Palkinto ei ole paras palkka.

Monesti ajattelemme, että palkitsemme itsemme pitkän päivän päätteeksi lasillisella viiniä tai jollain herkulla, koska olemme ansainneet sen. Raskaan rutistuksen jälkeen olemme ansainneet suklaapatukan tai pizzan ja tämähän on todella ok, jos se tapahtuu silloin tällöin, mutta aivan liian monella tämä toistuu päivittäin.

Olipa kyse sitten siitä, että palkitset itsesi irtokarkeilla siitä, että tänäänkin selvisit työpäivästä tai lievität stressiä lasillisella punkkua niin monesti unohdamme sen, että se mitä meillä tekee mieli niin ei ole se mitä me tarvitsemme. Jos olemme väsyneitä tai stressaantuneita niin me emme todellakaan ansaitse karkkeja emmekä viiniä vaan mahdollisimman hyvää polttoainetta koneistoomme. Mitä väsyneempiä ja kuormittuneempia me olemme niin sitä enemmän meidän pitäisi panostaa siihen mitä suustamme laitamme sisään.

Merkkivalo

Kuvitellaanpa tilanne, että  autossa syttyy palamaan öljyn merkkivalo niin ethän sinä silloinkaan kaada koneeseen mitä tahansa rypsiöljyä mitä käsiisi löydät ja jatka ajamista, koska konehan menisi siitä täysin epäkuntoon ja sitä myöten todennäköisesti auto makaisi viikkoja autokorjaamolla, koska kone leikkasi kiinni, mutta jos lisäät samointein oikeaa öljyä koneeseen niin voit huolettaa jatkaa matkaa eteenpäin. Täysin sama asia pätee ihmiseen. Tarvitset kunnollista öljyä koneistoon, jotta se menee eteenpäin eikä epäkuntoon.

Me monesti emme tajua, että se mikä tuo hetkellistä hyvää oloa tuokin pidemmällä aikavälillä pahaa oloa. Jokailtainen saunabisse raskaan päivän päätteeksi tuntuu aina sillä hetkellä todella hyvältä idealta ja maistuuhan se kylmä bisse aivan hemmetin hyvältä siellä lauteilla, mutta loppujen lopuksi jos se on päivittäin toistuva asia niin se tekeekin kerta kerralta siitä raskaasta työpäivästä entistä raskaampaa.

Kuva: Marko Vasara

Se mitä tekee mieli ei ole se mitä tarvitset

Me kaikki tiedämme, että jo yksi alkoholiannos huonontaa unen laatua ja päivittäinen herkkujen mättäminen yhdistettynä liikkumattomuuteen on kehollemme todellistä myrkkyä. Ymmärrän, että on todella vaikea sillä hetkellä tehdä hyvä päätös kehollemme ja mielelle, kun olet nälkäisenä ja väsyneenä ruokakaupassa ja käsi on menossa kohti suklaapatukkaa, mutta sillä hetkellä pitäisi vain pystyä ikäänkuin painamaan STOP-nappulaa omassa elämässä ja miettiä, että onko tämä hyvä ratkaisu pidemmällä aikavälillä itselle.

Seuraavan kerran, kun olet ottamassa lasillista punkkua arki-iltana, että rentoudut ja rauhoitut niin paina jälleen kerran sitä STOP-nappulaa ja kysy itseltäsi, että kumpaa arvostat enemmän; hetkellistä hyvää oloa vai hyvää yöunta, jotta jaksat seuraavan päivänä paremmin ja sitä myöten, et ehkä olisi seuraavana päivänä niin stressantunut, koska olisit nukkunut yösi hyvin? Olipa kyse sitten rentouttavasta viinistä, saunabissestä tai palkintopatukasta niin pysähdy ja mieti mitä öljyä haluat laittaa koneeseesi.

Hetkessä hyvä, pitkässä juoksussa paha.

Se mikä tuntuu palkinnolta hetkessä ei ole parasta palkkaa mitä voit itsellesi maksaa. Painotan vielä tähän loppuun sen, että pulla tai lasi punkkua silloin tällöin ei ole pahaksi kenellekkään vaan päinvastoin, mutta jos nämä tavat toistuu päivittäin niin tunnet sen varmasti myös kehossasi ja mielessäsi. Monesti ajatellaan, että tie hyvään oloon, energiaan ja jaksamiseen olisi jonkun todella suuren ponnistuksen takana, mutta todellisuus on todella pieniä PAREMPIA päätöksiä päivittäin, koska sinä ANSAITSET sen.

Arjen ei kuulu olla selviytymistä ja jos on niin tarkastele ensin omia päivittäisiä tapojasi, että teetkö siitä itse selviytymistaistelua?