Pika, pika, pika, pika.

Pikadieetti, pikapainonpudotus, pikajumppa. Tehodieetti, tehokuuri.  Ainiin ja siis tietysti IHMEDIEETTI.

Satuin lukemaan erään hyvinvointiyhteisön keskustelua, jossa pyydettiin vinkkejä mahdollisimman nopeaan painonpudotukseen ja heti kärkeen tarkennettiin, että ei ole aikaa liikkua ja siitä seuraa se, että hänelle tarjotaan mitä ihmeellisimpien yritysten tarjontaa nopeaan painonpudotukseen hurjilla ja terveydelle vaarallisilla keinoilla.

Näitä on näin ammattilaisen näkökulmasta todella vaikea lukea vaikka ei ole kyse omasta terveydestä eikä omasta kehosta. Tälläisten lukeminen tekee minut todella surulliseksi. Surulliseksi siksi, että ollaan valmiita jopa oman terveyden uhalla pudottamaan painoa mitä ihmeellisimmillä keinoilla, jotka voi olla vaaraksi omalle terveydelle. Aina tekisi mieli kysyä näiltä ihmisiltä, että miksi?  Mikä muuttuu, kun paino putoaa?

Nopea painonpudotus ei ole koskaan järkevää ja yleensä nopea painonpudotus ei ole myöskään koskaan pysyvää, joten miksi? Mikä on se syy, että on valmis uhraamaan oman terveyden, jotta paino putoaisi mahdollisimman nopeasti? Lähes kaikki nopeat painonpudotukset perustuu siihen, että kehosta poistuu nestettä. Sieltä ei pala rasvaa vaikka sinulle kuinka niin saatetaan sanoa. Totuus on kuitenkin se aina, että kehosta poistuu nestettä ja koska ihminen on suurimmaksi osaksi nestettä niin se kerää sen kaiken takaisin, kun nämä nälkäkuurit lopetetaan.

Mitä siitä sitten seuraa, kun dieetti lopetetaan?  Käteen jää se, että nesteet tulee takaisin kehoon ja käteen jää tunne, että on epäonnistunut, kun paino nousee takaisin. Käteen jää vääristynyt mielikuva ” terveellisestä” syömisestä ja elämästä. Käteen jää pahimmassa tapauksessa todella vääristynyt mielikuva siitä mitä painonpudotus on.

 

Miksi?

Mietin aina, kun joku haluaa pudottaa nopeasti painoa, että miksi? Mikä on se syy siellä taustalla? Onko ne jotkin ulkoiset syyt ? Onko ne ulkonäköpaineet? Onko se jokin mielikuva miltä pitäisi näyttää jossain tilanteessa? Olemmeko hyväksyttyjä sitten, kun olemme jonkin kokoisia tai jonkin näköisiä? Olemmeko parempia ihmisiä, kun painamme jonkun tietyn verran? Miksi haluaa nopeita tuloksia tänne, heti ja nyt eikä pysyviä tuloksia loppuelämäksi?

Välillä tuntuu siltä, että ihmiset unohtavat, että pysyvät muutokset eivät tapahdu hetkessä. Jos on vuosia laiminlyönyt omaa kehoaan ja terveyttään niin ei sitä muuteta viikoissa tai päivissä. Tälläistä mielikuvaa kuitenkin myydään meille jatkuvasti. Meille myydään mielikuvaa siitä,  että se olisi mahdollista vaikka jokainen ymmärtää järjellä, että se ei ole.

On todella perseestä, että ihmisille kuitenkin myydään sellaista mielikuvaa, että näin voisi tapahtua. On todella perseestä, että ihmisten ahdinkoa ja pahaa oloa käytetään röyhkeästi hyväksi, jotta saadaan rahaa kilahtamaan omaan tilipussiin. Painonnpudotus on todella kova business ja kaikilla siellä busineksessä ei ole välttämättä ensisijaisena arvona ihmisen terveys vaan raha.

Ei ole mahdollista pudottaa painoa nopeasti pysyvästi ja se on totuus. Mikäli sinulle kerrotaan, että on niin se on valetta.