Miksi treenille ei löydy aikaa?

Treenaisin, mutta kun ei ehdi.

Panostaisin liikkumisen, jos olisi aikaa. Tekisin terveellistä ruokaa, kunhan vaan joutaisi! Kuulostaako tutulta? Mie haastan usein ihmisiä, jotka eivät liiku eikä panosta omaan hyvinvointiinsa kertomaan, että miksi ei liiku ja lähes aina vastaus on ajanpuute. Minne se aika oikein katoaa? Jos aikaa on kaikilla saman verran niin miten voi olla, että joillakin on aikaa pitää huolta omasta terveydestä ja joillakin ei?

Ongelma ei ole ajanpuute vaan tärkeysjärjestys. Emme ymmärrä, että ilman toimintakykyä meillä ei ole mitään. Ilman terveyttä emme voisi käyttää aikaa sellaisiin asioihin, joihin nyt käytämme aikaamme. Emme ymmärrä, että terveys on edelletys, että voimme käydä töissä, olla lasten kanssa, harrastaa meille tärkeitä asioita ja viettää aikaa ystävien kanssa! Ongelma ei ole siis se, että ei ole aikaa vaan miten sen oman aikansa käyttää. Jos löydät itsesi selittelemästä omaa ajanpuutettasi niin läppäise itseäsi poskelle ja kysy, että kenelle sitä oikein selität? Kenelle valehtelet? Selität itsellesi ja valehtelet itsellesi.

No minne se aika oikein sitten kuluu? Puretaan hieman.

Kuva: Kota Collective

1. Työt

Ymmärrän työt vievät aikaa päivästä. Riippuen siitä, että mitä teet työksesi niin se tietysti määrittää jonkin verran sitä, että kuinka pitkä työpäiväsi on. Olipa työ mikä hyvänsä niin keskiverrosti työpäivään menee aikaa kahdeksan tuntia eli vuorokauteen jää silloin jäljelle 16-tuntia, joka ei ole työtä.

2. Uni

Noniin sitten meidänhän täytyy nukkua, levätä sekä palautua ja keskiverrosti ihmisen tulisi nukkua kahdeksan tuntia eikös eli sitten meille jää vuorokaudesta jäljelle vielä kahdeksan tuntia.

No minne se loput kahdeksan tuntia sitten oikein katoaa?

3. Sosiaalinen media

Ihminen käyttää keskiverrosti yli kaksi tuntia somessa. Joissakin tilastoissa luvut olivat vieläkin hurjemmat, mutta keskiverrosti yli kaksi tuntia osoitti jokainen lukemani artikkeli sekä tutkimus. Miettikään miten paljon aikaa päivästä tuo some meiltä vie? Miettikää kuinka monta treeniä ehtisit tehdä yli kahdessa tunnissa?  Eliniästään ihminen käyttää keskiverrosti viisi vuotta ja neljä kuukautta somea tuijotellessa, kun taas verrannollisesti käytämme syömiseen aikaa elämässämme keskiverrosti kolme vuotta ja viisi kuukautta. Miettikääpä, käytämme enemmän aikaa Facebookissa ja Instagramissa, kun mitä käytämme syömiseen. Onpa jännä juttu, että ei löydy aikaa.

4. Telkkari

Se mihin ihminen käyttää vielä enemmän aikaa kuin sosiaaliseen mediaan on telkkari. Ihminen tuijottaa telkkaria päivässä yli neljä tuntia, NELJÄ TUNTIA! Koko eliniästään ihminen käyttää yli seitsemän vuotta telkkarin edessä. Ihan oikeasti miten päivästä voi löytyä neljä tuntia telkkarin tuijottamiseen, mutta ei  tuntia siitä omasta kehosta huolehtimiseen?

Mitä yritän sanoa?

Mitä mie yritän sanoa on se, että meillä kaikilla on saman verran aikaa käytössä ja on sinusta kiinni miten sen aikasi käytät. Jos terveytesi ei ole sinulle tärkeää ja sinulla ei ole aikaa panostaa siihen nyt niin sitten sinulla tulee tulevaisuudessa olemaan todella paljon aikaa sairastaa.

Mielestäni on hullua, että ihmiset laiminlyövät omaa terveyttään, sairastuvat elintapasairauksiin ja kuormittavat meidän terveydenhuoltoa itse aiheutetuilla sairauksilla. Ja kyllä liikkumattomuus ja epäterveelliset elämäntavat on elintapasairauksien takana. Jotenkin on hullua, että jeesustellaan siitä, että vanhusten hoidosta leikataan, lastenhoidosta leikataan, hoitajien palkkoja leikataan yms, koska mehän itse aiheutamme sen, että leikkaustoimenpiteitä on tehtävä, koska kuormitamme omaa yhteiskuntaamme sillä, että emme pidä itsestämme huolta.

Liikkumattomuus maksaa yhteiskunnallemme 3200-7500 miljoonaa euroa. Miettikää ja miettikää mistä tuo kaikki raha on pois tai mitä tuolla rahalla voisi tehdä.

Tuntuu hullulta, että ihmiset ei ymmärrä, että sillä, että pidämme huolta itsestämme on aika paljon muitakin vaikutuksia kuin vain se oma olo. Se on vastuu. Vastuu omasta hyvinvoinnista ja terveydestä on meillä jokaisella. Meillä on vastuu pitää omasta terveydestämme huolta eikä laiminlyödä sitä.

On ymmärrettävä, että mikään muu maailmassa ei voi olla yhtä tärkeää kuin oma terveys ja toimintakyky, koska ilman sitä sinulla ei ole mitään.

Kuva: Kota Collective

 

*Sosiaalisen median luvut 1

*Sosiaalisen median luvut 2

*Liikkumattomuuden kustannukset