Kohta on taas ihmedieettien aika!

Kohta on taas se aika, kun kaikki aloittaa jonkun dieetin, kuntokuurin, nälkäkuurin, tipattoman, mehupaaston,  lihattoman, sokerittoman, ihmedieetin, persikkapylly-valmennuksen ja superpuhdistuksen suolelle. Uuden vuoden kunniaksi vannotaan, että lopetetaan kaikki ja aloitetaan uusi elämä ja siis tämähän on tavallaan ihan hyvä asia. Sitten painetaankin peppu hiessä tammikuu uusilla elämäntavoilla ja sitten yks kaks yllättäin vastaan tuleekin helmikuussa elämä ja kaikki loppuu ihan yhtä nopeasti kuin alkoikin.

Ihminen on epätoivoinen ja on valmis kokeilemaan kaikkea muuta kuin sitä tylsää ja tavallista. Mie tavallaan ymmärrän sen, että halutaan uskoa, että jokin muutaman viikon dieetti muuttaisi jotain ja ymmärrän sen, että kun ihmisellä on huono olla niin ollaan valmiita kokeilemaan lähes mitä tahansa vaikka oman terveytensä uhalla. Mie ymmärrän sen, että maailmassa jossa kaikki tapahtuu hetkessä halutaan myös, että se oma paino tippuisi hetkessä ja mieluiten ehkä niin, että ei tarvitsisi juuri itse tehdä asian eteen mitään vaan sen voisi tilata netistä yhdellä klikkauksella kotiin toimitettuna.

Meillä on vain yksi ongelma. Nämä ei toimi kenellekkään pysyvästi, ei kenellekkään. Päinvastoin. Kaikki nämä nollakaloridieetit ja mehupaastot ovat ihan kakkaa kropalle. Silloin, kun pelleillään ravinnon saannin kanssa ja pahimmassa tapauksessa lisätään siihen, jotkut tappotreenit niin tehdään enemmän hallaa kuin hyvää kropalle. Parhaimmassa tapauksessa sekoitetaan hormonitoiminta ja aineenvaihdunta kropassa ja sen palauttamiseen voi mennä kuukausia, jopa vuosia.  Pikakuurit ja dieetit ovat ” toimivia ” nopeita painonpudotuksia, mutta ei pysyviä. Ne perustuu aina siihen, että nestettä poistuu kehosta, joka aiheuttaa nopean painonputoamisen, mutta kun palataan takaisin totuttuihin ruokailurytmeihin niin paino nousee samoihin lukemiin mistä lähdettiin ja parhaassa tapauksessa vielä korkeammaksi. Ja vielä jos oikein hyvin käy niin ollaan saatu kehossa aineenvaihdunta sekaisin.

Kymmenen vuoden kilojen keräily ei katoa kymmennessä viikossa.

Ihmiset hei, jos sie olet kymmenen vuotta kerännyt ylimääräistä kehonpainoa niin ei se kuulkaa kymmennessä viikossa pysyvästi katoa minnekkään. Se kuulostaa todella tylsältä, tiedän, mutta niin se nyt vain on. Jos halutaan pysyviä muutoksia ja mennä kohti terveellisiä elämäntapoja niin sitä ei saa pikakuureilla eikä superdieeteille. Sen saa sillä, että syö oikeaa ruokaa säännöllisesti ja niinkin mälsältä kuin se kuulostaa niin lautasmallin mukaisesti syömällä saa pysyviä tuloksia. Ja ei niitä ei saa viidessä viikossa, mutta niitä saa viidessä kuukaudessa ja siinä ajassa olet jo oppinut terveelliset elämäntavat, jolloin et enää ikinä tarvitse elämässäsi yhtään pikadieettiä tai kuuria, koska elät terveellisien elämäntapojen mukaisesti.

Toki ihminen saa tehdä mitä haluaa, mutta nyt onkin hyvä kysyä itseltä, että mitä minä haluan vuodelta 2019? Haluanko minä taas aloittaa jonkun kuntokuurin, joka kestää vain hetken ja jonka jälkeen palaan taas entiseen ja koen olevani epäonnistunut, kun paino nousee taas samoihin lukemiin? Vai haluanko minä muuttua pysyvästi vaikka tiedän, että se vie enemmän aikaa?Haluanko tehdä pysyviä muutoksia, jotka jäävät tavoiksi koko loppuelämäksi?

Taas epäonnistuin.

Yksi asia mikä myös on ongelma tai oikeastaan surullinen asia näissä pikadieeteissä ja nälkäkuureissa on se, että ihmiset kokevat, että epäonnistuvat. Aloitetaan kuuri, eletään sen mukaan muutama viikko, paino putooa ja sitten tulee se onnistumisen fiilis, että jes onnistuin.  Mutta sitten kun ei pystytä elämään annettujen ohjeiden mukaisesti (koska kukaan ei pysty) aletaan lipsumaan ohjeista, paino alkaa nousemaan ja kunto laskemaan tulee tunne, että epäonnistui. Ajatellaan, että joo olihan se kuuri tosi hyvä, mutta sitten tulin kipeäksi, lipsuin ohjeista, paino nousi ja en enää liikkunut ja ajatellaan, että epäonnistuin. Uskotellaan itselleen, että olihan sen nälkäkuuri tosi hyvä, mutta minä olin huono kun ei ollut itsekuria pysyä annetuissa ohjeissa.

Yksikään ei ole epäonnistunut vaan on vain mahdottomia ohjeistuksia, joiden mukaan ei voi ihminen elää pysyvästi. Hetken kyllä, mutta ei loppuelämää. Terveellisissä elämänatavoissa ei tarvitse olla itsekuria eikä tarvitse punnita ruokia. Silloin kun oppii pysyvästi terveelliset elämäntavat niin silloin voi syödä silloin tällöin karkkia ja juoda lasin punaviiniä eikä se haittaa yhtään mitään.

Mie jotenkin toivoisin, että tulevana vuonna, kun ihmiset lupaavat itselleen pitää omasta terveydestää huolta niin luvattasiin kerrankin tehdä muutoksia jotka pysyy loppuelämän. Kaikkea ei tarvitse heti lopettaa tai muuttaa vaan pieniä askelia kohti terveellisempää elämää.

Tarvitaan uusia tapoja!

Tammikuussa et voi välttyä todella armottomalta markkinoinnilta, jossa sinulle yritetään myydä toinen toistaan ihmeellisempää keinoa laihduttaa ja kohottaa kuntoa, mutta muista, että ne ei ratkaise pysyvästi mitään. Pysyvät muutokset tulee sillä, että opettelee uusia tapoja. Jos joka tammikuu olet aloittanut laihduttamaan ihmedieetillä, mutta homma tyssää jo heti helmikuussa niin miksi aloittaisit sen nyt uudestaan? Jos joka vuosi aloitat kuntokuurin, mutta homma tyssää yhtä nopeasti kuin alkoikin niin miksi tekisit sen uudestaan?

Jos haluaa, että jokin asia muuttuu elämässä niin silloin täytyy myös muuttaa omia tapoja. Entisillä tavoilla tulee vain entistä enemmän entistä. Joten jos et halua palata entiseen niin sitten tulevana vuonna täytyy tehdä jotain toisin.