Parsakaali tie pelastukseen

Ruokavalio oikeaan käteen  ja vasempaan käteen kuntosaliohjelma ja näin hyvinvointisi lähtee nousuun kuin raketti taivaalle. Eikö ole yksinkertaista? Haluat hyvinvointia elämääsi niin parsakaalilla ja seitsemänjakoisella saliohjelmallahan se lisääntyy eikös vaan? Noudatat vain annettuja ohjeita ja tadaa olet hyvinvoiva sekä terve. Energiat nousee, kunto kohoaa ja kakka kulkee, mutta entäs sitten, kun vastaan tuleekin elämä? No sittenhän epäonnistut, koska et voikkaan noudattaa niitä selkeitä ja yksinkertaisia ohjeita, jotka on sinulle annettu.

Mikä tässä tämän hetkisessä hyvinvointimaailmassa on eniten päin puuta? Se on se, että hyvinvoinnista unohdetaan se hyvinvointi ja ajatellaan, että ihminen on kone, joka oikeilla käyttöohjeilla toimii kuin junan vessa. Unohdetaan se, että se hyvinvointi on ihan pikkuisen jotain muutakin kuin parsakaalia ja reiden ojennusta kuntosalilla. Jos ihminen olisi kone ja jokainen meistä toimisi samalla käyttöjärjestelmällä niin näin yksinkertaistahan se olisi, mutta kun me emme ole koneita, joten meihin ei voi yksinkertaisesti toimia yksinkertaiset käyttöohjeet, jotka toimisi jokaiselle samalla tavalla.

Olen myös itse aloittaessani alalla valmentanut ihmisiä niin, että kuvittelin, että he ovat koneita, jotka pystyvät noudattamaan annettuja ohjeita ja jos he olivat jättäneet, jonkun treenin väliin niin sätin heitä, että turha odottaa myöskään tuloksia, jos ei noudata ohjeita. Tavallaanhan se on niin, mutta kun ei sitten kuitenkaan ole. Ei se hyvinvointi ole ihan niin yksinkertaista, koska siinä välissä on elämä ja se ei ole aina suunitelmallista eikä siinä voi kaikkea ennakoida, joten miksi me valmentajat niin sitten ajateltaisiin ja miksi sitten te asiakkaat odotatte, että se olisi?

Meille tulee jatkuvasti ohjeita joka tuutista, että mikä on oikea tapa syödä ja mikä on paras tapa pudottaa painoa. Mikä on milloinkin kaikista paras tapa treenata ja mikä on milloinkin kaikista kauheinta mitä voit suustasi työntää sisään, joten meille on iskostunut päähän sellainen kummallinen mielikuva siitä, että hyvinvointi olisi niin yksinkertaista, että vain ohjeita noudattamalla hommat menisi maaliin, mutta eikö olekin jännä, että kun sen hypersupermegadieetin aikana, kun saatkin töistä potkut niin et jaksakkaan noudattaa annettua ohjetta, josta seuraa se, että koet olevasi maailman surkein ihminen, koska sait potkut ja olet laiska paska, kun et edes jaksa mennä salille tekemään sitä treeniä, joka ohjeiden mukaan piti tehdä?

 

Elämä ei ole taulukoista tehty niin miten sitten se hyvinvointi voisi olla?

Kun tämä on justiinsa se ongelma. Elämä ei ole taulukoista tehty niin miten sitten se hyvinvointi voisi olla? Jos vaimo on aamulla jättänyt sormuksen pöydälle ja sitten saanut kuulla töissä, että saa potkut ja kotimatkalla vielä auto hajoaa niin en jaksa uskoa, että ihan hirveästi on voimavaroja miettiä, että kuinka monta grammaa sitä parsakaalia pitikään tänään syödä ja millä painoilla tekee illalla salilla takakyykyn. Hyvinvointi on kokonaisuus johon kuuluu aika paljon muutakin kuin vain treenit ja ravinto vaikka nekin ovat todella tärkeitä,  mutta emme saa yksinkertaistaa sitä niin, että kuvittelisimme, että se on, koska muuten tulee vain todella paljon pettymyksiä.

Jos mietin omaa valmennustyötäni niin harvemmin se treeni, jonka olen suunitellut tehtäväksi toteutuu, koska ikinä ei voi tietää mitä elämässä on muuta tapahtunut. Joskus asiakas ei ole nukkunut ja joskus on läheinen menehtynyt niin eipä silloin ole kovin tärkeää, että onko parsakaalit syöty ja PK-lenkki tehty vaan silloin kaikista tärkeintä on vaan vaikka halata asiakasta. Ja niin sen pitäisi mennäkkin. Olisihan se kivaa, jos asiat olisi niin yksinkertaisia, että parsakaali olisi avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, mutta kun ei ole niin miksi me sitten odotamme, että se olisi?

Itselläni on ollut todella vaikeita aikoja elämässä ja ne on opettanut paljon ymmärtämään, että ei ne asiat ole ihan niin yksinkertaisia. Hyvinvointi on iso kokonaisuus, johon kuuluu kaikki mitä elämässä tapahtuu. Jos tilillä ei ole yhtään rahaa niin silloin hyvivointia ei edistä se, että edessä on ruokavalio jota ei ole varaa noudattaa. Meille jokaiselle se merkitsee eri asioita, joten silloin myöskään annetut ohjeet hyvinvointiin eivät voi olla samanlaisia.

Ihmisen tulee liikkua, syödä terveellisesti ja nukkua hyvin voidakseen fysiologisesti hyvin, mutta aina se ei ole ihan niin yksinkertaista ja yksiselitteistä, joten eihän myöskään odoteta, että se olisi? Nopea dieetti ei ole avain hyvinvointiin, jos elämässä kaikki muut asiat on päin persettä.