Wille Wahlberg
Hyväntekeväisyyspyöräily Team Rynkebyn paidassa antoi Willen ­treenaamiselle merkityksen.

PT Wille Wahlberg: ”En koskaan kannusta kokeilemaan dieettejä”

Wille Wahlberg teki elämässään täyskäännöksen kymmenen vuotta sitten pudottamalla 50 kiloa painoa. Nykyään hän auttaa muita kohti parempaa elämää.

Wille Wahlberg

Wille Wahlberg, 39

Ravinto-, kestävyys- ja voima­valmentaja sekä personal trainer vuonna 2015 perustamassaan Kuntotupla-­yrityksessä.

Asuu: Helsingissä
Harrastaa: Kuntosalia, ­pyöräilyä, ­juoksemista ja uimista.
Unelmoi: Kokonaisvaltaista hyvinvointia, ruokaa ja treenaamista yhdistävän ja helposti ymmärrettävän kirjan kirjoittamisesta.

team-rynkeby.fi

Jotta ­koneistoni pyörii, minun on saatava ­ruoasta energiaa, proteiinia ja rasvaa. Yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti, mutta vältän prosessoituja ruokia. Ruokakaupassa käydessäni nappaan mukaani vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, lihaa tai kalaa sekä maitotuotteita. Ruokafilosofiani on yksinkertaisuudessaan syödä niin, että voin mahdollisimman hyvin.

Parikymppisenä asiat olivat toisin. Saatoin esimerkiksi juoda kaljaa ja syödä kebabia kolmesti viikossa. Kuvittelin olevani kuolematon, sillä vaikka söin epäterveellisesti ja join paljon alkoholia, olin selvästi alipainoinen. 29-vuotiaana tajusin, etten olekaan kuolematon: vaaka näytti 135 kiloa kesäkuussa 2009. Tiedostin, että asioiden on muututtava, sillä energiatasoni olivat alhaalla ja liikkuminen oli raskasta.

Ensimmäisen ­muutoksen tein ruokavaliooni. Lopetin iltasyöpöttelyn ja söin iltaisin korkeintaan puuroa. Kesän ­loputtua olin laihtunut pelkästään tällä muutoksella kymmenen kiloa. Olin aina tykännyt kävelystä, joten päätin jatkaa painonpudotusta aloittamalla lenkkeilyn. Ensimmäisen lenkin jälkeen jalkani olivat kipeät viikon, mutta vähitellen homma alkoi luistaa, ja ­kävelin välillä kymmeniä kilometrejä päivässä.

Syömiseni oli tuolloin todella niukkaa. Aamuisin join pelkästään vihreää teetä, ja lounaani saattoi koostua sadasta grammasta jauhelihaa ja kahdesta kourallisesta ­makaronia. En välttämättä syönyt mitään muuta koko päivänä. Tämä ei ollut millään tavalla terveellistä, tai esimerkillistä painon­pudotusta, mutta olen aina ollut extreme-henkinen ja halusin saada tuloksia nopeasti. Kesäkuussa 2010 vaa’an lukema olikin 50 kiloa vähemmän kuin ­edelliskesänä.

Joka rintamalla ei voi ­paukuttaa täysillä, vaan välillä on levättävä.

Urakkaani vierestä seurannut kaverini totesi minulle, että minun on pakko alkaa syödä enemmän. Tajusin, että oli aika muodostaa läpi elämän kantavat ruokailutottumukset. Imin kaiken mahdollisen tiedon ravitsemuksesta ja aloin syödä säännöllisesti ja ­riittävästi.

Vuonna 2013 juoksin ensimmäisen maratonini. Sen jälkeen kiinnostuin triathlonista, vaikka en edes osannut uida kunnolla. Treenasin 10–14 tuntia viikossa, enkä oikeastaan ajatellut mitään muuta kuin triathlonia. Treenaamiseni oli vuosia todella tavoitteellista, mutta muuttui merkityksellisemmäksi, kun lähdin mukaan Team Rynkeby – God Morgon -projektiin, jossa kerätään rahaa vakavasti sairaiden lasten hyväksi pyöräilemällä. Tämä lämminhenkinen pyöräilytiimi toi vastapainoa ja inhimillisyyttä omalle höyrypäiselle tekemiselleni, siksi olen siinä pienesti mukana ­edelleen.

Palautumisella on nykyään iso rooli elämässäni. Muutan lennosta päiväkohtaista treenisuunnitelmaani, jos esimerkiksi töissä on ollut raskas päivä. Koska olen kärsinyt ylikunnosta useamman kerran viime vuosina, olen oppinut, ettei joka rintamalla voi paukuttaa täysillä. Välillä on levättävä. Korostan tätä myös ihmisille, joita tapaan personal trainerin työssäni. Omasta kokemuksestani oppineena en myöskään kannusta ketään kokeilemaan kuuriluontoisia dieettejä. Sen sijaan suosittelen pohtimaan jo aamulla, kumpi kahdesta ruokavaihtoehdosta tuottaa paremman olon. Näin toimin itsekin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Willen ruokapäiväkirja

8.30 Kolme paistettua kananmunaa, hapankaalia, kaurapuuroa, marjoja ja maustamatonta jugurttia, kaksi kuppia vihreää teetä.
10.15 Kanniston hummusleipä, kahvi.

13.00 Höyrytettyä parsakaalia, 150 ­grammaa ­savulohta, pinaattia, lehtikaalia, tomaattia, ­turkkilaista jugurttia.
15.40 Maitorahka, banaani, manteleita.

18.30 Spagettia, linssibolognesea, pestoa, ­juustoraastetta.
20.15 Kaurapuuroa, marjoja, maapähkinävoita.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Lihas­tohtori Juha Hulmi: ”Luotan intuitiiviseen syömiseen”

Personal trainer Tomi Kokko: ”Olen kiitollinen, että saan syödä puhdasta ruokaa”

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Hanna Linnakko