7 terveellistä tapaa, jotka tuhoavat hampaasi

Moni sinänsä hyvä tapa on hammaskiilteen vihollinen. Tee mieluummin näin.

1. Hedelmähimo

Puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä on mainio tavoite, mutta hampaiden näkökulmasta myös iso hapan lasti pureskeltavaksi. Jos rouskuttelee näitä terveysherkkuja pitkin päivää, kiilteelle voi sanoa pian näkemiin. Rankimmin hampaita kohtelee sitruunahappo, jota on sitrushedelmissä. Hieman hellempiä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi omenat, viinirypäleet, luumu ja banaani.

Tee näin: Syö hedelmät ja marjat mieluummin aterian yhteydessä kuin erillisinä välipaloina. Happamat ruuat kerralla lyhyessä ajassa on hampaille pienempi paha.

 

2. Mehukestit

Mehu liuottaa hammasta 10 kertaa enemmän kuin vastaava hedelmä pureskeltuna. Haukkaa siis mieluummin kuin hörppäät! Pureskelu lisää syljeneritystä ja laimentaa happoja. Hampaiden kannalta myös juoma, olkoonkin rakkaudella mehustamasi superterveellinen vihermehu, on yksi ateria – eli yksi happohyökkäys.

Tee näin: Jos juot mehua, huuhtele suu sen jälkeen vedellä. Etenkin sitrusmehu kannattaa juoda pillillä, jotta se väistää hampaat mahdollisimman tehokkaasti.

 

3. Jatkuva napostelu

Monta pientä ateriaa päivässä on mottosi? Suu tarvitsee myös lepoa!

Tee näin: Pidä syömisten välissä 3–4 tunnin tauko. Paussin aikana sylki neutralisoi suun happoja ja huuhtoo hampaita. Suun normaali pH-tasapaino palautuu.

 

4. Suu makiaksi

Agave- tai hunajahömpsy makeuttaa smoothien mukavasti eikä tunnu paheelta. Toki terveellisempi valinta kuin vaikka sokeripommijogurtti, mutta silti turhaa sokeria hampaita kiusaamaan.

Tee näin: Popsi hedelmät ja marjat makeuttamattomina, jotta niiden hapot neutraloituvat suussa nopeammin.

 

5. Purkka purkan perään

Mitä tapahtuu kiville, jos niitä hankaa jatkuvasti toisiaan vastaan? Sama tapahtuu hampaille: muoto häviää ja hampaat lyhenevät, mistä seuraa purentaongelmia. Purkkaa ei pidä jauhaa koko päivää, vaan 10 minuuttia ruuan jälkeen riittää.

Tee näin: Kurkkaa tuoteselosteesta, että purkassasi on mahdollisimman paljon täysksylitolia, joka ehkäisee happohyökkäystä ja vähentää suun happamuutta.

 

6. Hurja harjaus

Kyllä, hampaiden pesu on epäterveellistä sekin, jos tuikkaat harjan suuhun heti aterian jälkeen. Kun happohyökkäys on käynnissä, harjaaminen kuluttaa kiillettä erityisen rankasti.

Tee näin: Harjaa hampaat (ja putsaa hammasvälit!) aamulla heti herättyäsi ja syö vasta sitten aamupala. Aamiaisen jälkeen voit raikastaa suun purskuttamalla vedellä, jossa on hieman hammastahnaa.

 

7. Huh, mikä treeni!

Suu kuivuu, kun huohotat treeneissä suun kautta. Syljen eritys vähenee, ja tällöin on erityisen turmiollista kulauttaa kitaansa hapanta urheilujuomaa, sillä sylki ei pysty tekemään huuhteluhommiaan normaalisti.

Tee näin: Juo treeneissä vettä. Ksylitol-pastillit lisäävät syljeneritystä, jos kärsit kuivasta suusta.

 

Kiilteen vihollisia:

  • virvoitusjuomat (myös light-juomat)
  • makuvedet ja -kivennäisvedet
  • urheilu- ja energiajuomat
  • hedelmä- ja marjamehut
  • sitrushedelmät – 2 päivässä on passeli määrä!
  • etikkaa sisältävät kastikkeet
  • C-vitamiinijuomat

 

 

 

Lähteinä myös Terveyskirjasto ja YTHS:n ohjeet eroosiopotilaalle