Kehopositiivisuus ja paino.

Minulla on tänään kaksi asiaa sydämmellä, joista haluan puhua. Toinen on kehopositiivisuus ja toinen on paino. Molemmat todella vaikeita asioita, joista on todella vaikea kirjoittaa niin, että joku ei loukkaannu tai, että joku ei ymmärrä väärin.

Olen seurannut viime aikoina laidasta laitaan keskustelua kehopositiviisuudesta ja jossain vaiheessa teki mieli blokata kaikki kanavat joissa vielä puhuttaisi sanallakaan kehopositiivisuudesta, koska oli hetkiä, kun sitä tuli yksinkertaisesti vain liikaa ja ääripäästä ääripäähän. Kuka sai puhua kehopositiivisuudesta ja kuka ei.

Ennen kuin jatkat lukemista niin tässä selitykset mitä tarkoitan, kun puhun tietyistä asioista:

Lihava = Ihminen, jonka kehonkoostumus on enemmän rasvaa kuin lihasta

Sairaalloisen laiha = Ihminen, jolla ei ole lihaksia eikä rasvaa

Huono kunto = Ihminen, joka laiminlyö omaa terveyttään

Terve = Ihminen, joka on toimintakykyinen ja jolla on terveessä suhteessa lihasta ja rasvaa kehossa ja joka voi hyvin.

Kehopositiivisuus

Uskon, että jokaisella, joka puhui kehopositiivisuudesta niin ajatus ja tarkoitus on ollut ja aihe onkin erittäin tärkeä, mutta samaan aikaan hyvinkin haastava. Joillekkin tahoille siitä tuli ikäänkuin keino puolustella omaa huonoa kuntoaan ja sitä, että laiminlyö omaa terveyttään ja joissakin ääripäissä jopa puolusteltiin omaa sairaalloista alipainoa, koska no kehopositiivisuus kuuluu kaikille eli kaikki tulisi hyväksyä sellaisena kuin on.

Olen täysin, TÄYSIN samaa mieltä siitä, että jokainen tulee hyväksyä sellaisena kuin on ja jokainen meistä on täysin erilainen uniikki yksilö, joten on mahtavaa, että tähän pinnalliseen maailmaan yritetään saada jotain muutosta tälläisellä #Bodypositive-kamppanjoilla, mutta mielestäni on todella surullinen juttu, että sen taakse ikäänkuin mennään piiloon sitä omaa lihavuuttaan, sairaalloista laihuuttaan tai omaa huonoa kuntoaan. Ei ole olemassa tervetta lihavuutta, tervettä sairaalloista laihuutta tai tervettä huono kuntoa, joten kehopositiivisuus ei saa olla kilpi, jonka taakse piiloudutaan näitä tosiasioita. Silloin kun piiloudutaan  niin ainoa, joka sinua tulee etsimään on sinä itse.

Meistä kaikki on erilaisia. Eri kokoisia, pituisi, painoisia ja näköisiä ja ei tule koskaan olemaan sellaista tilannetta, että kaikki näyttäisi samalta ja saman pituiset ihmiset painasivat saman verran. Eikä paino kerro juuri mitään terveydestäsi eikä ulkonäkösi määritä sitä, että oletko terve vai et ja tässä onkin se juttu. Jos huolehdit omasta terveydestäsi on ihan yksi paskahailee minkä kokoinen tai painoinen olet. Jotkut on pienempiä kuin toiset ja jotku isompia kuin toiset. Jotkut tulee aina painamaan enemmän ja jotkut vähemmän. Totuus tulee kuitenkin aina olemaan se, että jos et liiku, syö hyvin tai et nuku tarpeeksi niin se on aina oman terveyden laiminlyöntiä ja sitä totuutta ei voi piiloutua minkään kehopositiivisuuskamppanjan taakse, koska nämä on ne edellytykset terveydelle eikä Instagram-päivitys, jossa on tunniste #bodypositive.

Niin kuin joku asiakkaani joskus sanoi, että kehopositiivisuus ei kuitenkaan koskaan suojele sinua kakkostyypin diabetekseltä ja niin karulta kuin se kuulostakin niin tottahan se on.

Mielestäni todellista kehopositiivisuutta on se, että arvostaa ja kunnioittaa omaa kehoaan niin paljon, että haluaa pitää siitä niin hyvää huolta kuin vain mahdollista ja ulkonäkö tulee siinä sivussa.

 

Paino

Sitten toinen asia mikä on ongelmallinen tässä maailmassa on se, että ihmiset mieltävät, että paino ikäänkuin määrittäisi sen, että kuinka hyvä tai kuinka huono ihminen sinä olet ja näin se ei todellakaan mene. On paljon ihmisiä, jotka päivittäin hyppäävät vaa’alle ja pettyvät syvästi, jos paino on noussut edellisestä päivästä tai sitten iloitsevat, että paino on laskenut ja seuraavana aamuna pettyvät uudestaan ja en ymmärrä miksi ihmiset tekevät tätä itselleen? Miksi he haluavat tieten tahtoen pettyä päivästä toiseen uudestaan ja uudestaan, kun he eivät tee sillä tiedolla yhtään mitään, koska eihän vaaka ei määritä sitä kuinka onnistunut olet.

Te tiedätte tämän, mutta väännetään nyt vielä kerran, että paino ei määritä sinua ihmisenä, joten sen tarkkailu on mielestäni enemmänkin vahingollista kuin sitten hyödyllistä. Tärkeämpää olisi seurata esim. kehon rasvaprosenttia, omaa oloa, kunnon kohoamista, omaa jaksamista, vyötäron mittaa, koska siinä oikeasti näkyy tulokset ja silloin se on motivoivaa, mutta painon seuraaminen harvemmin on motivoivaa ellei alussa ole todella paljon ylipainoa, mutta sekin painon lasku tyssää johonkin kohtaan. Vaaka ei kerro sinulle oletko terve vai et vaan se miten selviydyt elämästä.

Minä painan nyt tällä hetkellä, kun kirjoitin tätä tekstiä 87,6kg, jokunen viikko sitten 89kg ja 2-vuotta sitten 75kg, mutta nämä eivät kerro sitä, että olenko terve tai olenko minä hyvä ihminen vaan se on ainoastaan vaa’an lukema eikä mitään muuta. Hyppään kehonkoostumusmittariin ja kaikki arvot ovat täydelliset ja paino on kertynyt lihasmassasta eikä läskistä. Lihas painaa aina enemmän, kun läski ja tämä on myös teidän jokaisen todella tärkeä muistaa. Paino ei kerro mitään terveydestäni ja siksi todella harvoin vaa’alle edes hyppään. Enemmän minulle kertoo terveydestä se, että miltä kropassa tuntuu, jaksanko nousta portaat hengastymättä, olenko tyytyväinen omaan peilikuvaani, paljonko kehossa on rasvaa ja kuinka paljon jaksan nostaa maasta.

Mitä haluan sanoa teille on se, että myykää ne vaakanne rautakaupalle niin ne voi punnita niillä nauloja ja lopettakaa se painon kyttäily, koska se ei loppujen lopuksi kerro sinulle mitään muutakuin numeroita, joilla ei ole mitään merkitystä.

Tärkeintä on, että itse hyväksyy itsensä sellaisena kuin on  ja siihen et saa lupaa vaa’alta etkä kehopositiivisuus-kamppanjalta vaan itseltäsi. Paino tai ulkönäkösi ei ole sama kuin sinun määritelmäsi.

 

ps. Jos pidit tästä tekstistä niin tuossa alla on sydän jota saa painaa.