rasvat

Terveelliset hyvät rasvat

Rasvat ovat tärkeä osa tasapainoista ruokavaliota. Mutta mistä tietää, mitä rasvaa pitäisi käyttää, koska niiden runsas valikoima tuntuu ennemminkin hämmentävältä. Lisäksi useat  tutkimukset ja artikkelit puoltavat milloin mitäkin tuotetta.

Miten valita ”hyvä rasva”

Erityisen suositeltavia ovat rasvat, joissa on runsaasti omega-rasvahappoja.  Määrän lisäksi oleellista on niiden keskinäinen suhde. Omega-rasvahappojen osuuden tulisi olla vähintään kolme prosenttia päivittäisestä energiamäärästä. Tästä noin noin neljänneksen pitäisi olla omega-3:a.

Monen rasvan ,kuten suositun kylmäpuristetun oliiviöljyn, omega-6-rasvahappojen osuus on suurempi, mikä hieman heikentää sitä. Tästä syystä ei kuitenkaan kannata kokonaan unohtaa oliiviöljyä.  Lähes kaikilla rasvoilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Viikottainen hyvien rasvojen saanti kannattaa taata nauttimalla monipuolisesti erilaisia rasvoja. Miksaa siis ruokavaliossasi laadukkaita pähkinöitä, siemeniä, kylmäpuristettua oliiviöljyä, kookosöljyä, avokadoja, eläinrasvoja sekä kalaöljyä.

rasvatrasvat

Mitä minä käytän?

Käytän arjessani monipuolisesti erilaisia rasvoja syömällä avokadoa, pähkinöitä ja kalaa. Pelkästään ruoasta saatu rasva ei kuitenkaan riitä, joten syön päivittäin Eqology- merkkistä kalaöljyä ja  ruanlaitossa käytän laardia ja neitsytoliiviöljyä.

Kalaöljy

Kalaöljyissä on merkittäviä laatueroja. Laadun huomaa selkeimmin öljyn hyvästä, lähes kalattomasta mausta sekä hajusta. Lopun näkee sisältöluetteloa tarkastelemalla sekä mahdollisista tuotteen saamista laatuluokituksista.

Tuoreuden lisäksi kalaöljyn laatuun vaikuttavia tekijöitä ovat:

 • Huono käsittely tai säilytys, joka voi johtaa kalaöljyistä saatavan omega 3 -rasvahappojen härskiintymiseen.
 • Omega-rasvahappojen keskinäinen suhde, joka taas johtuu öljyssä käytetystä kalalajeista, niiden pyyntipaikasta ja valmistusprosessista.

Milloin ja miten nautin

Hyvä tapa nauttia kalaöljyä on sekoittaa se esimerkiksi jogurttiin, pirtelöön tai puuroon juuri ennen tarjoilua. Esimerkiksi heti aamupalan yhteydessä. Kiireisessä arjessa kalaöljyn voi hyvin myös nauttia ihan vain sellaisenaan, shottina.

Mihin kälaöljy auttaa

  •  verenpaineeseen
  • aivotoimintaan
  • ihon hyvinvointiin
  • vähentämään tulehdusta kehossa
  • parantamaan kehon koostumusta
  • nopeuttamaan palautumista
  •  kohottamaan mielialaa

Laardi

Laardi on päivän sana. Se tekee tuloaan ravintoloiden lisäksi myös kotikeittiöihin. Kannattaa kokeilla. Lue Laardista lisää aikaisemmasta artikkelistani.

Laardi tekee tuloaan kotikeittiöihin

rasvat

KUVAT:Selfie ja Lauri Kalima /JK creative

 

terveelliset hyvät rasvat / hyvät rasvat / rasvat