Äitien huono omatunto kaikesta.

Huono omatunto siitä, että on poissa kotoa ja huono omatunto siitä, että käyttää rahaa itseensä.

Törmään usein äiti-ihmisiin, joilla on huono omatunto siitä, että käyttää rahaa itseensä, omaan hyvinvointiinsa tai oman terveyden ylläpitoon ja hyvin usein sekään ei riitä vaan sen lisäksi on huono omatunto siitä, että on poissa kotoa viettämässä omaa aikaa tai tekemässä jotain joka on vain itseään varten. Nyt toivon, että jokainen tälläinen huonon omatunnon omaava äiti-ihminen lukee tämän tekstin ja sanoo heipat huonolle omatunnolle, koska se on täysin tarpeetonta.

Itsekäs

Lähdetään nyt ihan ensimmäisenä siitä, että se, että on poissa kotoa vaikkapa treenaamassa niin se ei ole millään tasolla itsekästä vaan päinvastoin se on elinehto ja edellytys sille, että jaksaa niitä omia pikku riiviöitä. Ei kukaan, toistan vielä kerran ei kukaan voi olla koko aikaa niiden omien kullannuppujen kanssa ja jos on niin jossain vaiheessa pakostakin alkaa seinät kaatumaan päälle ja kierrokset nousemaan, joten oman ajan ottaminen on äärimmäisen tärkeää, että jaksaa sitä omaa arkea.

Ei ole itsekästä lähteä treenaamaan ilman lapsia vaan sen tervettä järkeä, että lähtee pitämään omasta kunnosta huolta, jotta jaksaa omaa arkea.  Mitä paremmassa kunnossa äiti on ja mitä paremmin äiti voi niin sitä paremmin koko perhe voi.

Se, että äiti lähtee treenaamaan ja liikkumaan ei ole keneltäkään pois perheestä. Toistan se ei ole keneltäkään pois vaan se on kaikille lisää ja enemmän. Jos äiti voi hyvin ja liikkuu säännöllisesti niin hän jaksaa huomattavasti paljon paremmin arjen kaaosta. Me kaikki tiedetään vähintään se yksi väsynyt äiti, joka ei koskaan löydä aikaa itselleen ja on käynyt suihkussa viimeksi ennen lapsen syntymää ja hänellä on kova kiire koko ajan, mutta todellisuudessa ei saa mitään aikaiseksi, koska on niin väsynyt ja heikossa hapessa ja näin käy, kun ei ota omaa aikaa itselleen. Älä ole se äiti, se ei ole tervettä kenellekkään.

Ei kenenkään tarvitse olla mikään superäiti, joka jaksaa kaikkea ja jonka ei tarvitse ottaa omaa aikaa, koska arki lapsien kanssa on vain yhtä saippuakuplasadetta, koska sitä se tuskin on. Ja veikkaan, että ei varsinkaan pienten lasten kanssa ja jos jollain on niin haluaisin kiitos muuttaa teille asumaan ja katsomaan, että miten ihmeessä se oikein tapahtuu.

Oma aika on otettava

Jos äiti ei uskalla ottaa omaa aikaa tai ei järjestä sitä niin äidillä ei yksikertaisesti voi olla juuri mitään annettavaa lapsille, koska arki on yhtä selviytymistaistelua. Ei täällä olla mitään mitaleja jakamassa sellaisille, jotka kestää kaikista pisimpään omia lapsiaan. Ei ketään palkita siitä, että on koko ajan lasten kanssa tai maanisesti yrittää olla läsnä lapsilleen. Riittää, että on silloin, kun on fyysisesti läsnä niin on oikeasti läsnä ja jos viettää kaiken aikansa siellä kotona niin ei kukaan voi olla jatkuvasti läsnä.

Minulta useasti kysytään, kun olen jossain treenilomalla ilman lasta, että eikö minulla ole huono omatunto siitä, että olen siellä vain itseäni varten niin vastaus on, että ei todellakaan ole. Sillä, että otan omaa aikaa ja pidän omasta terveydestäni huolta on edellytys sille, että jaksan omaa elämääni oman pikku riiviöni kanssa. Jos en ottaisi sitä aikaa itselleni niin alkaisi seinät kaatumaan päälle. Me, kun elellään kahdestaan pojan kanssa niin voin kertoa, että kukaan ei sitä aikaa myöskään tule minulle antamaan vaan minun täytyy sitä järjestää ja se aika on otettava.

 

On ihan sama polkeeke se lapsi uudella tai käytetyllä pyörällä

Sitten seuraava huonon omatunnon aihe on se, että käyttää rahaa oman terveyden ylläpitoon ja jokainen äiti miettii, että voi vitsi tälläkin rahalla minkä laitoin salikorttiin olisin voinut ostaa omalle nöpönenälleni jonkun kivan uuden lelun tai ne hienot vilkkuvat lenkkarit.  Ja nyt sitten, jokainen äiti tietää, että niitä leluja on ihan helvetisti liikaa ja jokainen uusi lelu on viikon kiva lelu, joten seuraavan kerran, kun mietit, että olisi voinut ostaa hienon uuden lelukaivurin lapselle salikortin sijaan niin muistuta tämä itsellesi.

Ja sitten missä vaiheessa lapsista on tullut jotain edustusvälineitä? Miksi lapsillä pitää olla kaikki uutta, hienoa ja merkkivaatetta?  Lapsi käyttää niitä vaatteita muutaman kuukauden ja sitten  ne on liian pienet, joten en vain ymmärrä, että miksi niihin lasten vaatteisiin pitää käyttää aivan tolkuttomia summia rahaa? Toki jos ylimääräistä fyffeä on niin antaa palaa vaan, mutta jos rahaa ei ole ylimääräistä ja käytetään rahat mielummin lasten merkkivaatteisiin, kuin sitten oman terveyden ylläpitoon niin voidaan miettiä, että kumpi kantaa pidemmän päälle hedelmää? Kummasta riittää koko perheelle pidempään iloa, uusista vaatteista vai siitä, että äiti voi hyvin?

Jos syyllistät niin mene itseesi

Jos joku kehtaa syyllistää äitiä, joka pitää itsestään huolta niin sitten sillä syyllistäjällä ei voi olla kaikki muumit laaksossa. Se, että äiti treenaa ja ottaa omaa aikaa ei ole keneltäkään pois vaan se on kaikille lisää. Se, että joku äiti on poissa kotoa tunnin tai kaksi ei aiheuta lapselle yhtään sen suurempia traumoja kuin se, että äiti käy perjantai-iltana saunassa yksin. Ei sitä rakkautta lasta kohtaan mitata sillä, kuka kestää pisimpään lapsen kanssa ilman omaa aikaa ja kuka laittaa eniten rahaa lasten vaatteisiin.

Jos äiti ei pidä omasta terveydestä huolta ja voi huonosti niin se on kaikilta pois.

Monesti kerron esimerkin luennoillani siitä, että mitä jos äiti ei panosta omaan hyvinvointiinsa. Kuvitellaan tilanne, että äiti vuosi toisensa jälkeen laiminlyö omaa terveyttää, koska ajattelee, että pitää olla kotona lasten kanssa ja kaikki raha pitää laittaa lapsiin eikä penniäkään omaan hyvinvointiin. Menee muutamia vuosia eteenpäin ja äiti sairastuu johonkin elintapasairauteen, koska laiminlöi omaa terveyttään ja laittoi kaikki muut perheessä etusijalle.

Kukaan äiti ei halua, että oman lapsen pitäisikin yhtäkkiä murehtia äidistä? Kukaan äiti ei halua, että oman lapsen pitäisi tulla katsoamaan äitiä sairaalaan?  Kukaan äiti ei halua, että oma lapsi ei saisi elää täyttä huoletonta lapsuuttaan vain siksi, että äiti ei osaa ottaa muutamaa tuntia viikossa itselleen. Äidit pitäkää huolta itsestänne.

 

 

Tämä kirjoitus perustuu täysin omiin kokemuksiini ja siihen mitä näen sekä kuulen työssäni.