kaikki ei sovi kaikille

Kaikki ei sovi kaikille – Fitness kupla

Lehdissä puhtaan yhtenään siitä kuinka, joku urheiulaji vei terveyden. Totuus kuitenkin on, että mikään urheilulaji ei vie terveyttä, vaan ihmisen oma käytös. Varsinkin kun kyseessä on aikuisiän urheilulajit. Teemme itse valintamme ja toimimme sen mukaan. Mikään laji ei velvoita ketään nääntymään tai voimaan huonosti. Urheilun tulee aina edistää hyvinvointia ja terveyttä.

Kaikki ei sovi kaikille

Olemme kaikki erilaisia ja yksinkertaisesti meille kaikille ei vain sovi kaikki jutut. Tämä pätee kaikkeen. On olemassa urheilijoita, jotka pystyvät vuodesta toiseen treenaamaan kovaa kärsimättä terveydellisesti mistään. Sitten on taas urheilijoita tai sanoisinko ennemminkin lajin harrastajia, joille laji ei vain yksinkertaisesti sovi. Joko se ei sovi keholle, sen ominaisuuksille tai vain henkilön henkiselle hyvinvoinille. Eli pää ei yksinkertaisesti kestä sitä mitä laji vaatii.

Sama pätee myös työelämässä. On yritysten johtajia, jotka vuodesta toiseen tykittävät johdossa kovista paineista riippumatta. Sitten on taas johtajia, jotka romahtavat ja saavat burn outin alta aikayksikön. Me kaikki emme ole luotuja samoihin tehtäviin tai tekemään samoja juttuja. Olemme erilaisia! Tämä on erittäin tärkeää muistaa ja huomioida puhuessamme siitä kuinka, joku ammatti on huono tai joku laji paha. Sokaistumme helposti yleistämään asoita, koska yhteiskuntamme rakastaa draamaa joita myös päivittäislehdet pursuavat. Mitä provosoivampi otsikko sitä parempi juttu.

 

Uskon vahvasti siihen, että meille jokaiselle löytyy oma laji ja ammatti jossa voimme loistaa. Kunhan maltamme vain kuunnella kehoamme ja ottaa avoimin mielin vastaan uusia asioita. Kaikkien ei tarvitse, eikä pidä olla samanlaisia. Kunnioitetaan erilaisuutta ja pyritään olematta yleistämättä omia kokemuksia. 

 Omat kokemuksemme ovat aitoja meille itsellemme ja niistä on tottakai hyvä puhua ääneen. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa, että ne ovat vain meidän kokemuksiamme. Muilla voi olla ihan erilaiset kokemukset samoista asiasta.

Fitness lajina

Olen kilpaillut paljon mediassa puhutusta fitneksessä. Fitness on omasta mielestäni terve urheilulaji siinä missä kaikki muutkin lajit. Sallittu ulkonäön ja syömisen seuranta ovat varmastikin yksi syy sille  miksi niin moni syömisen kanssa jo ongelmissa olevat hakeutuvat lajin pariin. Omasta mielestäni syömisessä ei tarvitse olla mitään eroa harrasti sitten voimistelua, kilpa-airobikkia tai Fitnesstä.  Urheilija syö säännöllisesti ja terveellisesti ympärivuoden, jotta hän jaksaa treenata. 

Itse en edes ole koskaan punninnut ruokia säännöllisesti. Oikean kokoiset annos koot ja oppii kyllä nopeasti ilman vaakaakin. Ennemminkin naisilla yleensä on ongelmana se että syödään liian vähän. Tämä on ollut itsellänikin enemmänkin huolen aihe.  Muistaa  syödä riittävästi suhteessa treenimääriin, jotta en pääse kutistumaan.

Kun urheilijalla on terveet fyysiset tavoitteet on hänen helpompi keskittyä itse urheiluun. Pelkän puntarin ja peilin seuranta sekoittaa kenen tahansa pään.

Omat tavoitteeni ovat aina olleet vapaaohjelman teknisten elementtien kehittämisessä. Olen halunnut saada hypyt nousemaan korkeammalle ja pressit pysymään paremmin. Ulkoinen olemus kehittyy siinä ohessa. Toki olen käynyt aina vapaa-ohjelma treenien ohessa kuntosalilla nostamassa puntteja, mutta se on ollut minulle vain osa joka edesauttaa minua niin vapaa-ohjelmassa kuin voittamaan vastustajani.

Kilpailtuani lajissa 15 vuotta maailman kärjessä (voittaen 5 MM kultaa ja 5 MM hopeaa) voin sanoa, että terveyteni ei ole kärsinyt tippaakaan tästä lajista. Toki loukkaantumisia on tullut, mutta niitä nyt tulee kenelle tahansa joka treenaa paljon.

Olen voinut koko urani ajan todella hyvin! Menkkani ovat olleet aina säännölliset, suolisto on toiminut hyvin ja veri ja muut arot ovat olleet todella hyvät. Fitness on siinä missä kaikki muutkin urheilulajit terveellinen sille, joka on valmis tekemään lajin vaativan työn oikein. Olemaan urheilija päivästä ja vuodesta toiseen.

KUVAT: Gordon Smith ja Lauri Kalima /JK creative