Jojoilevatko kilosi? Vinkit parempaan painonhallintaan

Sahaako painosi vuodesta toiseen edestakaisin? Asiantuntijat kertovat, miten pääset jojoilusta vihdoinkin eroon.

Pikadieettejä ja jumppakuureja

”Olen valmis järeisiin toimiin viiden kilon heivaamiseksi mahdollisimman nopeasti. Kalorit alas ja hikitreenit ylös! Jaksan painaa kaalisoppakuurin voimin jumpasta toiseen muutaman viikon, kunnes väsymys iskee. Palaan normaaleihin ruokarutiineihini ja dieetti unohtuu – hetkeksi.”

Näin korjaat tilanteen:

Viisi kiloa lähtee kehoa muokkaamalla, ei laihduttamalla. Voit siis unohtaa dieetit ja kaloreiden laskemisen. Syö sen sijaan riittävästi ravinnerikasta ruokaa ja lisää arkiliikuntaa sekä voimatreenejä. Tee tunnin sali-treeni neljästi viikossa: kaksi alakropan ja kaksi yläkropan treeniä.

Lihasmassan kasvatus auttaa myös rasvanpoltossa. Lihakset kuluttavat energiaa levossakin, toisin kuin rasva. Pidä parin minuutin taukojumppahetkiä myös työpäivän aikana. Tee mieluummin useampi 20–30 minuutin treeni viikossa kuin yksi iso rutistus kerran viikossa.

Lue myös:  ”Jätin sokerin ja laihduin lukioaikaisiin mittoihini”

Arki yhtä suorittamista

”Päiväni kuluvat supernaisena: aamuruuhkassa take away -kahvi, pikalounas koneen äärellä ja kotimatkalla suklaapatukka ennen bodycombat-tuntia. Työt pyörivät päässä yölläkin, ja unet jäävät vähiin. En halua silti tinkiä treeneistä tai työtahdista.”

Näin korjaat tilanteen:

Paino putoaa itsestään, kun hoidat ensin stressin pois. Huolehdi siis tauoista ja riittävästä levosta. Pidä töissä 2–3 minuutin tauko joka tunti. Katsele ikkunasta ulos ja hengittele. Jo muutama syvä hengitys laskee stressihormonitasoja ja alentaa verenpainetta.

Vaihda bodycombat lempeämpään liikuntaan, kuten bodybalanceen, kävelylenkkiin, pyöräilyyn tai joogaan. Toistuva rankka treeni väsyneenä ja stressaantuneena laskee vastustuskykyä ja voi johtaa ylirasitustilaan. Kehon on myös helpompi palautua rauhallisemmasta liikunnasta.

Sulje läppäri ja puhelin hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa ja tee rentoutusharjoitus sängyssä. Mene nukkumaan niin aikaisin, että saat kahdeksan tunnin unet.

Kun kehossa on liikaa stressihormoneja, rasva-aineenvaihdunta hidastuu. Stressaantuneena sortuu huonoihin ruokavalintoihin ja voi tankata ruokaa unenpuutteeseen. Aivot tarvitsisivat energiaa levosta, joten ne yrittävät paikata unenpuutetta ylimääräisellä ruualla. Varmista siis, että nukut riittävästi ja syöt ravinnerikasta ruokaa säännöllisesti. Opettele myös tuntemaan omat stressitasosi, jotta huomaat ajoissa, jos ne ylittyvät. Tarkkaile ajatuksiasi: onko mielesi pääsääntöisesti positiivinen vai negatiivinen? Stressaantuneen mieli on harvoin kovin myönteinen.

”Työt pyörivät päässä yölläkin, ja unet jäävät vähiin.”

Ei treeniä ilman herkkua

”Treenaan säännöllisesti, mutta haluan myös palkinnon ahkeroinnistani. Jos olen vetänyt viiden kilometrin lenkin päivällä, palkitsen itseni raakakakulla illalla.”

Näin korjaat tilanteen:

Tavoitteeseen ei pääse suorinta tietä. Mutta et pääse koskaan perille, jos menet ensin viisi askelta eteen ja sitten viisi taakse. Treenissä olet voinut kuluttaa 300 kaloria, mutta raakakakusta tankkaat 600 kaloria. Palkitse itsesi jollakin terveyttä edistävällä tavalla, kuten jalkakylvyllä, smoothiella tai leffalla. Myös banaaniin muussatut kookoshiutaleet toimivat terveellisenä palkintona.

Paastoa päivällä, mässäilyä illalla

”Jätän aamiaisen ja lounaan usein väliin, koska aamulla ei ole nälkä ja pärjään pienillä naposteluilla iltaan asti. Kotiin päästyäni ruokailut riistäytyvät käsistä, ja syön päivän ateriat kerralla.”

Näin korjaat tilanteen:

Jotta verensokeri pysyy tasaisena ja aineenvaihdunta kunnossa, on tärkeää syödä säännöllisesti. Paastoaminen päivän aikana saa verensokerin heilahtelemaan, jolloin sortuu helposti nopeisiin hiilihydraatteihin. Tästä taas seuraa väsymys, ja oravanpyörä on valmis. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ruokavaliota tai ateriarytmitystä, joka toimisi kaikilla, koska jokaisella on omanlaisensa aineenvaihdunta ja kehotyyppi. Joillekin sopii neljä ateriaa päivässä, joillekin kuusi. Tärkeintä on etsiä itsellesi sopiva ateriarytmi, jolla pidät energiasi ja painosi tasapainossa. Kun iltasyöpöttely vähenee, aamuinen ruokahalu lisääntyy.

Asiantuntijana personal trainer Mari Putus ja LCF Life Coach Anne Karilahti.

Lue myös:

11 syytä, miksi paino ei tipu

Laihduttaako pelkkä liikunta?

Noora Löfgren: ”Laihduin 50 kiloa, kun aloin syödä”