Vastuusi vanhempana!

Mie jotenkin jaksan joka kerta hämmästyä siitä, että vanhemmat eivät ymmärrä vastuutaan lapsensa hyvinvoinnista, terveydestä ja liikkumisesta. Jatkuvasti ollaan etsimässä sitä, että kenen vastuulla lapsien liikkuminen on ja mikäli lapsi ei liiku vaikkapa tarpeeksi niin sitä, että kenen syy se on. Nyt vanhemmat, valot päälle.

Lasten liikkuminen ja terveellinen ruokailu on AINA, AINA vanhempien tai huoltajien vastuulla. AINA. Siis en edes ymmärrä, että miksi haaskataan aikaa sellaisesta asiasta keskustelemiseen, kun on aivan täysin päivänselvää, että ainoa joka voi olla vastuussa lapsien hyvinvoinnista on he jotka päättävät mitä heidän nenän eteen ruuaksi laitetaan ja mitä he tekevät mihinkin aikaan. Ei lapsi voi osata päättää eikä lapsen edes herran jumala kuulu päättää. Nyt valot päälle.

Mie en käsitä, että eikö ihan oikeasti kaikki ymmärrä tätä? Eihän se nyt voi olla kenenkään muun vastuulla? Lapsenko? Jos minun poika saisi päättää niin hän söisi pelkästään jäätelöä ja katsoisi YouTubesta auto-ohjelmia, mutta eihän lapsi ymmärrä mikä on hänelle parhaaksi, joten silloin ainoa joka siitä on vastuussa on se joka lapsesta pitää huolta.

Ja kyllä, totta helvetissä se on raivostuttavaa olla ruokakaupassa, kun lapsi huutaa kurkku suorana, että haluaa karkkia koko kauppareissun ja haukkuu kakkapökäleeksi, kun ei sitä saa. Kyllä tottakai mie pääsisin helpommalla, kun vain hiljentäisin lapseni sillä karkilla, mutta olenko valmis ottamaan vastuun siitä, että lapseni sairastuisi ylipainoon tai johonkin elintapasairauteen siksi, että halusin vain päästä helpomalla? Ja ei en ole idiootti, ymmärän, että karkki silloin tällöin ei tee yhdestäkään lapsesta ylipainoista, mutta jos se toistuu päivittäin tai pahimillaan monta kertaa päivässä ja muutenkin ruokailutottumukset on päin prinkkalaa niin silloin se tekee.

 

Kuva: Fit-lehti, Marko Vasara

Ota vastuu perheesi hyvinvoinnista!

On aika lopettaa vastuun siirtäminen ja ottaa vastuu oman lapsen hyvinvoinnista. Terveelliset ruokailutottumukset opitaan kotona. Päiväkodin ruokailut on vain murto-osa siitä mitä lapsi viikon aikana syö ja suomalainen päiväkotiruoka on pääsääntöisesti todella terveellistä, joten sitä ei ole syyttäminen jos oma pikku kullannuppu on ylipainoinen. Kun lapsi oppii kotona hyvät ruokailutottumukset ne heijastuu koulupolulle, jolloin lapsi osaa itse kasata itselleen oikenlaisen annoksen. Ja ei suomalainen kouluruoka ei ole paskaa, se on todella hyvää, jos vain osaa kasata itselleen monipuolisen aterian siitä mitä on tarjolla. Jos lapsi on elänyt ennen kouluun menemistä paahtoleivällä, ranskalaisilla ja suklaalla niin kyllähän se kouluruoka siihen verrattuna aika kuraa on, mutta yhä edelleen vastuu ei ole koululla vaan vanhemmilla.

Ihan niinkuin aikuisillakin vastuu omasta hyvinvoinnistasi ja siitä mitä syöt sekä miten liikut on sinulla itsellä ja jos sinulla on jälkikasvua niin sinulla on vastuu itsestäsi ja lapsistasi. Sitä ei vastuuta ei voi kenellekkään muulle siirtää.

 

Kuva: Fit-lehti, Marko Vasara

Kummasta olen valmis ottamaan vastuun?

Meillä vanhemmilla on vastuu tarjota sitä ihan tavallista ruokaa, joka auttaa meitä vanhempina voimaan hyvin ja jaksamaan, mutta mikä tärkeintä pitää ne meille kaikista tärkeimmät ihmiset terveenä eli meidän lapset. Ei kukaan äiti tai isä haluaa pahaa lapselleen, ei tietenkään, joten on myös ymmärrettävä vastuunsa, jotta näin ei tapahdu. Me pakotamme lapsemme pesemään hampaansa vaikka se on tuskin harvan lapsen lempipuuhaa, koska emme halua, että heille tulee reikiä hampaisiin niin täysin sama asia pätee siihen mitä ruokaa annamme heille ja miten paljon liikumme heidän kanssaan.  Sillä, että opetamme lapsesta asti hyvät tottumukset niin ruokailun kuin sitten liikunnan suhteen on ensiarvoisen tärkeää työtä ennaltaehkäisemään lastamme sairastumaan myöhemmin elintapasairauksiin.

Mie mietin eilen kaupassa, kun kannoin huutavaa, potkivaa ja raivoavaa lasta kaupasta ulos, että kuuntelen mielummin nyt tämän ja otan vastuun siitä, että hän pahoitti mielensä siitä, kun ei saanut piparkakkupaketti kuin sitten sen, että hän kysyy minulta 15-vuotiaana, että äiti miksi minulla on diabetes tai, että miksi minä olen isompi kuin muut.

Valtaosa aikuisista ylipainoista ihmisistä, jotka ovat tulleet valmennukseeni ovat kertoneet, että heillä on aina lapsesta asti syöty näin tai, että ei meillä ole koskaan liikuttu. Jotkut ovat jopa todella vihaisia omille vanhemmilleen, että miksi he tekivät minulle näin?

Eihän lapsi saa päättää mitä sinne jääkaappiin ostetaan ruuaksi, joten jos sinä päätät niin päätä hyvin. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta moneen asiaan voi, joten vaikuta nyt kun pystyt. Se on sinun vastuusi. Kaikkea ei voi ennaltaehkäistä eikä lasta voi suojella kaikelta, mutta ne mihin voit niin tee se.