itsensä hyväksyminen

Pienikin aktiivisuus on hyväksi

Arki on monille meistä hektistä ja stressaavaa, mutta asioita priorisoimalla liikunnalle löytyy kyllä aikaa. Päivittäinen ajan käyttömme on monen asian summa, johon vaikuttaa esim. meidän tavat, tottumukset, ympäristö kuin puolisomme. Meillä jokaisella täysi-ikäisellä on kuitenkin valta hallita omaa ajankäyttöämme ja päättää miten ja mihin sen käytämme.

Positiivinen energia

Positiivisella elämänasenteella saat huomaamatta lisää energiaa päivään. Positiivinen energia puolestaan lisää työtehoa ja sitä kautta saattaa jäädä aikaa jopa perus askareiden lisäksi harrastuksille ja rakkaille.

Tekosyiden keksimisen sijaan kannattaa siis keskittää energia mahdollisuuksiin.

Oikeilla valinnoilla saa lyhyessäkin ajassa paljon aikaiseksi. Sillä pienetkin aktiivisuuden eteen tehdyt eleet tuottavat tulosta pidemmällä aika välillä.

Sen sijaan murehtiessa ja valittaessa aika valuu helposti hukkaan. Lopputuloksena väsynyt ja turhautunut olo.

“Muista että pienikin aktiivisuus on parempaa kuin passiivisuus!”

Hyvinvoinnin kannalta suurin merkitys on arkiaktiivisuudella eli hyötyliikunnalla. Sitä on esimerkiksi työmatkojen taitto kävellen tai pyöräillen ja portaiden valitseminen hissin sijaan. Kaikkien arjen askareiden kuten ruoanlaiton ja siivoamisen lomassa voi tehdä muutaman lihaskunto- tai liikkuvuusliikkeen tai vaikka tanssia. Pienillä muutoksilla saa jo merkittäviä tuloksia aikaan.

 

Mittareista apua aktiivisuuteen

Nykyään on olemassa paljon erilaisia mittareita, joilla on helppo seurata päivittäistä aktiivisuutta. Mittarin kautta aktiivisuuden seuraaminen on hauskaa ja koukuttavaa. Itselläni on tällähetkellä käytössä Polarin sykemittari,  jossa on sykkeen mittaus ranteesta. mittarin avulla on mukava seurata päivittäin aktiivisuutta ihan arjessa. Viime aikoina olen tykännyt seurata erityisesti aktiivisuuttani arjessa. On hauska nähdä miten paljon eroa on erilaisissa työpäivissäni. Jos istun vain kokopäivän tietokoneen äärellä ei edes kahden tunnin kova treeni pysty korvaamaan aktiivisen päivän pitkin päivää syntynyttä aktiivisuutta. Suurin merkitys päivän aktiivisuuteen on sillä miten paljon kävelen pieniä 5-10 minuutin pätkiä pitkin päivää. Onkin aivan uskomatonta huomata miten huomaamattomasti aktiivisuus lisääntyy sitä vähän vain miettimällä.

KUVAT:Lauri Kalima /JK creative