Joko tiedät mitä tarkoittaa meal prepping? Katso 9 vinkkiämme!

Nyt tulee meal prepping! Säästät aikaa, 
rahaa ja vältyt houkutuksilta.

Meal prepping. Olet varmaan kuullut termin. Se tarkoittaa kokkaamista, jossa tulevien päivien ruuat valmistellaan jo etukäteen.

Meal prepping eli kotoisammin preppaus voi olla pelkkää vihannesten kuorimista etukäteen, riisin, vihannesten ja lihan valmistamista useammaksi päiväksi kerrallaan ja niiden annostelua säilytysrasioihin koko viikoksi.

Käyttämällä esimerkiksi sunnuntaiaamupäivän ruokien esivalmisteluun pääset nauttimaan itse tehtyjä ruokia arkena ilman, että niiden valmistaminen haukkaisi aikaa muilta menoilta. Preppaus säästää myös rahaa. Kun omat eväät kulkevat mukana tai kotona odottaa jo valmiiksi esivalmisteltu ruoka, vältyt houkutuksilta ja iltapäivän hiukopaloihin törsäämiseltä.

Kokeile prepata ruuat ystäväsi kanssa yhdessä tai tehkää vaihtokaupat!

Näillä vinkeillä opit preppaamaan!

1. Milloin hyötyisit eniten valmiiksi tehdyistä ruuista?

Hyöty voi olla ajan säästyminen tai vaikka se, että vältät sortumisen pullakahveihin. Jotkut preppaavat ja annostelevat rasioihin kaikki päivän ruuat, toiset vain aamiaiset ja päivälliset.

Jotkut puolivalmistelevat ruuat, esimerkiksi paistavat lihat ja keittävät riisit, mutta eivät annostele niitä rasioihin tai mausta niitä. Tämä jättää pelivaraa eri aterioille, kun ruuat voi maustaa ja höystää erilaisin lisukkein aina ennen ruokailua.

2. Menestyksekäs ja vaivaton meal prepping alkaa suunnittelusta.

Listaa ruoka-aineet, joista pidät. Pyri valitsemaan jokaisesta pääravintoaineryhmästä jotakin.

Lue myös: Osaatko rytmittää hiilarisi?

3. Mieti etukäteen raaka-aineiden säilyvyys.

Esimerkiksi jauheliha säilyy hieman huonommin kuin kokoliha, eikä kalaa kannata säilyttää muutamaa päivää pidempään jääkaapissa. Parhaiten preppaukseen sopivat kanan rintafileet ja kokoliha, mutta jos pakastat osan ruuista, säilyvyys ei ole ongelma.

4. Kaikkien säilytysrasioiden on hyvä olla mikron ja astianpesukoneen kestäviä.

Kun ne myös pinoutuvat hyvin päällekkäin, tilaa säästyy laukussa ja jääkaapissa. Jos kuljetat mukanasi paljon ruokia, joiden ainekset saattavat muhjuuntua, kannattaa harkita lokerollisten rasioiden ostamista. Voit koota annoksen vasta juuri ennen syömistä.

Lue myös: 3 parasta eväsrasiaa

5. Huolellinen kypsennys on tärkeää.

Jos preppaat pariksi päiväksi, voit jättää vaikkapa kananmunat puolikypsiksi, jos sellaisista pidät. Jos taas keität kananmunia koko viikoksi, ne kannattaa kypsentää koviksi. Kypsennä lihat huolellisesti.

6. Lisukevihannekset saattavat menettää rapsakkaa rakennettaan.

Siksi vain osa kannattaa kypsentää valmiiksi pariksi ensimmäiseksi päiväksi ja jättää osa raaoiksi. Voit vaikka viipaloida tai kuutioida juurekset sekä paloitella parsakaalin ja kukkakaalin, kypsentää vain osan ja laittaa loput kuutiot ja nuput raakoina kannelliseen säilytysrasiaan jääkaappiin. Juurekset säilyvät paremmin kuin salaattivihannekset.

Lue myös: 4 julkkisnaisen ruokapulmaa ja ratkaisut

7. Lisää vesipitoiset kasvikset salaattiin vasta ennen tarjoilua.

Tällaisia ovat esimerkiksi kurkku, tomaatti ja salaatit, sillä ne vetistyvät parissa päivässä. Älä liioin lisää salaatinkastiketta ennen kuin juuri ennen tarjoilua.

Salaatinlehdet kannattaa jättää melkein kokonaisiksi ja repiä ne juuri ennen syömistä. Näin ne säilyvät paremmin. Babypinaatti, rucola ja muut tummanvihreät salaatit säilyvät paremmin kuin useimmat ruukkusalaatit.

8. Hyvin säilyvä aamiainen on yön aikana valmistuva purkkipuuro.

Perusreseptistä voi tuunata erilaisen annoksen vaikka joka aamu. Riisi-, kaura- ja muita puuroja voi hauduttaa kerralla isomman kattilallisen ja säilyttää jääkaapissa. Puurot säilyvät jääkaapissa noin viisi päivää.

Lue myös: Täydellinen tuorepuuro

9. Smootheja varten kannattaa valmistaa chiansiemenistä geeliä.

Sekoita chiasiemeniä ja manteli- tai kookosmaitoa tai muuta nestettä suhteessa 1 osa chiaa, 
9 osaa nestettä. Geeliä voit myös syödä sellaisenaan välipalana, maustettuna esimerkiksi marjoilla, lakritsinjuurijauheella, kaakaolla, kahvilla, kardemummalla tai vaniljalla. Geeli säilyy jääkaapissa noin 5 päivää.

Lue myös:

Kaisa Jaakkola: ”Voin syödä illallisen aamiaiseksi”

Joko tunnet mukiruoan?

Näin säästät ruokalaskuissa

Helsingin parhaat lounaspaikat