Terveys ei ole tehtävä!

Tänään taas mietin, että koska tulee se aika, kun ei enää puhuta dieeteistä, nopeasta laihduttamisesta, kiinteytymisestä  ja siitä miten pääsee eroon selluliitistä. En voi päivän aikana olla törmäämättä siihen, että joku mainostaa dieettiä tai, että jonkun lehden sivuilla ei ole jotakin artikkelia nopeasta laihduttamisesta. 

Viime vuonna näihin aikoihin eräs lehti otti minuun yhteyttä ja pyysi haastattelua, että miten pääsee nopeasti eroon kesäkiloista ja sanoin, että toki voin antaa haastattelun, mutta se ei tuskin ole sitä mitä te haluatte kuulla. Sanoin, että olen pyöräilemässä, että voisiko hän soittaa myöhemmin, mutta ennen sitä sanoin, että ei ole mahdollista päästä pysyvästi eroon kesäkiloista nopeasti ja, että jo ajatusmaailma siitä, että pitäisi päästä nopeasti eroon kesäkiloista on järjetön. Toimittaja oli hetken hiljaa ja sanoi, että joo selvä homma, soitan myöhemmin. Toimittaja ei koskaan soittanut takaisin, mutta artikkeli tuli kuitenkin ja joku muu antoi vinkit miten päästä nopeasti eroon kesäkiloista ja silloin mietin, että voi hyvää päivää.

Tämä pinnallisuus hyvinvoinnin ja terveyden ympärillä jaksaa hämmästyttää minua päivästä toiseen. Miten helvetissä voi edes olla mahdollista, että joku joka on kymmenen vuotta laiminlyönyt omaa terveyttä muuttaisi tapansa 10 viikon dieetillä? Ja miksi edes pitäisi? Tuleeko siitä hyvää oloa ja terveyttä vai lisääkö se vain pahaa oloa, huonoa omatuntoa ja pahimmillaan sotkee vielä enemmän kehon tasapainoa?  Miksi terveys yhdistetään timmiin kroppaan? Miksi ihmisellä ei saisi olla selluliittiä ja miksi siitä pitäisi päästä eroon? Jos ihmisellä on selluliittiä niin ei se ole merkki siitä, että ihminen ei olisi terve tai ei pidä itsestään huolta. Minä olen terve ja koko kehoni on täynnä selluliittiä.

 

Kuka ottaa vastuun siitä, että ihmisille myydään mielikuvia mahdottomasta?

Kuka ottaa vastuun siitä, että ihmisille myydään mielikuvia mahdottomasta? Minulla raivostuttaa, että ihmisille myydään median ja somen toimesta mielikuvaa siitä, että silloin ihminen on hyväksytty ja arvokas, kun on jonkun näköinen tai jonkun painoinen. Terveys on niin paljon muutakin kuin sikspäkkejä, täydellisiä treenikuvia somessa ja virheettömiä vartaloita. Ei ihmisen kuulu tavoitella täydellistä kiinteää kehoaa oman terveyden kustannuksella vaan ensin terveys ja sitten sen mukana tulee hyödyt jos on tullakseen!

Dieetit, pikaiset painon pudotukset, pussikeitot ja kaikki mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei ole totta. Se ei ole mahdollista. Ei ole olemassa ihmeellistä pilleriä, joka saa kaiken pahan olon katoamaan. Ei ole olemassa yhtään dieettiä, jonka ostaessasi sinusta tulee terve kuin taikasauvan heilautuksesta. Toivon, että ihmiset muistatte tämän. Ymmärrän, että jos ei ole tyytyväinen kehonkuvaansa ja tämän hetkiseen terveyden tilaan on helpompi sortua mielikuviin, jotka kuulostavat liian hyvältä ollakseen totta. Etenkin nyt olen seurannut somessa, kun eräs verkostomarkkinointiyritys on tehnyt useamman somevaikuttajan kanssa kaupallista yhteistyötä, joissa kerrotaan miten jokin jauhe saa sinut palautumaan paremmin, voimaan paremmin, laihtumaan ja olemaan terve, mutta valitettavaa on, että näiden vaikutus on mitätön, jos ei peruspilarit terveydessä ole kunnossa.

 

Terveys ei ole tehtävä

Terveys on niin paljon muutakin kuin mitä ulospäin näkyy.

Sillä hetkellä, kun astumme vaa’alle ja painamme omasta mielestä liikaa, kun jokin roskalehti niin sanoi on vaikea muistaa se, että terveys on niin paljon muutakin kuin mitä ulospäin näkyy. Kun katsomme itseämme pelistä ja olemme tyytymättömiä kehoomme on helpompi tilata netistä jokin pikadieetti ja elää sen mukaan muutamia viikkoja, jotta voimme kenties olla hetkellisesti tyytyväisiä itseemme ja kehoomme ja palata sen jälkeen takaisin lähtöruutuun. Se, että olemme terveitä on paljon paljon pintaa syvemmällä. Terveys on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tasapainon tila. Sinulla voi olla täydellinen keho, mutta jos samaan aikaan voit henkisesti huonosti sinun on haastavaa olla terve. Voit olla henkisesti hyvinvoiva, mutta jos laiminlyöt fyysistä hyvinvointiasi tuskin olet terve.

Terveys ei ole tehtävä

Luin joskus jonkun artikkelin, jossa sanottiin niin, että terveys ei ole tehtävä ja minun mielestä tuo on niin hyvin sanottu. Jos hyvinvointisi ja terveytesi vaatii tiukkoja ruokavalioita, ruokien punnituksia, rasvaprosenttien tarkkailua tai painon kontrollointia, olet suorittamassa tehtävää etkä voimassa hyvin. Terveys ja hyvinvointi on tila, jossa sinulla on hyvä olla itsesi ja kehosi kanssa. Mikään dieetti tai pikainen painonpudotusohjelma ei muuta terveyttäsi, jos et itse ole valmis muuttamaan toimintatapojasi ja ymmärtämään, että miksi haluat tehdä muutoksia.

Voitaisiinko jo päästää irti ajatuksesta, että sinun tarvitsisi pudottaa painoa häitäsi varten, ne ovat kuitenkin sinun häät? Voidaanko jo päästää irti siitä ajatuksesta, että ulkonäkösi olisi hyvinvointisi ja terveytesi mittari? Olisiko jo aika, että lakkaisimme mittaamasta terveyttämme kilojen perusteella?

Mitä jos tekisimme päivittäin pieniä valintoja oman hyvinvointimme ja terveytemme eteen? Mitä jos kunnioittaisit itseäsi niin paljon, että sinun ei tarvitse rääkätä itseäsi kitudieeteillä tai ankarilla treeneillä? Mitä jos valitset voida hyvin ja elää sen mukaisesti. Mitä jos et enää laiminlöisi itseäsi?

Olen pohtinut näitä asioita paljon ja halusin tehdä jotain asian eteen viime vuonna ja niin syntyi tapahtuma nimeltä This Is The  Real Shit. Tapahtuman idea oli se, että siellä puhuttaisiin aitoa asiaa ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista niin fyysisestä kuin sitten psyykkisestä ja jossa sinulle tarjottaisiin erilaisia vaihtoehtoja sekä tapoja ajatella itseäsi ja omaa terveyttäsi ja joista sinä itse valitsisit ne keinot jotka toimivat sinulle. Tapahtuma oli onnistunut ja se sai ihmiset ajattelamaan toisin. Se herätteli, se ravisteli ja sai ihmiset ymmärtämään sen, että kokonaisvaltainen hyvinvointi on paljon muutakin kuin täydelliset pakarat.