Jos et elä, et tee virheitä.

Välillä tuntuu niin hurjalta miten valtavat paineet meillä on suoritua kaikesta elämässä virheettömästi. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että emme kykene enää näkemään epäonnistuvia ihmisiä ihmisinä  ja mikä tuntuu pelottavimmalta on se, että emme osaa antaa anteeksi, jos joku tekee virheen tai epäonnistuu. Se mikä tässä pelottaa kaikista eniten on se, että lapseni tulee kasvamaan maailmaan, jossa ei sallita epäonnistumista. Surullisinta on se, että me vanhemmat luomme juuri nyt sitä maailmaa, jossa he tulevat elämään. Luomme maailmaa, jossa on järkyttävän suuret paineet ainostaan onnistua ja maailmaa, jossa epäonnistuminen ei ole sallittua.

 

En voi välttyä otsikoilta, joissa lynkataan täysin joku ihminen, taho, yritys tai yhteisö yhden virheen takia, joka voi olla täysin inhimmillinen erehdys, joka voi sattua kenelle tahansa. Somessa teet mitä tahansa niin aina jonkun mielestä olet toiminut väärin, tehnyt virheen tai epäonnistunut. Teitpä tässä maailmassa mitä tahansa niin aina löytyy joku jonka mielestä se ei ole oikein tai se on väärin.

Mitä me tällä kaikella viestitään lapsille ja nuorille? Sitä, että et saa epäonnistua missään ja jos epäonnistut niin sinusta tehdään kakkosluokan kansalainen, joka ei kelpaa mihinkään eikä minnekkään. Ainostaaan sellaiset ihmiset ovat ihmisiä, jotka elävät virheettömästi täydellistä elämää onnistuen kaikessa. Meillä on vain yksi ongelma… Ongelma on se, että ei ole olemassakaan ihmistä, joka ei olisi joskus tehnyt virhettä, epäonnistunut tai erehtynyt. Meistä jokainen on epäonnistunut jossain ja meistä jokainen on joskus tehnyt jonkun virheen elämässä.

Ainostaan ihminen  joka ei tee mitään, ei tee virheitä. Ainostaan ihminen joka ei elä, ei tee virheitä.

Jos meistä jokainen on kuitenkin epäonnistunut joskus niin miksi me olemme sitten niin jyrkkiä heitä kohtaan jotka epäonnistuu? Mitä viestimme kaikella sillä lapsille ja nuorille? Ympärillä oleville ihmisille? Työntekijöille? Sitä, että ei saa epäonnistua jolloin alamme pelkäämään niin paljon epäonnistumista, että emme edes uskalla yrittää.

Se, että epäonnistut matkalla on sen merkki, että olet yrittänyt.

Minä olen epäonnistunut lukemattomia kertoja ja olen tehnyt lukemattomia virheitä. Olen juossut pää edellä seinään niin monta kertaa, että välillä tuntuu hurjalta, että olen yhä edelleen hengissä. Olen loukannut niin monta kertaa ihmisiä ympärilläni, että tekee pahaa ajatella edes kaikkea sitä mitä on tullut tehtyä ja sanottua. Olen kohdellut niin kaltoin itseäni, että ihme, että vielä henki pihisee.

Mutta tiedättekö mitä? Olen yhä edelleen tässä. Olen tehnyt virheitä, koska olen ihminen. Olen saanut anteeksi monet tekemäni virheeni ja olen oppinut jokaisesta virheestäni. Olen oppinut epäonnistumisestani. Mikä tärkeintä, olen elänyt ja tehnyt kaikkea niitä asioita mitä olen halunnut tehdä. Niin kuin vanha sanonta menee, tekevälle sattuu.

 

Pitää epäonnistua, jotta voi onnistua!

Joskus luennoillani sanon, että ihmisen pitää epäonnistua, että voi onnistua. Monesti näemme matkan onnistumiseen vain yhtenä suorana tienä, jonka lopussa on maali, mutta todellisuus on se, että voisit onnistua niin pitää epäonnistua lukemattomia kertoja ja se tie sinne maaliin on todella mutkainen. Se, että epäonnistut matkalla on sen merkki, että olet yrittänyt.

 

Ihminen epäonnistuu vasta sitten, kun lakkaa yrittämästä. Aristoteles Onassis

 

Opetellaan antamaan anteeksi ja etenkin me vanhemmat, jos jaamme somessa artikkelin siitä, että joku on epäonnistunut annamme samalla viestin lapsillemme siitä, että he eivät saa epäonnistua. Vanhemmat jos arvostelemme kotona lastemme kuullen ihmistä, joka on epäonnistunut niin muistetaan, että lapsemme kuulevat sen ja meistä jokainen voi vain miettiä sitä, että mitä me sillä viestimme ja minkälaiset paineet luomme.

Kannustetaan toisia sen jatkuvan lannistamisen sijaan, koska meistä jokainen epäonnistuu joskus ja meistä jokainen tarvitsee joskus vaikeassa tilanteessa apua sekä tukea eikä tuomiota. Jos et elä, et tee virheitä. Jos et kokeile, et voi epäonnistua, mutta et voi myöskään onnistua.

 

Uskaltakaa yrittää ja uskaltakaa elää.