-10 KG!

Syksy on ilmassa ja ihmiset alkavat hiljalleen palailemaan kesälaitumilta takaisin sorvin ääreen. On aika palata rutiineihin ja treenien pariin. Nyt alkaa olemaan ne hetket, kun mietitään miten nämä kesäkilot saisi pois ja joskos sitä kävisi kuntosalilla vähän katselemassa, että miltäs siellä oikein näytti ja mitä siellä tehtiinkään. Samalla saatamme miettiä, että mikä on tavoitteemme? Miksi lähdemme treenaamaan?

Ihmiset asettaa järjestäen itselleen todella huonoja tavoitteita, jotka ei motivoi ja suosituin taitaa olla tämä -10kg. Mikä tämä kymmenen kiloa oikein on? En paljoa valehtele jos sanon, että joka toinen asiakas joka minulle on tullut valmennukseen on ensimmäiseksi vastannut, kun olen kysynyt tavoitetta, että haluaisi kymmenen kiloa pois.

Mie olen sitä mieltä, että painon tarkkailu on yksi myrkyllisimmistä asioista joita minä tiedän (tämä on siis vain minun mielipide). Meidän ihan ensimmäinen ongelma on etenkin naisilla se, että paino saattaa vaihdella vuorokaudessa 1-5 kiloa(joillakin jopa enemmän) eli se on äärimmäisen huono mittari omalle hyvinvoinnillesi ja kunnollesi, koska se vaihtelee niin paljon jo pelkästään vuorokaudessa. Aamulla hyppäät vaa’alle ja kiljut riemusta siitä, että olet lähellä tavoitetta ja illalla treenin jälkeen hyppäät vaa’alle ja huomaat, että olet viisi kiloa painavampi, kuin aamulla vaikka olet juuri käynyt treenaamassa.

Lihas painaa enemmän kuin läski!

Toinen ongelma tulee siinä, että lihas nyt vaan painaa enemmän kuin läski. Halusitte tai ette. Mie painan tänään tasan 83kiloa ja olen fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan elämässäni, mutta en ole myöskään ikinä painanut näin paljoa (paitsi raskaana), mutta nyt painan. Mietitäänpä vaikka minua 6-7 vuotta sitten… Painoin 65-67 kiloa ja olin niin huonossa kunnossa, että en jaksanut tehdä yhtään punnerrusta ja ei olisi tullut kuulonkaan, että olisin pystynyt juoksemaan edes kilometrin yhtä jaksoisesti ja silloin mietin, että olenpas minä pulleassa kunnossa ja jos silloin olisin asettanut itselleni tavoitteeksi, että haluan pudottaa 10 kiloa, niin olisinhan minä nyt ollut aika masentunut, että paino vain nousee nousemistaan, mutta kunto kohoaa kuitenkin koko ajan. Äärimmäisen epämotivoivaa mennä koko ajan kauemmaksi omasta tavoitteesta vaikka tekee lujasti töitä sen eteen.

Kolmas ongelma on siinä, että onhan se nyt ihan hullua, että joku helvetin laite voi määrittää sinun kuntosi ja olosi. Monesti käy niin, että me aivan pakkomielteisesti tuijotetaan sitä mitä se vaaka sanoo ja ei edes haluta nähdä mitä kaikkea omassa kunnossa on tapahtunut ja miten oma olo sekä energiatasot on muuttunut, koska ollaan niin pakkomielteisiä siitä mitä se vaaka sanoo. Saatat olla äärimmäisen pettynyt siitä, että paino ei ole pudonnut ollenkaan vaikka olet raatanut niska limassa ja et edes huomaa sitä, että yhden punneruksen sijaan teetkin nyt kymmenen, koska olet niin pinttynyt siihen mitä vaa’an pitäisi osoittaa. Minun vinkki on, että Suomesta jokainen vaaka lähetetään laivalla Atlantin yli Trumpille.

 

Määrittääkö paino sinut ihmisenä?

Palataan takaisin siihen tavoitteeseen. Jos olet asettanut itsellesi tavoitteeksi pudottaa kymmenen kiloa niin kysyn nyt sinulta, että mikä silloin on toisin? Mikä muuttuu, kun olet kymmenen kiloa kevyempi? Onko sillä mitä vaaka sanoo oikeasti sinulle merkitystä? Määrittääkö paino sinut ihmisenä? Onko todellakin paino sinun hyvinvointisi mittari? Onko sen kymmenen kilon pudottaminen oikeasti sinulle tärkeää? Vai onko se jotain mitä sinun pitäisi tehdä?

On iso ero siinä, että sinun pitäisi pudottaa kymmenen kiloa kuin se, että sinä haluat voida paremmin tai olla paremmassa kunnossa ja noilla kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään. On tärkeää ymmärtää, että tavoitteen jonka asettaa itselleen on sellainen joka oikeasti motivoi sinua! Jos asetat tavoitteen sen perusteella mitä muut odottaa sinun tekevän niin se ei ole sinulle tärkeää etkä ole sitoutunut siihen, mutta kun asetat tavoitteen joka on oikeasti sinulle itselle tärkeä olet sisäisesti motivoinut siihen ja olet sitoutunut saavuttamaan tavoitteen.

Nyt kun siis mietit syksyä ja tulevia tavoitteitasi niin mieti mitä oikeasti haluat saavuttaa. Mikä on realistinen tavoite, jonka eteen olet valmis itse tekemään töitä? Oletko aina halunnut saada yhden leuan? Jaksaa juosta kilometrin? Oli tavoite mikä tahansa niin ole varma siitä, että se on sinulle tärkeä asia, jonka todella itse haluat saavuttaa, koska tavoitteet jotka ei ole sinulle tärkeitä ei myöskään aja sinua tekemään asian eteen töitä. Aseta itsellesi tavoite joka motivoi sinua sisäisesti.