennalta ehkäisemiseen. Tehokkaampaa olisi estää sairauksia jo ennen kuin ne pääsevät iskemään. Tämä toki vaatii hieman laajemman kokonaisuuden hahmottamista ja ymmärrystä kehon tilasta. Millainen on sinun fyysinen ja henkinen terveytesi ja mitä voit tehdä parantaaksesi sitä.

5 Tapaa välttää flunssa, kun ruokavalio ja liikunta on jo kunnossa

1. Henkinen hyvinvointi

Mieli vaikuttaa vahvasti kehoomme ja sen hyvinvointiin. Ahdistuneisuus, masennus ja mielialan vaihtelut liittyvät kaikki fyysisiin sairauksiin. Huono mieli johtaa yleensä aina myös huonoon fyysiseen terveyteen.

Kun elämässä tapahtuu jotakin stressaavaa, kuten työpaikan menetys, rakkaan kuolema, avioero, rahaongelmat tai muutto. Kehomme reagoi tilanteisiin fyysisillä oireilla, joista yleisimpiä ovat korkea verenpaine, suolisto ongelmat ja unettomuus. Pitkittyneenä henkinen stressi johtaa lähes aina vakaviin fyysisiin ongelmiin.

Opi tunnistamaan alkavat stressin oireet ajoissa ja ota niitä niskasta kiinni. Anna itsellesi aikaa rauhoittua, surra ja purkaa kaikki mieltä painavat asiat. Kun opit purkamaan stressiä saat mielelle rauhan ja keholle lisää energiaa voida paremmin.

2. Hallitse stressiä

Stressi heikentää immuunijärjestelmää ja vaikuttaa sitä kautta terveyteen. Väsyneenä teet myös helposti huonoja päätöksiä. Miten päästä eroon tästä noidankehästä ja tottumuksista, jotka pahentavat stressiä.

Yleensä meillä ihmisillä on taipumus kerätä ympärillemme muita samoista asioista tai elämäntilanteessa kamppailevia. Vaikka myötätunto ja samaistuminen on tärkeää. Se ei useinkaan auta meitä pois ongelman ääreltä, vaan enemminkin edistää negatiivista energiaa. Stressistä pääset parhaiten eroon lisäämällä terveellisiä elämäntapoja. Muutamia hyviä stressin poisto tapoja ovat esimerkiksi musiikin kuuntelu, lukeminen, venyttely, joogata tai mietiskely. Erilaiset vaihtoehtoiset hoitomuodot voivat myös auttaa lievittämään tressiä kuten akupunktiota, hierontaa ja keskustelu jonkun ammattilaisen kanssa. Muista kuitenkin, että ilman stressin syyn selvittämista ja poistamista et pääse pois jatkuvasta noidan kehästä. Selvitä siis aina ensin stressin syy.

 

3. Lataa sisäinen energia nukkumalla

Me kaikki haluaisimme olla joka päivä virtaa täynnä, mutta emme käy paristoilla. Kahvi piristää hetkeksi, mutta se ei kuitenkaan auta meitä lataamaan pysyvästi kehomme energia tasoja. Tarvitsemme unta latautuaksemme.

Monet lääketieteelliset tutkimukset osoittavat että ”riittämätön uni lisää ihmisen riskiä kehittyä vakaviin sairauksiin, kuten liikalihavuuteen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin”.

Selvitä siis kuinka paljon sinun kehosi tarvitsee unta ollakseen onnellinen. Pyri siten säännöllisesti pitämään unentarpeestasi ja unirutiinista kiinni. Huomioi myös unta tarkastellessa unen laatua. Vaikka sängyssä tulisi vietettyä ihanteellinen määrä aikaa ei se aina tarkoita, että olet pirteä herätessä.

Tässä muutama vinkki unen laadun parantamiseen

  • Varaa nukahtamiselle hetki aikaa
  • Sammuta valot ja kaikki elektronisetlaitteet
  • Rentouta mieli ja keho. Unohda työlistat ja keskity vain hyvän olon tunteeseen. Hengitä syvään ja tunne kuinka jokaisella hengityksellä kehosi rentoutuu  ja mieli kevenee.- Voit venyttely tai tehdä pienen rauhallisen joogasarjan rentouttaaksesi mielen ja kehon. Myös meditaatio tai kirjanlukeminen voi auttaa mielen rauhoittamiseen.
  • Nauti hiljaisuudesta ja anna hymyn ja hyvän olon täyttää mieli.

estä flunssa

4. Pese kädet usein

Pese kädet aina, kun tulet kotiin julkisilta paikoilta. Muutenkin kädet on hyvä pestä aina kun mahdollista. Pestessä kädet huolella saippualla, vedellä ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä.

5. Vältä kasvojen koskettelua

Flunssa tarttuu vain jos se pääsee kosketuksiin suun tain nenän limakalvoihin.  Vältä siis kasvojen koskettelua.

estä flunssa

Kohti terveellisempää arkea

Viime kädessä kaiken niin mielen kuin kehon on oltava hyvässä tasapainossa. Tämän tilan saavuttamiseksi meidän on tunnettava itsemme todella hyvin. Kuunneltava tarkasti omia tarpeitamme ja tehtävä päivittäin ratkaisuita, jotka edesauttavat omaa hyvinvointiamme. Se todennäköisesti tarkoittaa meille jokaiselle hieman erilaisia asioita. Jollekin se voi tarkoittaa stressiä lievittävää joogaa joka päivä tai kännykän sulkemista heti työpäivän päätteeksi. Mitä ikinä se vaatiikin tee se itsesi vuoksi!

 ”Uskalla pysähtyä ja ottaa aikaa oman hyvinvointisi takia.”

Elämme tällähetkellä maailmassa, jossa tietoa hyvinvoinnista pursua joka tuutista. Miksi me emme kuitenkaan toimi sen mukaan? Yksinkertainen vastaus on, että suurin osa meistä on liian laiskoja tekemää muutosta totuttuihin tapoihin. On paljon helpompaa vain ottaa flunssalääkettä, kun flunssa iskee, kuin miettiä asiaa sen enempää ennakkoon. Helppoa eikö totta… mutta pidemmän päälle ei niin järkevää.

venyttele

KUVAT:Lauri Kalima /JK creative

Flunssa