Selkeä tavoite on avain menestykseen – lue life coachin vinkit

Haluatko menestyä treenaamisessa? Kysy itseltäsi, miksi teen tätä asiaa ja suunnittele ajankäyttösi, neuvoo valmennusyritys Valmentamon toimitusjohtaja, life coach Anne Karilahti.

– Jokaisella on vain 24 tuntia aikaa vuorokaudessa, ja siksi tärkeintä on miettiä, mikä on se oma fokus, mitä kohti haluaa matkata.

Anne vinkkaa tekemään sekä lyhyen ajan että pitkän ajan suunnitelmia: millaista toivoo elämänsä olevan vuoden, viiden tai kymmenen vuoden päästä. Toivomukset kannattaa kirjata mahdollisimman tarkasti, jotta ne ovat selkeitä.

– Pohdi myös, teetkö asioita, jotka vievät sinua kohti tavoitetta vai kauemmas siitä. Jos vaikka katsot iltaisin telkkaria myöhään etkä jaksa sen vuoksi treenata aamulla, onko se valvominen oikeasti sen arvoista?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mielikuvaharjoitukset auttavat pääsemään tavoitteeseen

Pienetkin asiat merkitsevät: moni ajattelee, että treenaamiseen kuluu aina tunnin verran aikaa, mutta jo lyhyt kuminauhatreeni säännöllisesti tehtynä voi saada ihmeitä aikaa.

Annen mukaan tavoitteen merkitystä voi verrata vaikka kävelymatkaan Helsingistä Rovaniemelle. Otat joka päivä saman verran askelia, mutta merkittävää on, vievätkö ne kohti Rovaniemeä, vai pyörivätkö ympyrää. Teet saman työn päivittäin, mutta jos tiedät, minne olet menossa, pääset perille.

– Kun tavoite on selkeä, voit ottaa mielikuvaharjoittelun avuksesi. Kuvittele itsesi unelmatilanteessasi ja tämän jälkeen käy läpi polku menestyshetkestä tähän päivään. Millainen tie sinne on vienyt ja millaisia asioita olisi hyvä tehdä?

Annen mukaan menestyneet ihmiset huippu-urheilijoista yritysjohtajiin hyödyntävät mielikuvaharjoittelua.

– Kun esimerkiksi katsot televisiosta omaa lajiasi, kehosi tavallaan tekee sen saman treenin mielikuvien avulla.

Panosta suunnitteluun

Kannattaa sekä delegoida että deletoida: Luovu asioista, jotka eivät ole niin tärkeitä jakamalla tehtäviä muille ja kieltäytymällä ylimääräisestä. Hyvin suunnitellen voikin jäädä yllättäen enemmän vapaa-aikaa.

Esimerkiksi samalla, kun odottelee lasta harrastuksesta, voi itse käydä treenaamassa.

Kaikkeen ei kuitenkaan kannata suhtautua tavoitteellisesti, sillä mielikin tarvitsee lepoa.

Anne kehottaa kokeilemaan esimerkiksi mindfulness-treeniä tai meditaatiota.

– Viikossa on oltava vähintään yksi päivä, jonka aikana sekä keho että mieli saavat kunnolla levätä. Työ on nykyään monilta osin hyvin ajattelua vaativaa, ja siksi on hyvä välillä olla itsensä kanssa ilman televisiota, sosiaalista mediaa tai sähköposteja. Esimerkiksi metsä on mahtava paikka hiljentymiseen.

Teksti Hannele Lampela