elämä opettaa – parhaat elämänopit

Jokainen meistä on varmasti kuullut sanonnan elämä opettaa ja tottahan se on. Harmi vain, että kaikki pitää oppia kantapään kautta enne kuin asioihin reagoi tai reagoiko sittenkään.

Elämän koulussa ei ole opettajaa eikä pulpetteja. Siellä ei myöskään kukaan ei jää luokalle tai reputa tentissä. Se on koulu jossa opimme tai sitten toistamme samat virheet yhä uudelleen ja uudelleen.

Parhaat elämänopit

1.Sopimukset kunniaan

Työelämässä keneenkään ei kannata luottaa. Kaikesta sovitusta kannattaa kirjoittaa kirjalliset sopimukset. Mikäli sopimuksessa on jotakin epäselvää tai korjattavaa se pitää ehdottomasti korjata ennen kuin sopimuksen allekirjoittaa. Ehdoton ei kaikille suullisislle lisäyksille ja lupauksille. Mitään ei siis kannata jättää puheen varaan eikä kenenkään suulisiin lupauksiin kannata uskoa. Bisnes on bisnestä ja siitä kannattaa aina erottaa henkilökohtaiset suhteet. Tämä ei toki tarkoita sitä etteikö puolison kanssa voisi tehdä töitä vaan sitä, että kuten muissakin yritys toiminnassa myös puolison kanssa kaikki sovitut asiat kannattaa olla kirjoitettuna mustaa valkoiselle.

2.Ei töitä, jos ei korvauksia tilillä

Mikäli laskuja ei makseta ajallaan ei myös töitä pidä tehdä kyseiselle yritykselle tai henkilölle.

Tämä asian olen oppinut erittäin kantapään kautta. Tein taannoin TV ohjelmaa (2014-2016)  tuotantoyhtiölle, joka maksoi laskut aina useamman kuukauden viiveellä. Tämä oli heidän jatkuva tapansa, johon lopulta tottui. Laskujen perään piti kysellä joka kuukausi ja laskujen maksuväli oli lopulta yli kaksi kuukautta, kunnes he jättivät kokonaan laskut maksamatta. Usemman juristin kanssa asiasta juteltua, tajusin kuinka heikoilla pienyrittäjä on yrittäessään hakea korvauksia isoilta yrityksiltä. Lopputuloksena se että päätin jättää oikeudenkäynnin kulujen suuruuden vuoksi. Läksy opittu!

3.Luota vaistoon eli  intuitioon

Luota vaistoon ja siihen mitä se kertoo. Mikäli joku asia ei tunnu oikelta tai intuitiosi sanoo, että siinä on jotakin outoa selvitä asia. Aina kun herää tunne, että jokin mättää kyseenalaista tilanne ja selvitä se. Olennaisinta on kuitenkin erottaa intuitio pelosta tai toiveajattelusta.

Uskon että meille jokaiselle on luotu kyky aistia tilantei joissa toinen ihminen yrittää valehdella meille tai muuten vain johtaa harhaan. Intuition avulla löydämme elämän vaikeisiinkin tilanteisiin ratkaisuita, kun järki ei riitä 🙂

4.Kaikki ihmiset tai tilanteet eivät ole samanlaisia

Yleistämme helposti omat kokemuksemme ja monistamme ne muihin elämäntilanteisiin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokainen tilanne tai ihminen erilainen. On olemassa paljon tilanteita, joissa voimme yleistää kokemuksemme, mutta kaikki ei koskaan päde kaikkiin. Katso jokaista tilannetta uusin silmin ja avoimin sydämmin. Tee siten vasta ratkaisusi.

5.Sinä päätät

Tee aina päätökset kuuntelemalla vain itseäsi. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä että muiden neuvoja ei pitäisi kuunnella, vaan sitä että ratkaisut on tärkeä tehdä itse. Kukan muu kuin sinä ei tiedä tilanteesta kaikkea tai joudu elämään päätöksesi kanssa.

6.Valehtelija valehtelee

Valehtelija valehtelee yleensä kaikille ja kaikissa elämäntilanteissa. Et ole poikkeus trust me. Valehtelu on kierre tai toisille jopa tapa. Yksi valhe yleensä johtaa toiseen ja niin edelleen. Näin pienikin vähäpätöiseltä tuntuva valhe voi kasvaa yhtäkkiä niin isoksi että siitä ei ole poispääsyä. Vältä ihmisiä jotka valehtelevat.

7.Ihminen ei muutu

Vaikka kuinka haluaisin sanoa, että ihminen voi muuttua niin hyvin harvoin niin kuitenkaan käy. Ihminen on sellainen kuin hän on. Toki uskon edelleen siihen että tavoista voi oppia pois, mutta se on pitkä ja vaikea prosessi.  Muuttuakseen ihmisen pitää todella haluta muuttua ja tehdä paljon töitä sen eteen. Monesti kuitenkin lupaukset jäävät puheiksi ja on vain ajan kysymys koska vanhat tavat taas toistuvat.

Jos haluat muutosta, tee itse muutos kohti haluamaasi. Älä odota muiden muuttuvan takiasi!

8.Miellytä vain itseäsi

Uskalla olla oma itsesi. Muiden miellyttäminen ei pidemmän päälle koskaan kannata. Se vie hirveästi energiaa pois siitä kuka sinä olet. Et myöskään voi koskaan miellyttää kaikkia.

Tässä hyvä esimerkki. Kun aloitin kirjoittamaan blogiani mietin jatkuvasti kuinka saisin tehtyä fressiä sporttista Fit-lehden tyylistä sisältöä. Lopputuloksena kuitenkin se, että päädyin viime syksynä palaveriin päätoimittajan kanssa, koska lehteen oli tullut paljon palautetta siitä kuinka tuotan sisältöä vain miehille.

Palaute kolahti ja kovaa. Monet kyyneleet itkettyä päätin jatkaa blogiani ja olla välittämättä asiasta sen enempää. Samalla myös päätin tehdä jatkossa sisällöstä juuri sellaista kuin haluan. Suurin pettymys oli tajuta epäonnistuminen tavoitteessa. Olin yrittänyt kaikkeni miettiessä sisältöä, joka ei ärsyttäisi naislukijoita. Epäonnistuen!

Otan mielelläni vastaan palautetta ja kehitän sisältöäni teidän lukijoiden toiveiden mukaan, mutta naisellisia kurvejani en häpeä.

9.Uskalla toteuttaa unelmat

Mitään muuta et tule katumaan niin paljon, kuin sitä että et yrittänyt tavoitella unelmaasi. Luota itseesi ja siihen että pystyt mihin tahansa, kun tarpeeksi paljon sitä haluat. Unelmien saavuttaminen ei aina ole helppoa, mutta se on aina kaiken työn ja tuskan arvoista.

10. Vastoinkäymiset vahvistavat

Jos elämä olis aina tasaista pumpulissa leijumissa, emme osaisi arvostaa sitä. Emme myöskään näkisi sitä miten hyvin meillä asiat ovat suurimman osan aikaa. Vaikeudet avaavat silmämme, opettavat ja ohjaajat meitä elämään kohti meille oikeaa suuntaa. Tämä on hyvä muistaa silloin, kun tuska on suurin ja kaikki tuntuu epätoivoiselta. Elämä voittaa aina kun vaan jaksaa uskoa siihen.

 

+ Kanna oma vastuu

Jos asiat ei mene niin kuin olisi pitänyt mennä kiroamme yhteiskunnan, puolison, naapurit ja kaikki lähimmäisemme, koska jossakin muusa kuin minussa sen vian pitää olla. Unohdamme kuitenkin sen faktan, että elämänkoulussa vain me itse olemme vastuussa teoistamme ja hyvinvoinnistamme. Puolisoa tai naapureita on helppo syyttää, mutta vastuu on kuitenkin aina meidän itsemme. Elämään mahtuu toki paljon tilanteita joihin meillä ei ole kontrollia ainakaan kokonaan, kuten muiden ihmisten toiminta. Voimme kuitenkin vaikuttaa moneen asiaan toiminnallamme, mutta viime kädessä jokainen meistä vastaa omista teoistaan.

Kyyneleitä ja sydänsuruilta ei voi kukaan välttyä, mutta jatkuvasta oravanpyörästä voi päästä pois oppimalla vanhoista virheistä.

Tähän loppuun vielä pakko kirjoittaa vanha viisas sanonta. Ensimmäisen kerran kun tekee jonkun virheen se on ymmärrettävää, toinen kerta vielä menee, mutta kolmas kerta on jo tyhmyyttä.

KUVAT:  Lauri Kalima /JK creative
VAATTEET:  hattu Gina Tricot, body Wolford ja housut Revolution Race