Meal preppaus
Jaana Rajamäki harrastaa meal preppausta.

Näin Jaana laihtui 23 kiloa meal preppaus -metodilla

Jaana ­Rajamäki teki suuren elämäntapa­muutoksen reilu vuosi sitten. Tähän mennessä hän on laihtunut yli 23 kiloa meal preppauksen avulla. Tukea ovat antaneet myös kihlattu ja some.

Vähäkyrössä asuva kehitysvammaisten ohjaaja Jaana Rajamäki kipuili pitkään painonsa ja vetämättömän olon kanssa. Elämäntapamuutoksen myötä hän tajusi, että laihduttaminen ei ole ruoalla kituuttamista. Nykyisin hän syö kunnon annoksia neljästi päivässä. Kiireistä arkea helpottaa meal preppaus eli hän valmistaa etukäteen monen päivän ruoat kerralla. Jaana haluaa tehdä kaikki ruoat itse, jotta tietää tarkalleen, mitä ne sisältävät. Huolellinen suunnittelu on kannattanut, sillä tähän mennessä hän on laithunut 23 kiloa.

Meal preppauksen lisäksi Jaana harrastaa salitreenaamista.18

Apuna meal preppaus ja salitreeni

Pakotin itseni salille kuusi vuotta sitten, mutten nauttinut siitä yhtään. Negatiivinen suhtautumiseni urheiluun johtui pitkälti koululiikunnan jättämistä traumoista. Myös ruokailutottumukseni olivat retuperällä. Treenasin viisi kuusi kertaa viikossa ja söin lähinnä kukka- ja parsakaalia sekä kurkkua. Energiatasoni olivat matalalla, ja minusta tuntui kuin olisin kävellyt sumussa. Puolen vuoden jälkeen ”terveellinen” elämä tyssäsi kuin seinään.

Käytin ruokaa terapiakeinona. Söin niin iloon, suruun kuin tylsyyteenkin. Ruoka ja herkut maistuivat myös kihlatulleni Juhalle. Saatoimme hakea pitsaa, kebabia ja karkkeja monta kertaa viikossa. Oloni oli tukala, nukuin huonosti ja olkapääni kipuili, mutta kesti kauan ennen kuin tein asialle mitään.

Muutos sai alkunsa reilu vuosi sitten. Olin seurannut pitkään Instagramissa yli 200 kiloa painavaa amerikkalaisnaista, joka oli laihtunut hurjasti. Päätin, että myös minun on aika ryhdistäytyä. Kaipasin kuitenkin vertaistukea, joten ehdotin Juhalle salikorttien hankkimista. Hän innostui ehdotuksestani heti.

Tällä hetkellä teen 15 treeniä kuukaudessa. Kyllästyn helposti, joten pelkkä saliohjelma ei motivoi minua. Siksi teen esimerkiksi koti- ja porrastreenejä. Yksi tärkeimmistä oivalluksista on ollut se, ettei minun ole pakko treenata, mutta olen etuoikeutettu kun voin liikkua – kaikki eivät voi.

”Tajusin, että laihtuakseni minun pitää syödä tarpeeksi.

Liikunnan lisäksi harrastan meal preppausta eli aterioiden valmistamista etukäteen. Teemme Juhan kanssa vuorotyötä, joten syömme harvoin yhdessä. Meal preppaus helpottaa arkeamme käsittämättömän paljon. Teen yleensä kolmen neljän päivän ruoat valmiiksi. Katson, että annoksissa on riittävästi proteiinia ja hiilareita. Lasken kalorit, mutta muuten syömme aivan tavallista kotiruokaa. Myös pitsa, hampurilaiset ja nugetit kuuluvat elämään. Muokkaan resepteistä vain ­terveellisempiä.

Alussa annokset olivat todella vähäkalorisia ja surkean kokoisia, mutta vähitellen tajusin, että laihtuakseni minun pitää syödä tarpeeksi. Nykyään syön kunnon annoksia neljästi päivässä. Ruokavaliooni kuuluu esimerkiksi kanaa, raejuustoa, hedelmiä, kasviksia ja kaurapuuroa. Lisäravinteita, kuten proteiinijauheita, en käytä. Meal preppaus on muuttanut elämäni täysin: olen laihtunut jo yli 23 kiloa, olkapääni ei enää oireile, nukun hyvin ja olen kaikin puolin tyytyväinen elämääni.

Monipuolisen ruoan ja liikunnan lisäksi olen panostanut henkiseen hyvinvointiini. Olen muuttanut ajatusmallejani verkkovalmennuksen avulla. Nykyään asetan itselleni myös kuukausitavoitteita, jotka ohjaavat kokeilemaan uusia asioita. Eräs kuukausitavoitteeni oli esimerkiksi maistaa uutta hedelmää joka viikko.

Vaikka olen tehnyt paljon töitä itseni kanssa, Juhan mukanaololla muutoksessa on ollut suuri merkitys. Olen saanut paljon vertaistukea myös Instagramista, jossa juttelen ihmisten kanssa päivittäin. Minusta tuntuu kuin olisin saanut uuden elämän. Elämän, josta haluan tehdä entistä paremman.

Jaanan ruokapäiväkirja

9.00 Kaurapuuroa ja raejuustoa, lisäksi ruokalusikallinen oliiviöljyä, 2 riisikakkua, joiden päällä juusto- ja kalkkunasiivut sekä 1 kananmuna viipaloituna.

12.00 Itsetehtyjä bataattipullia ja broilerinfilee sekä porkkanoita, kirsikkatomaatteja, herkkusieniä ja pinaattia.

15.00 250 g babyporkkanoita ja 200 g kurkkua.

17.00 Itsetehtyjä kanapullia, fetajuustoa, pinaattia, parsakaalia ja bulguria.

20.00 2 riisikakkua, joiden päällä 1 rkl maapähkinävoita ja 1 banaani viipaloituna. Lisäksi 1 kananmuna.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Joko tiedät mitä tarkoittaa meal prepping? Katso 9 vinkkiämme!

6 täsmävinkkiä painonpudotukseen

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Tuukka Kiviranta