Hyvinvointipäiväkirja auttaa tavoitteissa, oli kyse sitten keventämisestä, treenaamisesta tai kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Liikunta-, kiitollisuus- vai ruokapäiväkirja – mikä näistä sopisi sinulle?

Onko sinulla jokin tavoite? Ota käyttöön hyvinvointipäiväkirja, jonka avulla voit seurata kehitystäsi

Hyvinvointipäiväkirjan avulla voit seurata kehitystäsi, tarkastella tapojasi tai oppia positiivisemmaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Liikuntapäiväkirja

Liikuntapäiväkirja sopii niin peruskuntoilijalle kuin tavoitteellisesti liikkuvalle. Se on hyvä seurantaväline, josta näkee kehityksensä.

Pidä liikuntapäiväkirjaa vihkossa, nettipalvelussa tai puhelimen sovelluksessa. Digiversioista yleensä näkee paremmin yleiskuvan pitkältä ajalta. Ilmaisia palveluja ja sovelluksia löytyy paljon, esimerkiksi HeiaHeia on suosittu. Pääasia on, että päiväkirjan pitäminen tuntuu sinusta helpolta. Kokeile eri versioita, niin löydät itsellesi sopivan. Aktiivisuusrannekkeilla on omat sovelluksensa.

Kirjaa ylös mitä teit, kuinka kauan treeni kesti, kuinka pitkän matkan uit tai juoksit, kuinka paljon nostit salilla ja niin edelleen. Kirjoita myös arvio siitä, kuinka raskas suoritus oli.

Pitkällä aikavälillä päiväkirja kertoo, liikutko tavoitteidesi mukaan. Siitä voi nähdä syy-seuraus-suhteita: tuossa innostuin tanssitreenistä, lihaskunto jäi pois, ja polvi meni huonoon kuntoon. Merkitse päiväkirjaan, jos olet sairaana. Myöhemmin voit huomata, että flunssaa edelsi liian isoksi kasvanut liikuntamäärä.

2. Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja auttaa, jos haluat muuttaa tai seurata ruokailutottumuksiasi. Se sopii laihduttajalle, tavoitteellisesti urheilevalle, tai jos haluat opetella uuden tavan syödä. Päiväkirjaa voi pitää nettipalvelussa tai sovelluksessa. Ne ovat parempia vaihtoehtoja kuin vihko, jos haluat seurata helposti vaikka syömäsi proteiinin määrää: kun kirjaat ylös tarkkaan, mitä olet syönyt, ohjelma laskee puolestasi esimerkiksi saamiesi hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan määrän. Valitse palvelu tai sovellus, joka tuntuu helpolta käyttää – puhelimen sovellus on kätevä, koska se kulkee helposti mukana. Ilmaisia sovelluksia ja nettipalveluja on paljon, esimerkiksi MyFitnessPal.

Ruokapäiväkirjan pitäminen on työlästä. Jos mietit ruokailutottumustesi viilaamista ja haluat vaikkapa selvittää, syötkö tarpeeksi kasviksia, parin päivän syömisten kirjaaminen riittää.

Kaikille, kuten syömishäiriöisille, ruokapäiväkirja ei sovi. Jos olet hyvin suorituskeskeinen, rento versio on parempi: laita rasti kalenteriin aina kun syöt kasviksia ja seuraa, saatko toivomasi määrän rasteja päiviin ja viikkoihin.

3. Kiitollisuuspäiväkirja

Kiitollisuuspäiväkirjaan kirjataan asioita, joista olet kiitollinen. Sitä pidetään yleensä iltaisin. Ranskalaiset viivat riittävät.

Kiitollisuuspäiväkirja ohjaa havainnoimaan ympäristöä niin, että kiinnität enemmän huomiota positiivisiin asioihin elämässäsi. Sen avulla voi oppia keskittymään asioihin, jotka ovat hyvin.

Päiväkirja voi paljastaa, jos et osaa olla kiitollinen. Jos et näe elämässä mitään kivaa, voi taustalla olla isompia ongelmia.

Asiantuntijana psykologi, personal trainer Petra Nyman.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Mitä on positiivinen stressi? Näin teet stressistä ystävän

Näin saat leuanvedot sujumaan – 6 viikon haaste ja 8 käskyä

Vaivaako outo väsymys? Näin Monna Pursiainen saa energiaa

Teksti Jenni Kleemola
Kuvat Fotolia