Ihminen haluaa uskoa poppakonsteihin!

Olemme valmiita laittamaan satoja euroja seuraukseen, mutta emme ole valmiita tekemään mitään syylle. Selkä kipeä, otan buranan. Niskat jumissa, menen hierojalle. Olkapäähän sattuu, menen jäsenkorjaajalle. Väsyttää, makaan sohvalla. Stressaa, otan lasin punaviiniä. Aineenvaihdunta ei toimi, juon sitruunamehua. Polveen sattuu, leikataan. Päätä särkee, menen pitkälleen. Liikaa painoa, ostan pikadieetin. Ei seiso, otan viagraa.

Me olemme valmiita maksamaan kymmeniä ja satoja euroja lääkkeistä, hierojista, jäsenkorjaajista, naprapaateistä ja päälläseisojista, jotta kipu tai ongelma joka meillä on helpottaisi hetkeksi, mutta emme ole valmiita tekemään mitään sille mistä se ongelma johtuu. Hoidamme vain seurausta emmekä syytä. Miksi? No siksi, koska syyn hoitaminen vaatisi tietysti paljon enemmän, joten on helpompi vain uskoa ihmepillereihin ja poppakonsteihin!

Minulla alkoi vastikaan uusi pienryhmävalmennus, jossa on mukana huikea porukka iloisia miehiä, joista valtaosa tekee istumatyötä. Ensimmäisellä kerralla teimme ainoastaan liikkuvuusharjoituksia, kehonhuoltoa ja vähän pyörittelimme selkärankaa auki tunnin ajan. Yksi miehistä kertoi heti treenin jälkeen, että tulipa hyvä olo ja että selkä on ollut niin kipeä, että ei ole pystynyt nukkumaan ollenkaan ja on hakenut juuri lääkäristä kipulääkkeitä ja sirdaludia, että pystyisi edes nukkumaan. Pari päivää sitten tapasimme uudestaan tämän porukan kanssa ja kysyin, että mikä fiilis edellisestä kerrasta ja mies jolla oli pahoja selkäkipuja kertoi, että treenin aikana hänelle oli tapahtunut jotain ja selkäkipu oli kadonnut kokonaan, jonka seurauksena hän oli nukkunut todella hyvin ja jättänyt kaikki kipulääkkeet kokonaan pois. Miettikääpä tätä, yksi tunnin treeni teki tämän.

 

Ihminen nyt vaan toimii niin!

Me haluamme uskoa, että on helpompi keino poistaa ylipaino, selkäkipu ja niskojen jumit vaikka samaan aikaan tiedämme, että jos pitäisimme omasta kehostamme parempaa huolta niin myös nämä valtaosin poistuisivat. Me emme halua uskoa tätä tylsää mediaseksitöntä faktaa, että ei ole oikotietä onneen ja kipulääkkeet ei poista ongelmaa, niillä saadaan vain hetken helpotusta.  Me emme halua uskoa, että elämäntapamuutokseen menee kuukausia ja jopa vuosia, koska samaan aikaan telkkarissa pyörii mainos, jossa myydään ihmevalmennusta, jota noudattamalla pystyt muuttamaan elämäntapasi muutamassa viikossa. Me emme halua uskoa, että liikkumalla saisimme paljon enemmän energiaa arkeemme kuin mitä yksikään energiajuoma voi meille antaa. Me haluamme uskoa siihen, että on aina jokin nopeampi keino poistaa kivut, säryt, ylipaino, huono kunto ja jumit. Miksi? Koska on niin helppo laittaa rahaa tiskiin ja odottaa, että joku muu ratkaisisi ongelman puolestasi. Se ei vaan ikävä kyllä mene niin.

 

Tuntuu niin hullulta, että liikunta on aina se viimeinen keino jota ollaan valmiita kokeilemaan, kun kaikki muu on jo kokeiltu vaikka useassa tapauksessa se on se kaikista toimivin ratkaisu.

Hyvin usein, kun minulle selitellään, että ei voi liikkua, kun on selkä kipeä, niskat on jumissa, olkapää on kipeä ja millon mikäkin kipeä niin näen jo päällepäin, että mistä se johtuu. Todella usein kyse on siitä, että on huono fyysinen kunto ja ylipaino. Usein se vaivojen voivottelu jatkuu vuodesta toiseen ja ravataan ties missä toivon kipinä silmissä, että joku voi poistaa ongelman puolestasi ja jospa joku poppakonsti löytyisi ennenkuin vuosien etsimisen jälkeen ihminen alkaa itse uskomaan, että ei se vaan niin mene. Asioille on itse tehtävä jotain ja omia elämäntapoja on muutettava.

Meillä valmentajilla on siinä mielessä todella tylsä rooli, kertoa niitä tylsiä faktoja siitä, että ei ole olemassa mitään ihmekonstia tai nopeutettua tapaa parantaa omaa kuntoaan. Se on usein todella turhauttavaa yrittää saada asiakas uskomaan, että ainoa keino  pysyvään muutoksen on jo se minkä hän itsekkin tietää, mutta johon ei halua uskoa.

Eilen asiakkaan kanssa juttelimme juuri tästä asiasta ja hän sanoi, että kyllä minulla on sitten pitkä pinna, kun olen jaksanut pari vuotta kuunnella kaikkia hänen kokeilujaan ja silti toistaa sitä samaa rimpsua, että ne ihmedieetit ei muuta pysyvästi mitään. Hän on tässä kahden vuoden aikana halunnut kokeilla kaikki mehupaastosta nälkäkuureihin ennenkuin nyt hiljalleen on alkanut uskomaan niihin tylsiin perusasioihin joita olen hänelle toitottanut päivästä toiseen ja siihen, että muutokseen menee aikaa.

Mikään kipu eikä kilo ei katoa sormia napsauttamalla vaan pitkäjänteisellä työllä perusasioiden äärellä. Liike on lääke, halusit tai et. Ihmisen otettava vastuu omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaa eikä jatkuvasti yrittää vierittää sitä jollekkin toiselle.