Lapsen pitää saada kaatua!

 

Älä juokse! Älä mene sinne! Varo sitä ja varo tätä! Nyt istut paikalla siinä! Rauhoitu nyt! Ei saa mennä sinne eikä tonne. Ei saa kiivetä, ei saa juosta eikä varmastikkaan saa pitää kovaa ääntä. Älä elä lapsen elämää!

 

Mie en voi olla tästä asiasta hiljaa ja vaikka tiedän, että tämän kirjoituksen jälkeen olen hirviö äiti, joka asettaa lapsensa jatkuvasti alttiiksi välittömälle kuolemalle niin silti haluan puhua tästä, nimittäin lasten liikkumisesta!

Ihan joka ikinen kerta, kun laitan jonkun kuvan tai videon sosiaaliseen mediaan, jossa Pikku-Peippo tekee jotain niin joku äityli kokee todella tarpeelliseksi kertoa, että millä tavalla olen asettanut lapsen hengenvaaraan ja miten lapsen henkinen ja fyysinen hyvinvointi on loppuelämäksi tuhoutunut. Loistava esimerkki oli viime viikolla, kun laitoin Instagramin stooriin videon, jossa Peetu vetää kauheaa vauhtia potkupyörällä eteenpäin niin ei mennyt kuin muutama minuutti niin ensimmäinen äityli oli kirjoittanut viestin, että missä on pojan kyynär- ja polvisuojat, että jos hän kaatuu niin sattuu. Kyllä se on tiedättekö ihan taivaan tosi, että jos kaatuu niin sattuu.

Sitten meni muutama päivä ja laitoin Instagramin stooriin videon, jossa Peetu on käsilläseisonnassa seinää vasten niin ei mennyt aikaakaan kun jo joku äityli oli kirjoittanut viestin siitä, kuinka lapsien ei kuuluisi olla siinä asennossa, koska selkäranka voi vääntyä johonkin ja sitten onkin neliraajahalvaus seuraava pysäkki.  Kyllä kaikki on mahdollista ja myös se on mahdollista, että auto ajaisi meidän päälle, kun kävelemme kadulla ja myös lentokoneita on tippunut taivaalta ihmisten kotien päälle, mutta mielestäni aika paljon isompi terveysuhka on se, että lapsien ei anneta elää lasten elämää ja LIIKKUA.

 

Lasten kuuluu liikkua!

Millä ihmeen logiikalla se olisi lapselle terveellisempaa, että se kytketään rattaisiin  ja pakotetaan istumaan monta tuntia päivässä paikoillaan? Millä ihmeen logiikalla on turvallisempaa se, että lapset ei saa oppia käyttämään kehoaan, joka on LUOTU LIIKKUMAAN? Miten ihmeessä lapsi oppisi motorisia taitoja jos hänelle ei anneta mahdollisuutta niitä oppia? Miten ihmeessä lapsi voisi oppia hallitsemaan kehoaan, jos hän ei saisi kaatua, nousta ylös ja harjoitella uudestaan? Lasten kuuluu liikkua, juosta, huutaa, ryömiä, kiivetä ja harjoitella elämää ja oppia tuntemaan kehonsa!

Useat tutkimukset (LIITU, Move yms) kertoo jo synkkää faktaa siitä, että lapset ja nuoret Suomessa ei liiku tarpeeksi, joka on aivan käsittämättömän suuri terveysriski. Miettikää, joka viides ekaluokkalainen on jo ylipainoinen ja nyt tiedän, että tämä sattuu, mutta tästä syyllinen ei ole lapsi vaan vanhemmat. On vanhempien velvollisuus ja vastuu pitää huolta siitä, että lapsi saa hyvää ravitsevaa ruokaa ja liikkuu tarpeeksi. Nämä on asioita jotka opetellaan kotona ja vanhemmat antaa siihen mahdollisuuden ja turvallisen alustan harjoitella käyttämään omaa kehoaan ja oppimaan taitoja hallita kehoaan, mutta jos jatkuvasti kielletään juokseminen ja kiipeäminen niin lapsi ei saa siihen mahdollisuutta.

On lasten oikeus saada liikkua!

Yhdenkään lapsen ei kuuluisi totella vanhempia, jotka kieltävät juoksemisen tai kiikkumisen, koska se on lasten TYÖTÄ. Heidän kuuluu saada juosta, kaatua ja nousta ylös. On lasten oikeus saada liikkua, senkin uhalla, että välillä on polvet auki ja välillä käydään tikkaamassa haavoja umpeen, koska niin lapsi oppii ja aikuisen rooli on olla vieressä katsomassa, että lapsi ei hyppää kallion kielekkeeltä alas vaan pienen kiven päältä. Aikuisen rooli on ohjata oikeaan suuntaan eikä kieltää!

Surullista on, että jos on koti jossa vanhemmat ei itse liiku niin silloin myöskään lapset ei liiku ja minun mielestä se on lapsen terveyden laiminlyömistä. Kun lapsi saa liikkua hänen sydän vahvistuu, luusto vahvistuu. Hänelle tulee voimaa ja liikkuvuutta. Lapsi saa onnistumisen kokemuksia, jotka lisää terveen itsetunnon kehittymistä. Hänellä kuuluu enegiaa, hän nukkuu paremmin ja voi paremmin. Liikkuminen edistää tutkitusti oppimista, keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. Se antaa iloa lapsen elämään niin miksi lapselta pitäisi ottaa se ilo pois siksi, että ei itse liiku.

Lapsi ei liiku, jos hän ei saa siihen mahdollisuutta ja mahdollisuutta ei tule, jos jatkuvasti kielletään ja varoitellaan. Kannusta ja ole läsnä. Pidä huolta, että paikka jossa liikutaan on turvallinen, mutta älä kiellä. Mene mukaan leikkimään. Nosta perse ylös sohvalta ja anna palaa. Siitä tulee itsellekin hyvä olo, kun käy vähän leikkipuistossa laskemassa liukumäkeä tai kiipeämässä puolapuissa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä!

Lapset tekee sitä mitä aikuiset tekee ja niin sen kuulu mennäkkin. Lapsi oppii liikkumisen esimerkin kautta ja siitä, että se kuuluu arkeen. Sinä vanhempana päätät annatko esimerkin siitä, että lapsi saa liikkua ja oppia uusia taitoja vai annatko esimerkin siitä, että sohva on turvallinen paikka ja siitä ei kannata poistua.

Pikku-Peippo on saanut ihan pienestä pitäen kaatua, kiivetä ja juosta. Häntä ei ole pakotettu mihinkään vaan hän saa kokeilla, tutkia, kaatua ja juosta. Välillä se on todella raskasta ja pelottavaa, mutta ajattelen asian niin, että on Pikku-Peipon oikeus saada oppia liikkumaan ja on minun vastuulla antaa siihen mahdollisuus. Hän pääsee käsilläseisontaan seinää vasten, koska hänelle on annettu mahdollisuus oppia se, hänelle on annettu turvallinen alusta kaatua ja siihen riittää se, että on läsnä ja paikalla, kun lapsi leikkii. Pikku-Peippo tekee kaiken mitä minä teen ja minä haluan itse äitinä antaa esimerkin siitä, että saa juosta, liikkua ja ennenkaikkea kaatua sekä epäonnistua ja sitten vaan yritetään uudestaan.