tomi kokko
Tomi Kokon ruokafilosofia on syödä puhdasta ja luonnollista ruokaa, jotta jaksaa taas jahdata unelmia.

Personal trainer Tomi Kokko: ”Olen kiitollinen, että saan syödä puhdasta ruokaa”

Nuorena valmentaja Tomi Kokko söi valtavat määrät puuroa, leipää ja maitoa. Nyt hän kaataa rasvaa kahviin, kantaa reissuillakin mukana blenderiä, ja pyöräyttää siellä vihersmoothien iltapalaksi.

”Aiemmin kroppani toimi niin, että jos en ollut syönyt kahteen tuntiin, olin huonoa seuraa. Nykyään paastoan päivän viikossa, ja tuntuu, että silloin aivotkin toimivat paremmin ja kirkkaammin. Monissa uskonnoissakin paastotaan, silloin pääsee ikään kuin korkeampiin tiloihin. Aivot tuntuvat kirkastuvan.

On ihan nykyaikainen keksintö, että koko ajan pitää olla jokin välipalapatukka suussa. Ennen ihmiset paastosivat pitkiä aikoja ja söivät, kun saivat ruokaa. Tekee hyvää huomata, ettei se tunne, mikä tulee muutaman tunnin päästä syömisestä, ole vielä nälkää.

Parikymppisenä treenasin kovaa judoa ja vedin valtavasti puuroa, leipää ja maitoa. Siitä syömisestä oli ilo kaukana, ja lisäksi minulla oli ongelmia keuhkoputkien ja suoliston kanssa. Pidin tärkeimpänä, että lihaskasvuun ja palautumiseen riittää paukkuja.

Aloin muuttaa syömisiäni, kun muutin reilut kymmenen vuotta sitten Australiaan. Eräs lääkäri alkoi mentoroida minua ravitsemuksessa. Jätin pois viljan ja maidon, ja samalla loppuivat suoliston ja keuhkoputkien oireet. Enää en syö kasvattaakseni lihasta, vaan haluan, että keho toimii kokonaisuutena parhaiten ihan aivotoimintaa myöten.

Ennen moni vielä kyseli, että missäs sun leipä tai maito.

Ruoka merkitsee minulle iloa. Olen kiitollinen siitä, että saan syödä puhdasta ruokaa. Totta kai ruoka on myös pakollista polttoainetta, mutta enemmän se on minulle nautinnon aihe.

Noudatan 80/20-periaatetta, eli kun valtaosa syödystä ruoasta on hyvälaatuista, 20 prosenttia syömisistä voi olla melkein mitä vain. Viikonloppuisin voin mennä kavereiden kanssa vaikka burgerille tai pitsalle.

Aloitan aamuni yleensä kahvilla, johon sekoitan rasvaa ja superfoodeja. Päivittäin syön viher- tai marjapohjaisia smoothieita, lihaa, kalaa tai kanaa, kananmunia ja ison kasan kasviksia. Käytän myös lisäravinteita, kuten d-vitamiinia, magnesiumia, sinkkiä, b-vitamiineja, maitohappobakteereja, neurolipidejä, viherjauheita… Kannan niitä myös reissuilla mukana, samoin kuin blenderiä: mieluummin pyöräytän smoothien kaupan aineksista ja lisäravinteista kuin menen grillille syömään mättöä.

Kaverit eivät enää ihmettele syömisiäni ja moni on varmasti inspiroitunutkin ruokavaliostani nähtyään dokumenttini 30 päivän ihmiskoe – viralliset ravintosuositukset puntarissa. Toisilla taas on varmasti läikähtänyt kahvit syliin ja olen kyllä saanut kritiikkiä. Kun palasin Australiasta Suomeen neljä vuotta sitten, moni vielä kyseli, että missäs sun leipä tai maito.

Tutkin itseäni ja kroppaani tarkasti lääkärien avulla.

Tutkin itseäni ja kroppaani tarkasti lääkärien avulla. Seuraan unta ja hermoston palautumista. Käyn tasaisisin väliajoin verikokeissa ja teetin ­juuri myös geenitestin – en tiedä, millaisia tuloksia odotan, mutta ainakin voin saada tietooni joitain sairausriskejä.

Tykkään laadukkaasta eläinproteiinista. Hyvä pihvi on lempiruokaani. Tiedän, että punainen liha voi olla terveydelle isoissa määrissä haitaksi, mutta punaiseksi lihaksi määritellään myös prosessoidut makkarat ja muut einekset. Ei niistä voi puhua edes samassa lauseessa laadukkaan lihan kanssa.

Olen hyvä kokki. Tykkään kokeilla ja yhdistellä, ja käytän paljon yrttejä ja mausteita. Minulla on kavereina kokkeja, joilta saan hyviä vinkkejä. Viimeksi opin tekemään oikeasti hyvän ja terveellisen murekkeen laadukkaasta lihasta.

Vaikka haluan syödä mahdollisimman ravintorikasta ruokaa, en tavoittele pelkästään maksimaalista hyötyä itselleni. Haluan tietää, miten minun valintani vaikuttavat maailmaan. Avokado on ravintomielessä älyttömän hyvä, mutta sen kasvattamiseen liittyy myös ongelmia. Jos lähikaupan kurkku tulee Portugalista, mietin, mistä saisin kotimaisen vaihtoehdon.”

Tilaa Fit!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lue myös:

Ruokabloggaaja Tuulia Järvinen: ”Ennen korvasin ateriat karkeilla”

Kaisa Jaakkola: ”En ole ruokanatsi äitinäkään”

Vegaanitreenaaja Emma: ”Moni ihmettelee, miten voin elää pupun ruoalla”

Teksti Miia Vähähyyppä