tavoitteesi

Näin saavutat tavoitteesi – 7 askelta onnistumiseen

Tahdotko juosta puoli­maratonin? Oppia seisomaan käsillä? Ehkä laihduttaa 10 kiloa? Oli tavoitteesi mikä tahansa, näillä askeleilla saavutat sen!

1/ Selvitä arvosi ja ­vahvuutesi

Listaa viisi tärkeintä arvoasi ja mieti, tukevatko ne tavoitettasi. Jos haluat vaikkapa juosta puolimaratonin ja arvolistaltasi löytyy ystävät, varmista, että löydät myös heille aikaa treeneiltäsi. Voit vaikka pyytää ystäväsi mukaan lenkeille.

Selvitä vahvuutesi ­ilmaisella testillä. Jos vahvuuksistasi löytyy esimerkiksi kauneuden arvostaminen, hanki ihanat juoksuvaatteet ja suuntaa juoksumaton sijaan metsäpoluille. Kun arvosi ja vahvuutesi ovat linjassa tavoitteesi kanssa, nautit itse tekemisestä, motivaatiosi pysyy korkealla ja saavutat päämääräsi helpommin.

2/ Muotoile tavoitteesi positiivisesti

Jos olet aiemmin ajatellut, että haluaisit oppia kuntonyrkkeilemään, jotta et olisi sohvalla joka ilta, muuta tavoitteesi positiiviseksi: ”Tahdon oppia kuntonyrkkeilemään, jotta pysyn hyvässä kunnossa ja saan energiaa!” Positiivisesti muotoillut tavoitteet auttavat pääsevät maaliin, koska ne aktivoivat aivoissa mekanismit, jotka auttavat lähestymään tavoitetta ja palkitsevat ­motivaatiota.

3/ Nauti onnistumisista matkan varrella

Pilko suuri tavoite, kuten puolimaraton, pienemmiksi välitavoitteiksi, kuten viikoittaisiksi lenkeiksi. Palkitse itsesi pienistä onnistumisista jo matkan varrella. Kun nautit vaikkapa raikkaan kookosveden tai smoothien joka lenkin jälkeen, aivosi oppivat haluamaan samaa lisää.

4/ Tee se heti aamulla!

Tahdonvoima on kuin lihas, joka on energisimmillään aamuisin. Sijoita siis treenisi aamupäivään, jolloin tahdonvoimaa on eniten ja onnistut parhaiten. Suunnittele viikon treenit valmiiksi etukäteen ja päätä mielessäsi, että lähdet lenkille esimerkiksi heti aamupalan jälkeen. Voit myös jättää lenkkitossut näkyville, jotta ne muistuttavat päätöksestäsi.

5/ Huolehdi ­palautumisesta

Varmista, että perustarpeesi ovat kunnossa: nukut, syöt ja rentoudut riittävästi. Nämä kaikki auttavat sinua palautumaan, mikä taas lisää tahdonvoimaa ja motivaatiota. Ota arkeesi jokin säännöllinen mindfulness-harjoitus, kuten muutaman minuutin hengitysharjoitus. Näin lisäät läsnäoloa ja pystyt paremmin nauttimaan matkastasi kohti tavoitetta.

6/ Varaudu haasteisiin etukäteen

Mieti jo valmiiksi, mitä teet, jos esimerkiksi flunssa keskeyttää treenit viikoksi. Päätä, ­että olet itsellesi armollinen ja jatkat tervehdyttyäsi siitä, mihin jäit. Kirjoita muutama vaihtoehtoinen polku ylös, esimerkiksi: Jos sataa, menen juoksumatolle tai putkirullailen kotona. Tai jos treenivamma pakottaa toipilaaksi pidemmäksi aikaa, ilmoittaudun maratonin sijasta puolikkaalle ensi vuonna.

7/ Juhlista ­epäonnistumisia

Kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan, ja epäonnistumiset kuuluvat asiaan. Jos jätit treenit väliin ja jäit sohvalle, voisitko jopa juhlistaa tätä yllättävää lepopäivää yhden illan? Voit taas jatkaa seuraavana päivänä, eikä kehityksesi tyssää pieneen takapakkiin.

Epäonnistumisen juhlistaminen on tärkeää, koska se auttaa näkemään mokan osana matkaa kohti tavoitetta sekä tilaisuutena oppia. Näin jaksat myös jatkaa yrittämistä luovuttamisen sijaan. Muista silti miettiä, mitä voit oppia epäonnistumisesta, jotta kehityt, selviät tulevista haasteista ja jatkat sinnikkäästi eteenpäin!

Asiantuntijana positiivisen ­psykologian ­maisteri ja valmentaja Netta Lehtonen, Joylla.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Selkeä tavoite on avain menestykseen – lue life coachin vinkit

Liikunta-, kiitollisuus- vai ruokapäiväkirja – mikä näistä sopisi sinulle?

Hyvin laadittu treenisuunnitelma on paras tsemppari

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Adobe Stock