Liikkuminen ei ole mielipideasia.

”Minun ei tarvitse liikkua!” Tarvitseepas, mutta et ymmärrä miksi.

”Minä en halua liikkua!” Haluatpas, et vain tiedä miksi.

”Minä en tykkää liikkua!” Tykkäätpäs, mutta et vain tiedä miksi.

 

Minusta on jotenkin erikoista, että joidenkin mielestä yhä edelleen liikkuminen, treenaaminen ja oman terveyden ylläpito olisi jokin mielipideasia, koska sitä se ei ole. Jokaisen tulee liikkua, mutta jokainen voi valita, että miten liikkuu ja mitä treenaa, kunhan liikkuu ja treenaa.

Muistan ikuisesti, kun olin eräässä yrityksessä puhumassa ja mietimme kuulijoiden kesken, että mikä innostaisi heitä pitämään huolta omasta terveydestä ja eräs kuulija oli vahvasti sitä mieltä, että ei kaikkien tarvitse liikkua ja totesin hänelle, että kyllä tarvitsee. Hän jatkoi, että liikkuminen ei ole vain kaikkia varten ja jatkoin yhä edelleen samalla linjalla, että kyllä on. Sitten hän jatkoi, että hänen mielestä on väärin, että yrityksessä panostetaan liikuntaan ja kannustetaan henkilökuntaa liikkumaan, koska hän ei halua liikkua ja totesin hänelle, että haluatpas, mutta et vain vielä ymmärrä, että miksi. Sitten hän oikein raivostui, että mistä minä tiedän, että mitä hän haluaa ja mitä hän ei halua.

Kysyin häneltä, että onko sinulla joitakin tärkeitä asioita elämässä? Hän vastasi, että kyllä, hänen lapset. Vastasin hänelle, että sittenhän sinä haluat liikkua ja hän vastasi yhä edelleen, että ei halua. Sitten kysyin häneltä, että haluaisitko, että lapsesi joutuisivat pitämään huolta sinusta tai, että he joutuisivat tulla tapaamaan sinua sairaalaan? Johon hän vastasi, että en tietenkään. Sitten kysyin häneltä, että tekisitkö kaikkesi, että näin ei kävisi? Hän vastasi, että tietysti ja totesin hänelle, että sittenhän sinä haluat liikkua!

Jos et liiku, menet epäkuntoon!

Me kaikki tiedämme, että liikunnan hyödyt ja me kaikki tiedämme mitä liikkumattomuus meille aiheuttaa. Lähes päivittäin saamme lukea uutisista uusia tutkimustuloksia, että mitä sairauksia ylipaino ja liikkumattomuus meille aiheuttaa, joten liikkuminen ei ole mielipideasia vaan se on elinehto meille jokaiselle. On yksinkertaisesti typeryyttää ajatella, että liikunta ei olisi kaikkia varten, koska meidät on luotu liikkumaan ja jos emme liiku niin menemme epäkuntoon.

Jos mietimme, että kehomme on kuin pyöränketjut. Kun ketjut liikkuu ja niitä muistaa silloin tällöin öljytä ne niin polkimet rullaa nätisti ja pyörä liikkuu eteenpäin, mutta jos jätämme pyörän ladon nurkkaan vuodeksi niin ketjut ruostuvat paikoilleen niin pahasti kiinni, että polkimet eivät enää liiku. Täysin sama asia kehossamme. Meidän tulee liikkua, jotta kehomme toimii normaalisti.

 

 

Suurin ongelmamme mielestäni on tällä hetkellä se, että ihmiset eivät ymmärrä, että miksi juuri minun pitäisi liikkua. Miksi juuri minä haluan liikkua? Jos ymmärrämme, että mikä meille on elämässä tärkeää niin ymmärrämme miksi haluamme pitää itsestämme huolta. Me emme voi olla läsnä läheisillemme, jos olemme kuolleita. Me emme voi mennä soittotunnille, jos makaamme sairaalassa. Me emme voi leikkiä lastemme kanssa, jos emme pysty liikkumaan. Me emme voi lenkittää koiriamme, jos emme pääse enää edes sohvalta ylös. Me emme voi mennä töihin, kouluun tai harrastuksiimme, jos emme ole terveitä ja toimintakykyisiä.

Kaikille liikunta ei ole tärkeä asia, mutta ne muut tärkeät asiat elämässä antaa syyn sille, että lähdet liikkumaan. Et voi tehdä mitään sinulle tärkeitä asioita, jos et ole terve ja toimintakykyinen. Joten kyllä, sinä haluat liikkua, mutta sinun täytyy vain ymmärtää, että miksi.

Me emme voi ennaltaehkäistä kaikkia sairauksia, mutta voimme ehkäistä todella monta, joten miksi et tekisi sitä?