Missä on valmentajien moraali?

En voi muutakuin ihmetellä, että olemme sellaisessa tilanteessa, että ihmiset, joilla ei ole mitään käsitystä ihmisen terveydestä saatika valmentamisesta valmentavat ja neuvovat muita terveyteen, hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvissä asioissa.  Missä on ihmisten moraali ja ennen kaikkea missä on näiden ”valmentajien” moraali?

Puhuin aiheesta eilen omassa Instgramin storyssa ja aihe herätti todella paljon keskustelua ja kaikki viestit joita sain oli samanlaisia, kiitos, että uskallat puhua tästä aiheesta julkisesti. Sain viestejä ihmisiltä, jotka olivat sinisilmäisesti uskoneet, jonkun nettivalmentajan ammattitaitoon ja ainoa mikä oli lisääntynyt oli pahoinvointi. Sain viestejä valmentajilta, jotka ovat kauhistelleet myös asiaa vierestä, mutta eivät uskalla puhua aiheesta julkisesti, koska pelätään, että jos aiheesta avaa suun niin tulee mielikuva, että valmentaja yrittää nostaa itseään tai omaa valmennustaan jalustalle haukkumalla toista.

Väärän tiedon jakamiseen ja ihmisten kusettamiseen on puututtava, koska se on meidän valmentajien vastuu. Meidän vastuulla on kertoa asiat niinkuin ne on, koska me tiedämme emmekä vain oleta tai perusta tietoamme omaan kokemukseen taikka katso googlesta. Se kertoo paljon enemmän valmentajasta, joka uskaltaa avata suun ja hänen ammattitaidosta kuin se, että ihmisiä kustaan silmään valehtelemalla ummet ja lammet.

Olen seurannut nyt pari vuotta näitä nettivalmennuksia, joissa ” valmentajina ” toimii ihmisiä, joilla ei ole mitään kokemusta saatika minkäänlaista koulutusta ja meno alkaa olemaan jo aika villiä ja todellakin ihmettelen, että joku taho ei tähän touhuun puutu. Minun mielestä on todella huolestuttavaa, että ihmisten terveydellä pelleillään ja sen kustannuksella tahkotaan täysin moraalittomasti rahaa. Ehkä joillakin voi olla aito halu auttaa, mutta tieto sekä taito puuttuu ja ei edes ymmärretä tekojensa seurauksia.

Se, että joku on itse hyvässä kunnossa, ei tarkoita sitä, että hän olisi hyvä valmentaja!

Nettivalmennuksia myydään tunnettujen ihmisten kasvoilla ilman tietoa, ilman kokemusta, ilman taitoa ja ilman näköjään ymmärrystä, että miten ihmisen keho toimii. Se, että joku on tunnettu ihminen,  ei tarkoita sitä, että hän olisi hyvä valmentaja. Se, että joku osaa itse treenata tai on hyvässä kunnossa, ei tarkoita sitä, että hän olisi hyvä valmentaja. Se, että joku osaa tehdä terveellistä ruokaa, ei tarkoita sitä, että hän olisi hyvä valmentaja.

Surullista tässä on se, että on oikeasti olemassa todella hyviä nettivalmennuksia, joissa taustalla on oikeasti ammattilaisia, jotka tekevät tätä työtä ensisijaisesti halusta auttaa, intohimosta ja rakkaudesta alaan eikä rakkaudesta helppoon rahaan. Ja sen sijaan, että keskittyisin tässä tekstissä nyt pohtimaan sitä, kuinka hanurista nämä jotkut valmennukset on niin ajattelin jakaa teille muutamia juttuja, jotka kannattaa ottaa selville ennenkuin ostat nettivalmennuksen.

 

Näiden pitäisi soittaa hälytyskelloja:

 

  1. Sanat pika, super, teho, nopea, kuuri ja tehokas pitäisi soittaa hälytyskelloja. Silloin, kun puhutaan ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista niin siihen ei kuulu nämä sanat. Ei ole olemassa oikotietä onneen. Silloin, kun muutoksia pyritään tekemään nopeasti ja tehokkaasti niin silloin oikaistaan aina jostain ja yleensä lisätään pahoinvointia eikä hyvinvointia.
  2. Huikeat ennen-jälkeen muutos kuvat, joissa muutos on tehty parissa viikossa ovat myös yleensä hyvä merkki siitä, että tässä on jotain mätää. Mikäli valmennusta mainostetaan jatkuvasti näillä muutoskuvilla, joissa muutos on tehty parissa viikossa niin muutos on yleensä tehty nopeasti pudottamalla nestettä kehosta. Ihmisen kehossa on n. 60-70% vettä, joten paino putoaa nestettä poistamalla eikä rasvaa poistamalla. On myös hyviä valmennuksia, joita mainostetaan ennen-jälkeen kuvilla, mutta muutos on tehty pitkällä aikavälillä terveellä tavalla. Kiinnitä siis tähän huomiota.
  3. Kun valmentaja vertaa kaikkea omaan kokemukseen eli minä treenaan näin, minä syön näin ja näin minä pudotin kiloja on hyviä merkkejä siitä, että kyseessä on humpuuki. Jos joku toimii toiselle niin se ei toimi kaikille. Meista jokainen on yksilö, se mikä toimii minulle niin tuskin toimii sinulle.
  4. Kun ruokavaliosta otetaan jotain pois. Jos ruokavaliota tai dieettiä mainostetaan sillä, että esim. jätetään hiilihydraatit pois niin pitäisi kuulua iso kolina kellosta. Terveellisestä ruokavaliosta ei pidä jättää mitään pois vaan kaikelle etsitään vaihtoehto mikäli allergiat rajoittaa.

Kyseenalaista:

  1. Kun valitset valmennusta niin kysy kuinka paljon hänellä on kokemusta valmennuksesta? Missä hän on valmentanut? Kuinka kauan hän on valmentanut? Ketä hän on valmentanut? Jos näihin kysymyksiin et saa vastausta tai vastauksena on, että satoja onnistuineita netissä niin silloin kannattaa kyseenalaistaa, että millä taidoilla valmennetaan.
  2. Mikä on hänen koulutus? Kysy mikä on hänen koulutus eli millä taidoilla hän neuvoo muita ihmisiä terveyteen liittyvissä asioissa? Mikäli koulutuksia ei löydy tai esitetään jokin yhden viikonlopun koulutuksen todistus, voit miettiä, että tietääkö hän todellakin niin paljon ihmisen hyvinvoinnista, että haluaisit antaa oman terveytesi hänen käsiisi? Hyvä valmentaja kehittää omaa ammattitaitoaan jatkuvasti. Kouluttautuu uudestaan ja uudestaan, lukee alan kirjallisuutta, osallistuu alan seminaareihin ja luentoihin eli on kiinnostunut alasta ja haluaa kehittää omaa taitoaan jatkuvasti.

Kenen käsiisi sinä haluat antaa oman terveytesi?

Meillä on vain yksi keho, joten haluatko pelleillä terveydelläsi? Jos et niin etsi itsellesi valmentaja, joka haluaa aidosti auttaa sinua yksilöllisesti. Me kaikki olemme erilaisia, joten on jo utopista ajatella, että sama treeniohjelma, ruokavalio ja liikuntasuunitelma toimisi kaikille. Tiedän, että on helppo ostaa netistä 20€ valmennus, mutta pahimmassa tapauksessa se 20€ valmennus tulee pitkällä juoksulla maksamaan sinulle paljon enemmän mikäli aineenvaihduntasi tai hormonitoiminta menee sekaisin tai sinulle tulee jokin vamma tehdessäsi liikettä, jota sinun ei kuuluisi tehdä. Hyvä valmennus maksaa, koska yhdenkään hyvän valmentajan ammattitaito ei ole tullut ilmaiseksi.

Panosta laatuun, etsi hyvä valmentaja, joka oikeasti ja aidosti haluaa auttaa sinua voimaan paremmin ja on valmis etsimään sinulle tavan pitää huolta omasta terveydestäsi. Kaikilla ei ole mahdollisuutta palkata itselleen valmentajaa, joten silloin etsi itsellesi laadukas nettivalmennus tai lähde mukaan johonkin pienryhmä-valmennukseen, jossa sinusta ollaan aidosti kiinnostuneita ja sinun tarpeistasi.

En todellakaan ole huolissani, että nettivalmennukset veisivät minun työni, en ollenkaan. Olen huolissani siitä, että ihmisten terveydellä pelleillään helpon rahan takia. Olen huolissani siitä, että ihmiset ovat nykyään niin malttamattomia ja haluavat kaiken tänne-heti-nyt ja sen takia sortuvat näihin höpövalmennuksiin ymmärtämättä seurauksia.

Jos olet 10-vuotta kerryttänyt kiloja niin ei ole mahdollista, että ne karisisi nopeasti parissa viikossa. Malttia, ihmiset malttia ja kriittisyyttä. Eihän pelleillä omalla terveydellä? Kunnioittakaa kehoanne, koska se on ainoa mikä sinulla on. Mieti miten saat itsesi voimaan pysyvästi paremmin, jotta sinun ei tarvitse sortua näihin pikakuureihin.