Lofootit talvella

Lofootit talvella retkeilykohteena

Lofootit tarjoaa loputtoman määrän mahdollisuuksia erilaisille seikkailuille, joista vaellukset ovat alueen ehdoton ykkönen. Etenkin talvella retket suksilla tai lumikengillä ovat suosittuja, mutta ilmankin pärjää jos on valmis rämpimään lumessa.  Paikka on ehdottomasti seikkailuhenkisen sporttimatkaajan yksi unelmapaikoista. Aika rientää siivillä retkeillessä ja ihastellessa upeita maisemia.  Matkaa suunnitellessa kannattaa ehdottomasti varata muutama extrapäivä jos vain mahdollista. Sää vaihtelee  todella paljon ja vaellusreitit vaativat rutkasti aikaa ja mieluiten hyvää säätä. Lumisateeseen ja rankkoihin lumipyryihin kannattaa varautua aina, koska ympäröivät vuoret saattaa muuttaa sään yhtäkkiä.

VIDEO Lofootit talvella retkeilykohteena

Vaeltaminen Lofooteilla talvella

Lofooteilta löytyy rajaton määrä vaellusreittejä joista osa soveltuu hyvin myös tavivaellukseen. Talvella vaeltaessa kannattaa kuitenkin pitää silmällä erityistä tarkkaavaisuutta ja tutustua huolella reittiin. Myös äkillisesti muuttuvat sää olosuhteet on hyvä huomioida retkelle lähtiessä. Yksi Lofoottien suosituimmista vaellusreiteistä on vaellus Rytenin huipulle. Matka kestää kesällä yleensä noin viisi tuntia ja talvella siihen kannattaa varata enemmän aikaa riippuen alueen vaihtelevista lumiolosuhteista.

Päätimme lähteä kuvaamaan auringon laskua Kvalvika rannalle Rytenin huipun kautta. Matka osoittautui kuitenkin aika haasteelliseksi lumessa rämpimiseksi jyrkkää rinnettä ylös. Asiaa ei myöskään helpottanut se, että meillä oli mukana koko kuvaus kalusto ym. rekvisiittaa.  Käveltyämme 2.5h ylöspäin lähes pystysuoraa rinnettä välillä rämpien polvia myöten lumessa olimme saavuttamassa Rytenin huipun. Onni ei kuitenkaan ollut puolellamme sillä mereltä päin saapui rankka lumimyrsky, joka ympäröi meidät ihan muutamassa sekunnissa. Lunta satoi ja tuiversi niin rankasti, että emme nähneet kuin 10m eteenpäin. Kaikkialla näkyi vain yhtä valkoista seinämää ja polku mitä pitkin olimme hetki sitten kävelleet tuntui häviävän sekunneissa näkyvistä. Teimme pikaisen ratkaisun ja pakkasimme niin paljon kuin kykenimme kuvauskalustosta reppuihin ja pusseihin ja lähdimme suuntaamaan alaspäin. Toiveissa päästä turvallisesti takaisin ennen pimeän tuloa. Vaikka olimmekin varautuneet vaellukseen huolella ei lumimyrskyn kanssa kannata koskaan leikkiä. Rytenin huippu ja sen paljon puhuttu upea auringonlasku jäi siis osaltamme vielä näkemättä. kovan lumimyrskyn yllättäessä meidät aivan huipun tuntumasta. 

 

Treenit Skagsanden rannalla 

Lofootit on täynnä upeita valkoisia hiekkarantoja joita ympäröi turkoosi kirkas vesi. Päivän treenit oli siis päästävä tekemään rannalle. Paljon tilaa ympärillä ja sopivan joustava hiekka toimi hyvin kehonpainoharjoitteluun. Videolla on treenistä lyhennetty versio, mutta tässä se nyt kokonaisuudessaan. 

Päivän treenit:

Luisteluhyppy 3×10+10

Etenevä askelkyykky 5×15

Burbee + Punnerrus 3×15+15

Fillarivatsat 5×15

Majoittuminen Lofooteilla

Olimme vuokranneet ihanan punaisen paikallisen mökin  jossa oli keittiö. Oma keittiö mahdollistaa kokkailun omien aikataulujen mukaan. Myös matkakulut laskevat kun ei tarvitse kokoajan syödä ravintolassa.  Mökki oli loistavalla paikalla ja siellä oli tilaa 6 hengelle. Sängyt hieman pehmoiset, mutta muuten erittäin toimiva mökki. Terassilta pääsi ihanasti pulahtamaan portaita pitkin virkistävään meriveteen. Myös kanootin olisi saanut mukavasti laskettua veteen mikäli sellainen olisi ollut mukana. Paikallista ruokaa testasimme mökin läheisessä ravintolassa  Anita’s Sjømat jossa oma suosikkini oli Winnie The Pooh – kalaburgeri. Burgeri on ehdottomasti paras kalaburgeri mitä olen koskaan syönyt. Suosittelen todellakin testaamaan ravintolaa!

 

Lofootit talvi

Lofootit talvi

Lofootit talvi
Kuivakalaa
Lofootit talvella
Lofooteilla voi nauttia kirkkaasta merivedestä talvella ja kesällä

Lofootit talvella

Lofootit talvella

Lofootit talvella
venyttelyä aamuretken jälkeen
Lofootit talvella
Treenit Skagsanden rannalla
Lofootit talvella
Å:ssa
Lofootit talvella
matkalla Rytenin huipulle
Lofootit talvella
Rytenin huippu häämöttää
Lofootit talvi
Anitan kalaravintola Sakrisossa

Lue myös:
Treenaajaan matka Kuala Lumpurissa, Malesiassa
Porrastreenillä pyöreät pakarat ja timmit reidet