Mahtava, mutta masentava SOME!

Oletko koskaan miettinyt miten paljon sosiaalisen median ja ylipäänsä median selailu vaikuttaa mielialaasi? Oletko miettinyt miten paljon Instagramin selailu vaikuttaa hyvinvointiisi? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, että miten paljon Facebookissa pläräily vaikuttaa omiin tunnetiloihisi? Vastaus on, että paljon.

 

Oikein annosteltuna somesta voit parhaimmillaan saada käsittämättömän paljon energiaa, uusia ajatuksia, iloa ja inspiraatiota. Some voi parhaimmillaan antaa sinulle voimaa mennä eteenpäin ja puskea läpi vaikeistakin elämäntilanteista. Some voi olla sinulle se juuri tarvitsemasi potku uuden asian äärellä ja se voi olla kanava, joka saa sinun silmät aukeamaan. Sosiaalinen media on aivan mahtava, mutta väärin annosteltuna todella masentava.

Väärin annosteltuna some voi saada sinut tuntemaan päivittäin itsesi täysin epäonnistuneeksi puolisoksi, vanhemmaksi, lapseksi, sisarukseksi ja ihmiseksi. Kun annostus somesta ei ole oikea saatat tiedostamatta kokea, että oma elämäsi on jotenkin huonompi kuin muiden ja saatat kokea, että olet kakkosluokan kansalainen. Some lisää meillä epävarmuutta itsestämme, omista taidoistamme ja omasta kehostamme. Saatat stressaantua ja ahdistua asioista, jota muut tekee ja sinä et tee.

Jos jatkuvasti jonkun kanavan päivitykset saavat sinut tuntemaan olosi epäonnistuneeksi ja huonoksi ihmiseksi, niin kannattaa kysyä itseltään, että miksi minä seuraan tätä henkilöä, tiliä tai kanavaa? Jos päivästä toiseen jonkun päivitykset saavat sinut raivon partaalle niin pysähdy ja kysy itseltäsi, että miksi ihmeessä minä seuraan tätä kanavaa, jos en pidä kyseisen tilin sisällöstä?   Miksi haluat pahoittaa mielesi päivästä toiseen, kun voit itse valita ketä seuraat? Ethän tilaa ravintolassakaan sellaista ruokaa josta et pidä niin miksi tilaat somesta sellaisia aisioita joista et pidä?

 

Ethän tilaa ravintolassakaan sellaista ruokaa josta et pidä niin miksi tilaat somesta sellaisia asioita joista et pidä?

 

Some ei ole todellisuus!

Some ei ole todellisuus eikä se näytä kenenkään elämää sellaisenaan kuin se on. Someen nostetaan kaikki oman elämän tähtihetket, mutta me emme muista sitä vaikka tiedämme sen. Jos jonkun elämä näyttää täydelliseltä somessa se tuskin on sitä.

Some on kuin ennen vanhaan perhealbumi. Otetaan vaikka esimerkiksi maanviljelijä, joka kulkee päivästä toiseen paskaiset haalarit jalassa navetasta pellolle kumisaappaat jalassa, mutta kun joku menee naimisiin tai kuolee niin vain silloin kaivetaan puku kaapista, kammataan hiukset taaakse ja vaihdetaan kumisaappaat puhtaisiin kenkiin ja siitä napataan kuva perhealbumiin, mutta ei siitä arjesta ja paskassa tarpomisesta, ettei mene filmiä turhaan hukkaan.

 

Sinä päätät ketä seuraat!

Sinä itse päätät ketä seuraat. Sinun ei tarvitse pahoittaa mieltäsi päivästä toiseen eikä sinun tarvitse tuntea oloasi huonoksi ihmiseksi, jos jonkun päivitykset saavat sinut tuntemaan näin. Mie olen itse ihan raa’asti vain blokannut omasta somesta sellaiset ihmiset, joiden päivitykset saavat minulla jotain epämiellyttäviä tunteita aikaiseksi. Minulla esimerkiksi pistää todella vihaksi sellaiset tilit joissa myydään jatkuvasti jotakin nettivalmennusta, todella kaupalliset tilit tai keikutaan puolialasti jokaisessa kuvassa, niin yksi päivä vain pysähdyin miettimään, että miksi minä seuraan sitten näitä? En seuraa enää, niissä kanavissa ei ole mitään vikaa ja varmasti sopii jollekkin, mutta minä en halua niitä nähdä.  Lopetin seuraamasta kaikkia niitä kanavia, jotka sai minulla jotain epämiellyttäviä tunteita aikaiseksi ja kappas, somesta tulikin aika mahtava paikka joka antaa energiaa eikä ota sitä pois. Kun etusivulle pomppaa vain todella inspiroivia ihmisiä, energiaa antavia ajatuksia, iloa ja uusia ajatuksia niin minulle tulee myönteisiä tunteita, jotka antavat minulle energiaa ja iloa. Tämä on sitä mitä minä haen somesta.

Kun avaan somen niin haluan inspiroitua, saada ideoita ja uusia ajatuksia. Selatessani somea haluan sitä, että jonkun puheet saa minut ajattelemaan ja sitä, että minulle tulee hyvä mieli sekä iloa arkeen. Haluan vaikuttua, liikuttua ja kuulla jotain sellaista mitä en ole kuullut.  Minä haen näitä asioita somesta ja silloin myös seuraan sellaisia kanavia joista näitä saan, koska minä voin itse päättää ketä seuraan.

Some vaikuttaa niin hyvällä kuin huonolla tavalla todella paljon meidän hyvinvointiimme sekä mielialaamme, mutta ainoa joka siihen voi vaikuttaa on sinä itse. Sinä valitset ketä seuraat ja ketä et. Nyt on siis aika tehdä itse päätöksiä siitä, että mitä sinä haluat somelta? Mitä sinä haet sieltä? Lisää niitä ja poista ne, jotka tuovat sinulle epämiellyttäviä tunteita.