Rahkavalioita.

Ahdistus, nälkä, kiellot, rajoitukset, kontrollointi, kuri, epäonnistuminen, tyytymättömyys, itseinho, itsekuri, säännöt, jojoilu ja dietit. Sanoja, jotka tulivat ihmisten mieleen, kun kysyin mitä ajatuksia laihdutus heissä herättää.

Laihduttaminen tuntuu herättävän todella negatiivisia ajatuksia sekä tunteita ihmisissä ja en ihmettele. Kaiken tämän dieettikulttuurin ja supersitäsupetätä-ruokavalioiden maailmassa olemme kadottaneet terveen suhtautumisen syömiseen. Olemme unohtaneet, että jos olemme vuosia kerryttäneet ylipainoa niin on utopista, että se katoaisi pysyvästi pois vain muutamassa viikossa.  Tuntuu, että ihmiset laihduttaa, koska pitää laihduttaa, mutta ei laihduteta omasta tahdosta. Tuntuu, että laihduttaminen on monelle elämäntapa ja on muodostunut käsitys, että aina, kun on jollain nälkäkuurilla pudottanut painoa niin on onnistunut, mutta kun kilot ovat tulleet takaisin niin ollaan epäonnistuttu.

Kaikki nämä muutaman viikon nälkäkuurit, dieetit ja rahkavaliot vääristävät mielikuvaa siitä, että mitä on terveellinen ruokavalio ja ennen kaikkea mitä on terve suhtautuminen ruokailuun. Terve suhtautuminen ruokailuun ei ole annoksien puntarointia tai kalorien laskemista. Yksikään terveellinen, ravitseva ja hyvinvointia edistävä ruokavalio ei koostu pelkästään lisäravinteista, rahkasta ja riisistä. Yksikään terveyttä edistävä ruokavalio ei ole määritelty etukäteen ja siihen ei ole merkitty mihin aikaan pitää mitäkin syödä, mutta tämä on ajatusmaailma mihin aivan liian monet uskoon, että näin se on ja se on keino laihtua.

Näillä rahkavalioilla ja kuivankesänriisidieeteillä saamme toki painon putoamaan nopeasti, mutta saamme myös yhtä nopeasti ne karistetut kilot takaisin ja kaupan päälle kropan sekaisin sekä epäonnistuneen olon, koska kilot tuli takaisin, kun palasimmekin normaaliin ruokailurytmiin. Lähes jokainen nälkäkuuri perustuu siihen, että jätetäään jotain pois ja se ei ole koskaan pysyvän painonpudotuksen pohja. Ei koskaan. Lähes kaikki pikadieetit pohjautuu siihen, että kehostamme poistetaan nestettä. Lähes kaikki nämä dieetit ja kuurit perustuvat painon tuijottamiseen ja onnistuminen mitataan karistetuilla kiloilla vaikka todellisuudessa kilot karisee kehon nesteistä ja me kaikki tiedetään jo, että paino ei kerro mitään terveydestämme.

Kuri, itsekuri, kurinalaisuus

Nämä on sanoja, jotka toistui usean vastauksessa. Vaatiiko pysyvä muutos kuria? Vaatiiko se itsekuria? Vaatiko se kurinalaisuutta. Vastaus on hyvin yksinkertainen, ei. Yksikään pysyvä muutos ei ole pysyvä, jos sitä pitää ajatella kurin kautta. Jos  ajattelemme, että epäonnistumme muutoksessa, koska ei ole itsekuria niin silloin muutosta tehdään vääristä syistä. Uskon, että puhumme tahdosta sekä halusta. Silloin, kun se on meille yksilönä tärkeä asia ja olemme sitoutuneet muutokseen niin me emme kamppaile itsekurin puutoksen kanssa vaan tiedämme mitä tahdomme ja tahdonvoima on se, joka jättää ne herkut sinne kaupan hyllyyn eikä itsekuri. Haluat jotain asiaa niin paljon, että olet valmis luopumaan jostakin.

 

Kiellot, säännöt, kontrollointi, rajoitukset

Nämä myös sanoja jotka toistui usean vastauksessa. Kun mietimme laihduttamista eli painon pudottamista niin siihen ei kuulu kieltoja, siihen ei kuulu sääntöjä, rajoituksia tai kontrollointia. Jos ajattelemme, että ne ovat avain laihtumiseen niin teemme asioita vääristä syistä väärällä tavalla. Ja tämä on ajatusmaailma mikä on meille syntynyt dieettikuluttuurin kautta. Haluamme tuloksia niin nopeasti, että olemme valmiita pudottamaan painoa keinolla millä hyvänsä ja oman terveytemme uhalla. Aina jos joudumme kontrolloimaan syömistämme ja jos kaikki ajatuksemme pyörii kieltojen ja rajoitusten ympärillä niin voimme todeta, että suhtautumisemme ruokailuun ei ole terve.

Me kaikki tiedämme, että jos kiellämme itseltämme jotakin niin onhan se varma, että juuri se asia on jatkuvasti mielessä.  Jos ajattelemme asioita kieltojen ja rajoituksien kautta niin ne on koko ajan mielessä.  Tarvitseeko sinun kieltää itseltäsi mitään? Ja jos tarvitsee niin teetkö silloin muutosta oikeista syistä? Jos haluat pysyvää muutosta ja se sinulle tärkeä asia niin silloin sinun ei tarvitse kieltää itseltäsi asioita. On asioita joita haluat ja asioita joita et halua.

 

Ahdistus, tyytymättömyys, itseinho, stressi, epätoivo, epäonnistuminen

Uskon, että ahdistus tulee paljolti siitä, että yritämme tehdä muutoksia liian nopeasti keinolla millä hyvänsä. Sorrumme nälkäkuureihin, joissa ohjeet ovat tehty lähes mahdottomiksi noudattaa normaalin arjen keskellä ja kun emme jaksa noudattaa ruokavalioita tai tiukkoja treenejä niin koemme, että epäonnistumme, olemme surkeita ja ahdistumme, että miksi en pysty tähän muutokseen. Väitän, että valtaosin ihmisessä ei ole vikaa vaan ohjeissa mitä annetaan ja siitä, että elämme maailmaa, jossa kaikki pitää tulla tänne, heti ja nyt.

Ei terveellinen elämä ja pysyvä muutos ole tehty taulukoista. Se on päivittäisiä valintoja, jotka auttavat sinua jaksamaan ja voimaan hyvin. Laihduttamisessa meidän ei tulisi ajatella, että on lähtö ja maali vaan on matka, kohti hyvinvoivaa kehoa sekä mieltä. Matka, jolla opimme hiljalleen pysyviä tapoja kohti terveellisempää elämää.  Terveelliset elämäntavat eivät saa aiheuttaa stressiä vaan päinvastoin sen tulee poistaa sitä. Se on joustavaa suhtautumista syömiseen ja liikkumiseen. Kaikkihan on sinun käsissäsi, jos joku on leiponut uunituoretta pullaa niin onhan se varma, että syöt sen, mutta niitä ei tarvitse syödä kuutta pullaa putkeen. Tämä kaikki lähtee siitä, että terveys on sinulle tärkeä asia ja se ei ole kenenkään määräämä asia. Terveyttä edistää paljon enemmän se yksi syöty pulla kuin siitä pullasta kieltäytyminen.

Miksi laihdutat?

Seuraavan kerran, kun laihdutat niin mieti miksi laihdutat? Terveyden kannalta meidän tulee pitää itsestämme huolta ja ylipaino lisää merkittävästi riskiä sairastua lukemattomiin sairauksiin. Haluatko tuntea ahdistusta, epäonnistumista tai stressiä? Jos et niin älä valitse silloin sellaista metodia, joka saa sinut tuntemaan näin. Päätä muuttaa tapoja pysyvästi yksi kerrallaan. Sinun ei tarvitse muuttaa kaikkea heti ja nyt vaan voit muuttaa yhden asian kerrallaan.

Opettele tapoja. Muuta päivittäisiä tekoja. Ymmärrä miksi haluat muuttua ja ymmärrä ketä varten haluat muuttua. Jos olet kokeillut jo kaiken maailman kikkakolmoset ja tiedät, että ne ei toimi pysyvästi niin älä aloita taas uutta, koska tiedät sen itsekkin, että ne ei ole pysyvä muutos. Pysyvä muutos lähtee sinusta itsestä ja halusta tehdä parempia päätöksiä päivittäin.

Ei ole normaalia tuntea nälkää jos painonpudotus tehdään järkevästi ja pysyvästi. Ei ole normaalia tuntea itseinhoa, kun painonpudotus tehdään järkevästi. Ei ole normaalia tuntea ahdistusta, stressiä tai tyytymättömyyttä, kun asiat tehdään oikein. Älä siis osta halpaa rahkavaliota, jossa luvataan nopea painonpudotus, koska ne kaikki pyörii näiden asioiden ympärillä.  Dieettibisnes rullaa laihduttajien epäonnistumisella.

Päätä pudottaa painoa itseäsi varten pysyvästi.

Sanat uusiksi

Epätoivon sijaan painonpudotuksen tulisi antaa toivoa. Toivoa terveellisemmästä kehosta, toivoa hyvästä olosta.

Epäonnistumisen sijaan painonpudotus tulisi olla onnistuminen.

Stressin sijaan sen tulisi viedä stressi pois.

Tyytymättömyyden sijaan painonpudotuksen tulisi tuoda tyytyväisyyttä.