Sinussa ei ole takuuta.

Me kohtelemme kehoamme niin kuin olisimme saaneet siihen elinikäisen takuukuitin jota vastaan voisimme hakea itsellemme uuden, kun nykyinen menee rikki. Takuuta ei kuitenkaan ole, joten on aika ymmärtää se ja tehdä asioille jotain nyt.

Miksi kohtelet kehoasi niinkuin siihen olisi olemassa varaosia? Miksi kohtelet kehoasi niinkuin voisit vaihtaa sen parempaan, kun jokin paikka menee rikki? Me kaikki tiedämme, että meillä on vain ja ainoastaan tämä yksi keho ja uutta ei ole tulossa, joten miksi haluat tuhota sitä itse omilla valinnoilla ja teoilla? Olen kirjoittanut aiheesta lukemattomia kirjoituksia ja tulen kirjoittamaan niin kauan kunnes ihmiset ymmärtävät miten arvokas oma terveytemme on.

Me pakenemme selityksien, kiireen ja kaiken ihme mussutuksen taakse vaikka tiedämme varsin hyvin, että vastuu omasta terveydestä on sinulla eikä kenelläkään muulla. Selittellemme kiirettä niin kauan kunnes sairastumme tai menetämme terveytemme ja yhtäkkiä ei olekkaan kiire minnekkään. Sanomme, että ei ole aikaa pitää huolta omasta terveydestämme, mutta onko sinulla sitten aikaa sairastaa? Sanomme, että ei ole rahaa, mutta kun menetämme terveytemme niin kas kummaa yhtäkkiä sitä rahaa löytyykin siihen, että saisimme terveytemme takaisin.

Ihan oikeasti lopeta selittely ja tee jotain, koska ainoa kenelle selittelet on itsellesi. Selittely on vain sinun keinosi vältellä vastuuta omasta terveydestä.

Laitan tähän alle vanhan kirjoitukseni, joka on edelleen hyvinkin pätevä ja joka jokaisen pitäisi lukea. Lue, ymmärrä ja sisäistä.

Pesetkö hampaasi? Jos peset, niin miksi peset? Pesetkö siksi, että haluat välttää hampaiden reikiintymisen tai kenties sen takia, että hengitys ei haise? Jos et pidä huolta hampaistasi niin todennäköisesti enemmin tai myöhemmin sinulla tulee olemaan reikiä hampaissa tai jotain muita ongelmia suun terveyden kanssa, eikö ja tästä vastuuta ei voi vierittää kenellekkään muulle kuin itselleen? Eli mitä todennäköisemmin, kun pesemme hampaat me ennnaltaehkäisemme hampaiden reikiintymisen, eikös?

Tai, kun istahdat autoon niin vetäisetkö turvavyön kiinni? Jos laitat turvavyön kiinni niin mahdollisesti ennaltaehkäiset tai lievennät loukkaantumista kolarissa? Tai kun laitat lapsen turvaistuimeen niin laitatko turvaistuimen remmit kiinni, jotta voisit ennaltaehkäistä turhaa loukkaantumista kolarin sattuessa?  Laitatko kypärän päähän, kun lähdet pyöräilemään, rinteeseen tai kenties ratsastamaan? Uskon, että useimmat toimivat näin, koska nämähän on maailman pienimpiä asioita joilla voi kuitenkin meidän henki säästyä hyvinkin pienellä vaivalla. Ennaltaehkäisyä! Esimerkkejä voisin luetella vaikka mitä, kondomit, suojapanssarit, turvakengät, e-pillerit, suojalasit, ryppyvoiteet, aurinkorasva ja deodorantti. Suojataaan itsemme joltain.

Mutta mikäköhän siinä sitten on, että me ei kuitenkaan huolehdita omasta terveydestämme ennaltaehkäisevästi? Miksi me emme suojele itseämme elintapasairauksilta? Miksi emme ennaltaehkäise ylipainoa, diabetestä, sydän- & verisuonitauteja tai muita elintapasairauksia kiinnittämällä huomiota ruokavalioomme tai sillä, että liikkuisimme? Miksi me lotraamme ryppyvoidetta naamaamme ja samaan hetkeen sytytämme röökin huuleen vaikka tiedämme, että se jos joku niitä ryppyjä naamalle tuo? Miksi me laiminlyömme omaa terveyttämme?

 

Miksi yrität siirtää vastuuta? 

Miksi vastuu omasta terveydestämme vieritetään eteenpäin ja ajatusmaailma osalla on sellainen, että ei minun tarvitse liikkua ja lääkkeillähän ne sairaudet hoidetaan pois. Ihan rehellisesti kuka oikeasti haluaa olla ylipainoinen tai sairastaa? Onko se kenenkään muun vastuulla kuin ihmisellä itsellä? Toki aina voi hakea syitä ympäriltä, kun ei ole rahaa ja ei ole aikaa, mutta kuitenkin me loppupeleissä jokainen tiedetään, että vastuu omasta terveydestä on meillä jokaisella itsellä. En voi ymmärtää, että miksi pitää odottaa niin kauan kunnes tulee jokin sairaus? Miksi omasta terveydestä ei voi pitää huolta ennaltaehkäisevästi, jotta pysyisit terveenä mahdollisimman pitkään ja ehkä jopa koko elämäsi ajan, kun kerta tiedämme miten terveyttä ylläpidetään?

On mielestäni turhaa syyttää yhteiskuntaa, rakenteita tai omaa kohtaloaan, koska loppupeleissä vastuu terveyden ylläpidosta on meillä jokaisella itsellä ja jos todella haluaa voida hyvin ja olla terve sille löytyy aikaa ja siihen löytyy rahaa. Näin hyvän päivityksen Oulun TFW:n Instagrami tilillä; ” Tunnin treeni on 4% päivästäsi ”, miettikää jos käyttäisit tunnin aikaa oman terveyden ylläpitoon se olisi vain 4 prosenttia päivästäsi, mutta jos et tee sitäkään niin jossain vaiheessa elämäsi saattaa olla 100 prosenttisesti pahoinvointia mikäli oman terveyden laiminlyönti jatkuu.  Aivan samalla tavalla, kun peset hampaasi aamuisin ennaltaehkäistäksesi hampaiden reikiintymisen voisit liikkua tai tehdä hyviä valintoja ruokailun suhteen ennaltaehkäistäksesi turhat elintapasairaudet ja pahoinvoinnin.

Tämä koskee etenkin kaikkia meitä vanhempia! 

Ja etenkin me vanhemmat, meillä on vastuu lapsiemme hyvinvoinnista, joten mieti oletko valmis ottamaan vastuun siitä, että lapsesi sairastuu elintapasairauksiin vain siksi, että hän ei ole liikkunut tai syönyt ravitsevaa ruokaa? Oletko valmis selittämään lapsellesi, että hän sairastui vaikkapa kakkostyypin diabetekseen vain siksi, että on syönyt koko lapsuutensa paskaa ruokaa, koska se on ollut helppoa tai siksi, että lapsi ” halusi ” karkkia, mehua, limpparia ja ranskalaisia ja oli helpompi antaa periksi, kuin tuputtaa oikeaa ruokaa?

Vastuu hyvinvoinnista ja terveydestä on meillä jokaisella itsellämme ja lapsien terveydestä meillä vanhemmilla, joten en ymmärrä miksi pitäisi odottaa niin kauan kunnes on pakko alkaa pitämään itsestä huolta jonkun sairauden myötä, kun sen voi ennaltaehkäistä NYT, tänään ja huomenna. Pieniä valintoja ja pieniä tekoja päivittäin. Ei se ole ydinfysiikkaa, mutta vaatii halun tehdä asioita niin, että katse on eteenpäin.  Mie laiminlöin omaa terveyttäni monta vuotta ja sillä oli seurauksensa, mutta se myös antoi sen mahdollisuuden, että en ikinä enää koskaan elämässäni laiminlyö itseäni vaan teen kaikkeni, että olisin mahdollisimman terve mahdollisimman pitkään.

Meihin ei ole takuuta, joten lakkaa käyttäytymästä niinkuin olisi.