Kuka on ammattilainen?

Enpä tiennyt muutama päivä sitten, että minkälaiseen muurahaisen pesään söhäisin, mutta onneksi söhäisin.

Mielestäni on tärkeää, että asioista puhutaan ja epäkohtia nostetaan esille, koska mikään ei muutu, jos asiat aina vaan lakaistaan maton alle. Kirjoitin muutama päivä sitten tekstin, jossa puhuin ” valmentajien ” moraalista ja nettivalmennuksista, jotka voivat olla hyvinkin haitallisia ihmisille.  Jos et ole lukenut vielä edellistä tekstiä niin tee se nyt, jotta tiedät mistä puhun.  Käy lukemassa kirjoitus: Missä on valmentajien moraali? 

En nyt käsittele tässä tekstissä enää kyseistä aihetta vaan seuraavaa kysymystä, joka nousi aiheen tiimoilta usemmalta lukijalta esille; Kuka sitten on hyvä valmentaja? Ja siinäpä meillä onkin taas sellainen aihe, että terveppä terve. Kuka määrittää sen, että kuka on hyvä valmentaja ja kuka ei? Mikä on se taho, joka määrittää, että kenen ammattitaito on riittävä ihmisten valmentamiseen? Mikä koulutus antaa valmiudet valmentamiseen?

Koulutus ei takaa laadukasta valmennusta

Koska faktahan on se, että vaikka olisit käynyt kaikki maailman parhaimmat koulutukset alalle, mutta et ole valmentanut päivääkään ja ihmisten valmentaminen ei sinulla itsellä kiinnosta metriäkään niin se pelkkä todistus ei tee sinusta hyvää valmentajaa. On myös olemassa valmentajia, jotka työskentelävät vaikkapa huippu-urheilun parissa ja heillä ei ole mitään koulutusta, mutta kenties kymmenien vuosien kokemus ja uskomaton tieto sekä taito, joka on kerttynyt vuosien varrella. Pelkkä koulutuskaan ei siis kerro sitä, että kuka on hyvä valmentaja, mutta koulutus on TÄRKEÄ.  Ammattilainen kouluttautuu ja kehittää omaa taitoaan jatkuvasti.

Tässä kohtaa on myös hyvä nostaa esille se, että liikunta-ala on todella iso ala.  Liikunnan parissa voit työllistyä niin monelle alalle, että en varmaan edes tiedä miten monelle, joten pureudutaan nyt tässä henkilökohtaiseen valmennukseen ja elämäntapamuutoksiin, terveyttä edistäviin valmennuksiin ja kuntoilijoiden valmentamiseen, koska urheilu on täysin eri asia kuin sitten kuntoilu, mutta tuntuu, että tätäkään ei oikein ymmäretä eikä osata erottaa. Vaikka minä liikun päivittäin, osallistun silloin tällöin kisoihin  ja työskentelen liikunta-alalla niin olen kuntoilija en urheilija. Kuntoilija.

 

Kokemus

Itse pidän kokemusta äärimmäisen tärkeänä elementtinä ja nimenomaan fyysistä valmennusta eikä mitään netissä valmentamista. En ole oppinut yhdestäkään koulutuksesta niin paljon kuin sitten fyysisestä valmentamisesta. Ihmisten kanssa kasvotusten oleminen on todella opettavaista ja siinä oppii ymmärtämään, että miten iso kokonaisuus hyvinvointi oikeasti on. Se ei todellakaan ole pelkkää parsakaalia ja pakaran pumppausta vaan jotain todella paljon isompaa. Fyysisessä valmennuksessa opit ymmärtämään sen, että ihminen ei ole kone ja se mitä tiedän teoriassa ei toteudu juuri koskaan käytännössä, koska ihminen ei ole kone.

Ihminen ei ole mikään Ikean hylly, joka kootaan ohjeiden mukaan ja tadaa VALMIS vaan se on kaikkea muuta. Jokainen hylly on täysin erilainen. Yhdestä puuttuu pari pulttia, yhdestä hyllystä pari levyä ja toisesta taas on maalipinta on kulunut pois. Joten silloin, kun puuttuu pari pulttia niin pitää soveltaa ja sitä ei opi muutakuin sillä, että joutuu niihin tilanteisiin ja joutuu ratkaisemaan niitä ongelmia siinä hetkessä ja tilanteessa.

Kirjallisuus

Yhtenä tärkeänä asiana pidän myös sitä, että valmentaja on kiinnostunut alasta ja haluaa myös vapaa-ajallaan kehittää omaa tietoaan ja taitoaan. Hyvän valmentajan tulee olla kiinnostunut alasta ja sen uusista tutkimuksista, tavoista ja tekniikoista. Hyvä valmentaja lukee alan kirjoja, hakee uusia näkökulmia valmentamiseen muiden kirjoituksista. Vaikka olisit jo lukenut kymmenen kirjaa alasta ja monesti samat asiat toistuu uudestaan ja uudestaan niin sitä aina saa uuden näkökulman asioihin ja mikä tärkeintä muistuttaa itselleen asioita. Ei kukaan voi kaikkea muistaa ja siksi kirjat ovat loistava tapa pitää yllä omaa taitoaan.

Koulutus

Alan ammattilainen kehittää itseään jatkuvasti ja kouluttautuu uudestaan ja uudestaan. Kokemus ja koulutus on lyömätön yhdistelmä. Mielestäni joku, joka on käynyt vaikkapa vain parin viikonlopun koulutuksen alalle, mutta jolla on kokemusta jo pitkältä ajalta, ottaa selvää alan uusista tuulista ja on kiinnostunut alasta on paljon parempi valmentaja kuin sellainen joka on käynyt kolme vuotta kouluja ja ajattelee, että tietää jo kaikesta kaiken eikä halua käyttää omaa vapaa-aikaansa esim. alan kirjojen lukemiseen. Mikään koulutus ei yksistään tee kenestäkään hyvää valmentajaa automaattisesti, mutta antaa hyvät lähtökohdat lähteä kehittämään itseään valmentajana.

Olenhan minäkin aloittanut (niinkuin jokainen) jostain. Ei minulla ole ollut alkuun mitään koulutusta eikä kokemusta, mutta molemmat on karttunut tässä vuosien varrella, joten myös jokaiselle pitää antaa mahdollisuus oppia. Tänään uskallan rinta rottingilla sanoa, että olen ihan hyvä valmentaja. Vieläkään en pidä itseäni huippuna, koska mitä enemmän oppii uusia asioita niin sen vähemmän tietää mistään mitään. Ja jos joku ajattelee, että tietää jo kaikesta kaiken niin tuskin tietää oikeasti kovin paljoa. Ihminen on niin käsittämätön kokonaisuus ja vaikka koko elämänsä käyttäisi ihmisen kokonaisuuden opettelemiseen niin tuskin oppii kaikkea.

Seminaarit

Itse pidän myös tärkeänä, että alan ammattilainen osallistuu alan seminaareihin ja tapahtumiin. Muistan, kun osallistuin Trainer4Youn järjestämään seminaariin ja kysyin eräältä alalla työskentelevältä, että meinaako hän osallistua seminaariin ja hän vastasi minulle, että miksi hän maksaisi siitä, että tulisi kuuntelemaan asioita, jotka jo tietää? Ja mie jäin aivan suu auki tuijottamaan, että hitto miten pelottavaa, että tuollaisella ajatusmaailmalla, joku valmentaa ihmisiä. Jos ei valmentaja edes itse ole kiinnostunut alan uusista tuulista tai uusista näkökulmista niin miten hän voisi saada asiakkaan innostumaan omasta terveydestään tai hyvinvoinnistaan?

Yksi hauska esimerkki on myös se, että olen kuullut Hatsolon puheen nyt varmaan 20 kertaa, koska olemme kiertäneet kouluissa puhumassa ja vaikka olen kuullut samat jutut monta kertaa niin, joka kerta kuulen puheesta uusia asioita ja uusia näkökulmia, koska kiinnitän huomiota eri asioihin.

Some

Some on todella hyvä paikka nähdä valmentajasta millainen hän on. Koska kukapa alan ammattilainen ei laittaisi omaan someensa jotain, jos on jossain koulutuksessa? Kukapa ei laittaisi someen kuvia, kun osallistuu johonkin seminaariin tai tapahtumaan? Kukapa ei jakaisi muille vinkkiä todella hyvästä kirjasta, jonka on juuri lukenut? Alan ammattilainen laittaa, koska nämä asiat ovat hänelle tärkeitä. Nämä asiat ovat hänelle intohimo ja haluaa siksi jakaa niistä omia kokemuksiaan, näkökulmiaan ja pohdintojaan.

Verkosto

Yhtenä tärkeänä asiana pidän myös verkostoa. Hyvän valmentajan ei tarvitse eikä edes kuulu tietää kaikkea, mutta hänen kuuluu tietää, että kuka tietää! Minä en ala neuvomaan asiakkaitani sairauksien tai vammojen kanssa. Ne ovat lääkärien ja fysioterapeuttien hommia. Hyvä valmentaja osaa ohjata asiakkaansa sellaiselle, joka tietää asiasta enemmän kuin valmentaja. Itsellä on aivan loistava verkosto, jos minua mietityttää jokin asia ravinnon suhteen niin tiedän kenelle soitan ja jos kirjoitan, jonkun tekstin liittyen treenaamiseen niin tiedän kenellä voin sen luetuttaa.

Yksilö

Viimeisin, mutta tärkein hyvän valmentajan merkki on se, että hän osaa ottaa jokaisen yksilönä huomioon. Meistä jokainen on erilainen, joten meille ei voi toimi kaikille samat asiat. Jos valmentaja perustaa kaiken tiedon ja taidon omaan henkilökohtaiseen kokemukseen eli ” minä treenaan näin, minä laihduin näin, minä syön näin ” niin se on pelottavaa. Samat asiat ei toimi kaikille.

Otetaan esimerkki. Rivissä on neljä naista, joista jokainen on 28 vuotias ja kaikki ovat 175 cm pitkiä.

Nainen 1. 

Kahden lapsen yksinhuoltaja äiti, joka tekee vuorotyötä. 

Nainen 2. 

Vuosi sitten voittanut taistelun rintasyöpää vastaan, mutta nyt terve

Nainen 3. 

Ison yrityksen toimitusjohtaja, jolla todella stressaava työ ja joutuu matkustamaan työn puolesta todella paljon.

Nainen 4. 

Kirjastonhoitaja, sinkku, todettu keliakia ja koira kotona.

Valmentaisitko sinä kaikkia heitä samalla tavalla? Antaisitko sinä heille kaikille samanlaisen ruokavalion, saliohjelman, liikuntasuunitelman ja ohjeet, koska he kaikki ovat 28 vuotiaita ja 175cm pitkiä? Tuskin, joten siksi ammattilaisen tunnistaa siitä, että hän ottaa sinut ja sinun tarpeesi yksilöllisesti huomioon.

Kenen käsiisi sinä haluat antaa oman hyvinvointisi, terveytesi ja toimintakykysi?

Tälle alalle mahtuu monelaisia valmentajia ja niin pitääkin, koska me kaikki olemme erilaisia. Joku tykkää jostakin ja toinen taas jostakin muusta, mutta yksi asia on varma ja se on se, että ihmisten terveydellä ei saa pelleillä.

Tämä kirjoitus perustuu minun mielipiteisiin ja kokemukseeni alalta, joten jokainen saa olla asiasta juuri sitä mieltä mitä on, mutta minä olen tätä mieltä.

Lopuksi haluaisin suositella kirjaa, joka käsittelee paljon myös asioita, joita nostin tässä esille. Mikko Törmälehto on kirjoittanut kirjan, Valmennuksella Voittoon. Hyvin silmiä avaava kirja niin valmentajille kuin sitten valmennusta ostaville.