6 väärää uskomusta aineenvaihdunnasta

Väsyttää, turvottaa ja herkut himottavat? Unohda kitukuurit ja kuivaharjaus, kerromme mikä toimii paremmin.

Tässä tulevat 6 väärää luuloa aineenvaihdunnasta. Tarkista, ettet sorru enää näihin ajattelutapoihin.

1. Treeni on unta tärkeämpää

Tingit unesta, jotta ehtisit treenata? Ei kannattaisi. Uni on koko aineenvaihdunnan peruskallio, ja kun tinkii siitä, tinkii hyvästä olosta. Säännöllinen liikunta on toki tärkeää, mutta myös hyvä uni pitää aineenvaihdunnan rullaamassa, sillä se maksimoi kasvuhormonin tuotantoa. Näin uni auttaa vahvistamaan lihaskudosta ja pysymään timminä.

Pitkään jatkuva univaje puolestaan kasvattaa stressihormonin määrää kehossa ja vaikuttaa myös muihin hormoneihin, jolloin olo on heikko, verenpaine kohoaa ja aineenvaihdunta alkaa häiriintyä.

Pitkään jatkuva unenpuute lisää riskiä aineenvaihdunnan sairauksiin, kuten aikuistyypin diabetekseen. Muutama huonosti nukuttu yö ei vielä haittaa, vaikka moni onkin varmaan huomannut, että jos murehtii yön seuraavan päivän velvollisuuksia, päivällä tekee mieli syödä kaverinkin irtokarkit.

Aikuinen tarvitsee unta vähintään seitsemän tuntia yössä, ja unen tulisi olla hyvälaatuista. Stressaava päivä ja reipas lasi viiniä illalla saavat syvän unen vaiheen vitkastelemaan.

Lue myös: 4 ihmedieettiä laihdutukseen – Asiantuntija kommentoi niiden toimivuutta

2. Kun syö kevyesti, pysyy terveenä ja hoikkana

Ei aina, sillä moni aktiivisesti liikkuva syö itse asiassa liian vähän. Liike patistelee aineenvaihduntaa vain, jos syö tarpeeksi. Kehon tärkein tehtävä on ylläpitää elämää, joten se tekee kyllä kaikkensa, ettei kuihdu. Siksi kroppa leimahtaa säästöliekille, kun syöt liian vähän. Silloin hormonien tasot muuttuvat, olo on väsynyt, flunssa iskee helpommin, palelee ja liikunta tuntuu kurjalta.

Jos keho on jo syystä tai toisesta joutunut säästöliekille, pahinta mitä voi tehdä, on alkaa rajoittaa syömistä. Silloin noidankehä on valmis.

Netistä löytyvillä kalorilaskureilla voi yrittää arvioida, syökö tarpeeksi, mutta päivittäinen energiantarve vaihtelee paljon. Jos laskuri ei innosta, tarkkaile omaa vireystasoasi. Jaksatko treenata ilman ponnisteluja ja tehdä kaikki päivittäiset askareet? Tarkkaile myös mielitekoja – jos kaikki epäterveellinen himottaa, et välttämättä ole syönyt tarpeeksi kunnon ruokaa.

Pitkään kestävä säästöliekki vaikuttaa myös kehonkoostumukseen. Se kerryttää rasvaa ja hävittää lihasmassaa, mikä hidastaa aineenvaihduntaa entisestään.

3. Aineenvaihdunta rullaa tulisella ruualla ja kuivaharjauksella

Jos tavoittelee aineenvaihduntabuustia, vippaskonstit voivat tuntua houkuttelevilta. Harmi kyllä, omenaviinietikan lipittäminen tai raivoisa kuivaharjaus on turha toivo.

Aineenvaihdunta ei ole yksi elin tai toiminto, jonka voi korjata lisäravinteilla tai syömällä puskallisen chiliä. Koko aineenvaihdunta on niin iso kokonaisuus, että siihen voi vaikuttaa vain suurilla linjoilla: treenillä, unella ja fiksulla ruualla.

Jos aineenvaihdunta tuntuu olevan jumissa, todennäköisesti olet tehnyt jotain väärin pidemmän aikaa. Esimerkiksi jojolaihduttaminen on myrkkyä aineenvaihdunnalle. Epätasapainotilan korjaaminen voi kestää jopa kuukausista vuosiin, joten hyvien elämäntapojen kanssa saa olla kärsivällinen.

Lue myös: Haaveissa kiinteät käsivarret? Kopioi Janni Hussin treeni

4. Juoksu riittää liikunnaksi

Toki kannattaa juosta, mutta parempi olisi liikkua monipuolisesti, eli tehdä sekä aerobista että lihaskuntotreeniä. Voimatreeni ylläpitää ja lisää lihasmassaa ja kohottaa siten aineenvaihduntaa.

Aerobinen liikunta taas kiihdyttää solujen energiantuotantoa ja siten myös aineenvaihduntaa. Lisäksi aerobinen reippailu parantaa palautumista treenistä, joten seuraava harjoituskertakin sujuu sutjakkaasti.

Muista kuitenkin tämä: liian kovat treenitehot hidastavat aineenvaihduntaa, jos et syö ja lepää tarpeeksi.

Lue myös: Ongelmana jenkkakahvat? Näin kutistut jopa 10 senttiä kuukaudessa

5. Kun treenaa salilla, ei tarvitse nousta portaita

Höpsis! Tämä on tärkeää: aineenvaihdunnan rullaaminen vaatii, että varsinaisen treenin lisäksi hääräilee kaikenlaista. Tee töitä seisten, kävele välimatkoja kun mahdollista, siivoa ja touhua kotona. Itse asiassa kuntoliikunta selittää vain murto-osan siitä, kuinka paljon päivittäinen energiankulutus vaihtelee – kotityöt ja muu arkipuuhastelu moninkertaisesti enemmän.

Arkiaktiivisuuden vaikutus on suuri, sillä kävely, imurointi ja vaikka haravointi ovat matalatehoista, aerobista liikuntaa, joka kiihdyttää solun energiantuotantoa ja siten aineenvaihduntaa. Jos käytät askelmittaria, 10 000 askelta päivässä on hyvä perustavoite.

Istuminen se vasta pahaa tekeekin. Yli yhdeksän tunnin päivittäisen istumisen on todettu olevan yhteydessä heikkoihin yöuniin, joten liika istuskelu voi vaikuttaa aineenvaihduntaan myös huonon unen kautta.

6. Meditaatio on turhaa – mieluummin salille sen sijaan!

Voi, mutta ei kannata. Meditaatio ja muut stressinpurkutavat ovat tärkeitä, sillä vaikka stressihormoni kortisolin erittyminen on normaali reaktio, pitkittyneenä se voi ajaa kehon säästöliekille. Syynä stressiin voivat olla murheet ja hektinen elämä, mutta kortisolia alkaa erittyä liiallisesti myös univajeen, liian treenin ja heikon ruokavalion vuoksi.

Paras tapa estää huonot vaikutukset on opetella parempia stressinhallintaitoja. Oma halu selvittää ja muuttaa tapoja on tärkein, mutta myös esimerkiksi työnohjaukseen tai terapiaan kannattaa hakeutua jo ennen kuin on burnoutin partaalla.

Lue myös:

Täsmäsääntö laihdutukseen – näin fiftaat itsesi hoikaksi

Noora Löfgren: ”Laihduin 50 kiloa, kun aloin syödä”

8 vinkkiä liikkujalle – näin syöt välipalasi oikein