On aika panostaa työhyvinvointiin!

Väkinäinen keilaus työporukan kanssa ja sitten saunaan kittaamaan kaljaa. Surullisen usein toistuva yrityksen tyky-päivä, joka ei edistä työhyvinvointia millään tasolla.

Olen järjestänyt tähän mennessä kymmeniä jopa satoja erilaisia tapahtumia, tunteja ja päiviä yrityksille erilaisiin työhyvinvointipäiviin sekä virkistysiltoihin ja olen sitä mieltä, että olen saanut aika hyvän käsityksen siitä, että mikä ihan oikeasti toimii ja mikä ei. Yhä edelleen monille yrityksille virkistysilta tarkoittaa, jotain väkinäistä ja pakollista tunnin ohjelmaa ja sitten kaatokännejä ja me kaikki tiedämme, että tuosta ei ole ole mitään hyötyä, jos työhyvinvointipäivän tavoitteena on edistää työhyvinvointia. Mahtavaa, että järjestetään edes jotain, mutta olisko aika alkaa järjestämään sellaisia työhyvinvointipäiviä, jotka ihan oikeasti edesauttaisi työssä jaksamista?

Useat yritykset ovat nykyään ottaneet käyttöönsä erilaisia liikuntaseteleitä, joilla kannustetaan työntekijöitä liikkumaan haluamallaan tavalla ja haluan ensimmäisenä sanoa, että tämä on todella hieno asia ja erittäin arvokas asia heille, jotka jo liikkuvat ja ovat motivoituneita liikkumaan. Sitten on kuitenkin aika iso porukka jolla nämä liikuntasetelit jäävät kokonaan käyttämättä tai sitten juuri ennenkuin setelit ovat menossa vanhaksi niin käydään äkkiä ostamassa niillä jotakin ettei ne mene hukkaan.

Jokaisen yrityksen haaste on saada ne ihmiset liikkumaan, jotka eivät liiku ja saada ne työntekijät kiinnostumaan omasta terveydestä, jotka eivät sitä ota kovin vakavasti.  Jokainen yrittäjä tietää, että hyvinvoiva ja terve työntekijä on silkkaa säästöä työnantajalle. Mitä paremmin työntekijä voi niin sitä vähemmän sairaspoissaoloja ja sitä tehokkaampaa tekemistä. Mitä paremmin työntekijä voi sitä paremmin asiakkaat ja yritys voi.

Olen saanut aika hyvän tuntuman siitä, että jos ihan oikeasti yrittäjänä ja johtajana haluamme saada työntekijän ja koko työyhteisön voimaan paremmin ja huolehtimaan omasta terveydestä niin mitä tulisi ottaa huomioon. Väsyneiden ja väkinäisten tykypäivien aikakausi on ohi ja ne harvemmin muuttaa loppupeleissä mitään. Tässä minun vinkit sinulle, joka haluat ihan oikeasti saada henkilökuntasi voimaan hyvin.

1. Miksi?

Ihan ensimmäisenä meidän tulisi saada työntekijä yksilönä ymmärtämään, että miksi hän liikkuisi ja miksi hän haluaisi itse yksilönä voida paremmin ja panostaa omaan terveyteensä. Pakottaminen ei toimi eikä se, että kerromme sen olevan yrityksen etu, joten meidän on sytytettävä halu yksilössä itsessä. Meidän tulisi saada työntekijä ymmärtämään, että miksi hänen oma terveys on hänelle itselleen tärkeä asia.

No miten me sitten siinä onnistumme? Seuraavan kerran, kun olet järjestämässä jotain yrityksen hyvinvointipäivää niin tilaa paikalle, joku innostava ja motivoiva puhuja tai valmentaja, joka saa työntekijöissä herätettyä ajatuksen siitä, että miksi oma terveys on tärkeä asia. Panosta hyvään puhujaan, koska hyvä puhuja voi oikeasti muuttaa todella monen työntekijän suunnan. Hyvä puhuja maksaa, mutta se myös maksaa itsensä takaisin monin kerroin, jos ja kun työntekijät alkavat huolehtimaan itsestään sekä vaalimaan omaa terveyttään.

2. Miten?

Jos ei ikinä ole treenannut tai siitä on todella pitkä aika niin työntekijältä puuttuu työkalut liikunnan aloittamiseen. Silloin ei siis auta, että työnantaja tarjoaa kuntosalikortin, jos ei ole hajuakaan mitä siellä pitäisi tehdä.  Ei taloakaan voi rakentaa ilman työkaluja ja täysin sama asia pätee liikunnan aloittamiseen. Seuraavassa tyky-päivässä puhujan lisäksi niin mitäs jos vaikka tilaisitte jonkun treenin sijaan vaikkapa tekniikkapajan? Punttikoulun? Uintitekniikka, juoksukoulu, painonnostokoulu, ravintoluento tai mikä tahansa mikä sopii teidän porukalle, jotta työntekijät saisivat konkreettisia työkaluja oman terveytensä ylläpitoon ja mikäli yrityksellä on mahdollisuus niin miten olisi jokaiselle työntekijälle vaikkapa oma PT-tunti?

3. Missä?

Tässä kohtaa tulisi sitten kehiin vaikkapa nyt ne liikuntasetelit tai työnantajan tarjoama kuntosalikortti. Treenin aloittaminen madaltuu aina, kun meillä on jo valmiina paikka tai puitteet jossa treenata. Ainahan ei tarvitse välttämättä edes olla mitään kuntosalia. Miksei työpaikan taukohuoneeseen voisi tuoda vaikkapa leuanvetotankoa, jumppapallo, rullaa tai keppiä, jotta läsnä olisi aina mahdollisuus liikkumiseen. Silloin, kun puitteet ovat saatavilla ja välineet jatkuvasti nähtävillä se on ikään kuin post-it- lappu liikunnalle.

4. Milloin ja kenen kanssa?

Jotta motivaatio treenaamiseen pysyy yllä niin yhdessä tekeminen toimii aina ja mikä parasta yhdessä treenaaminen kohottaa kuntoa, mutta myös yhteishenkeä. Mitäs jos teillä olisi vaikkapa joka torstai työporukan yhteinen punttikoulu, joogatunti tai juoksulenkki? Voisiko juuri teidän työporukalla olla kerran viikossa omat painonnostotreenit tai kenties jalkapallovuoro? Monet kuntosalit, yritykset ja seurat järjestävät yrityksille omia viikkotunteja sekä yksityistunteja. Yhdessä tehdessä on se hyvä puoli, että kun kaikki muutkin menee niin yksilökin menee vaikka juuri sillä hetkellä ei huvittaisi.

5. Mitä varten?

Treenaaminen ilman tavoitetta on haahuilua. On hyvä asettaa yhdessä työporukan kesken jokin tavoite, jokin juttu mitä kohden treenata ja antaa työntekijöille jotakin mitä odottaa. Olisiko se osallistuminen johonkin liikuntatapahtumaan, juosta yhdessä puolikas, ottaa jalkapallomatsi kilpailevan yrityksen kanssa tai mitä tahansa. Tärkeintä on, että tehdään yhdessä ja mennä yhdessä jotakin kohti.

 

Työhyvinvointiin kannattaa aina panostaa ja siitä ei kannata säästellä. Mitä paremmin henkilökuntasi voi niin sitä paremmin yrityksesi sekä asiakkaasi voi. Työssä jaksamiseen ja oman henkilökunnan hyvinvointiin kannattaa panostaa vuoden jokaisena päivänä eikä vain kerran vuodessa. Liikuntaan satsaaminen ei näy lyhyellä aikavälillä eikä siitä seuraa nopeita tuloksia, mutta pitkäjänteisellä työllä ja panostamisella siitä seuraa pysyviä muutoksia ja lojaaleja työntekijöitä, jotka ovat valmiita panostamaan yritykseen täysillä, koska yritys panostaa heihin täysillä.