Liikut kuin hullu, mutta kroppa näyttää kuukaudesta toiseen samalta. Kerromme, mistä homma kiikastaa, jotta voit korjata treeniäsi.
1. Syöt huolimattomasti
Maanantaina salitreeni ja keskiviikkona lenkki, hyvä sinä! Mutta muista säälimätön totuus: jos kropassasi on reilusti rasvaa, et saa lihaksia näkyviin ilman tarkkaa ruokavaliota.
Treeni vie pari ensimmäistä, helposti palavaa rasvakiloa, mutta sitten jämähdät. Ahkerakaan salilla ramppaaminen ei paikkaa mitä sun sattuu -syömistä. Rasvansulattelussa ruuan rooli on 70 prosenttia.
Korjausliike
● Sinun tulisi syödä päivittäin 300–500 kilokaloria vähemmän kuin kulutat, jolloin painosi hilautuu alaspäin vajaa puoli kiloa viikossa. Tämä on hyvä tahti liikkuvalle naiselle.
● Aloita noin 2 000 kilokalorin ruokavaliolla. Jos linjat eivät yhtään sutjakoidu parissa viikossa, karsi 200 kilokaloria, eli syö esimerkiksi yksi leipä ja hedelmä vähemmän päivässä.
● Rasvan palaminen näkyy esimerkiksi vyötärön kaventumisena. Myös kehonkoostumusta kannattaa seurata. Mittari kertoo lahjomattomasti, kuinka paljon kropassasi on rasvaa.
● Se, mitä treenattu kroppa tarkoittaa on tietenkin makuasia ja katsojan silmässä, mutta useimmat alkavat olla timmissä kunnossa, kun rasvaprosentti laskee 20 prosentin hujakoille.
● Muista kuitenkin, että olemme yksilöitä. Toiset pääsevät tavoitteeseensa helposti, toiset joutuvat syynäämään ruokiaan pitkäänkin, ennen kuin tulosta syntyy.
Lue myös: Hiilihydraatit eivät ole pahasta ja 9 muuta vinkkiä liikkujan ruokavalioon
2. Lihaksesi huilailevat
Treenattu kroppa syntyy siitä, että lihasmuodot piirtyvät esiin. Pelkällä aerobisella treenillä ja terveellisellä syömisellä saat hilattua kropan rasvaa alas, mutta timmiksi ne eivät sinua tee.
Myöskään bodypumpissa tai lihaskuntojumpissa et saa toivottua tulosta, koska osa lihaksesta huilaa koko ajan, vaikka lihas treenin aikana väsyykin.
Vasta tehokas voimatreeni saa kaikki lihassolut töihin.
Korjausliike
● Jos et vielä tee voimaharjoittelua, aloita koko kehon treenillä. Pari kolme punttitreeniä viikossa, jokaisessa sarjassa 8–12 toistoa, ei enempää.
● Jos ajatus salitreenistä nostattaa näppylöitä, kahvakuula- tai kehonpainotreenikin käy, mutta vastuksen pitää olla niin kova, ettet saa yli 12:ta toistoa per sarja. Kunnon voimatreenillä lihasta voi tulla jopa kilo kuukaudessa. Pian alat kuulla mairittelevia kommentteja!
Lue myös: 6 tehokasta liikettä kahvakuulalla
3. Kroppasi on stressissä
Palautuminen tapahtuu levossa. Viisi kovaa treeniä viikossa on useimmille liikaa, kolme neljä toimii jo paremmin. Tehospinningit, rankat salitreenit, combatit ja HIIT-vedot ilman lepopäiviä, kevyitä treenipäiviä ja kevyitä viikkoja vetävät kropan nopeasti lievään ylirasitustilaan.
Stressitilassa oleva kroppa alkaa tehdä tepposia. Palautuminen hidastuu ja stressihormonit häiritsevät rasvanpolttoa ja saavat syömään epäterveellisemmin, kun väsyneet aivot huutavat sokeria ja herkkuja.
Tällaisessa tilassa kroppa pitää sitkeästi kiinni rasvavarastoistaan ja kerää hanakasti nestettä. Olo on pöhöttynyt ja turvonnut. Pahimmassa tapauksessa lisäät treeniä entisestään, koska mahasi pömpöttää, ja timmi tavoitekroppa katoaa yhä kauemmas.
Korjausliike
● Kierre pitää katkaista. Ota 1–2 viikon kevyt treeniputki, nuku hyvin ja syö terveellisesti. Näin nesteet poistuvat ja elimistö alkaa palautua. Huomaat herkkuhimonkin vähenevän.
● Jos olet treenannut liikaa jo kauan, saatat tarvita jopa kuukauden kevyen treenijakson. Tee aluksi vain pari kolme lyhyttä kävelylenkkiä viikossa. Kun alat tuntea itsesi palautuneeksi, lisää treeniä pikkuhiljaa. Muista kuitenkin pitää viikossa vähintään yksi lepopäivä ja pari kevyttä treenipäivää, jolloin kävelet tai käyt kehonhuoltotunneilla. Johan alkaa kroppa toimia.
Lue myös: Kun stressi seuraavan kerran saa pään tykyttämään, kokeile tätä!
4. Hiki ei haise riittävästi
Kevyet treenit ja kunnon palautuminen ovat tuiki tärkeitä – aina välillä. Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu, jos tehokkaat treenit eivät ole oikeasti tehokkaita. Kroppa on niin luova laiskuri, ettei se tee mitään, ellei ole pakko.
Vanha kunnon epämukavuusalue, sinne on mentävä. Jos et pakota itseäsi nostamaan raskaampia rautoja tai juoksemaan kovempaa, ei lihas muokkaannu.
Korjausliike
● Pidä treenipäiväkirjaa ja varmista, että lisäät painoja lähes jokaisessa treenissä. Jos missään liikkeessä ei tapahdu kehitystä kuukauden aikana, junnaat paikallaan.
● Juoksu- ja uintitreeneissä voit tarkkailla taitettua matkaa, kovissa jumpissa seuraa kulutettuja kaloreita.
● Jos homma ei ole nousussa, vaihda ohjelmaa tai pyydä ohjaajaa, personal traineria tai kokenutta kaveria tsemppaamaan. Sparraus antaa mieletöntä potkua!
Lue myös: Mistä jälkihiki johtuu?
5. Teet aina samaa treeniä
Oletko hinkannut samaa saliohjelmaa vuoden ja käynyt joka viikko samoissa jumpissa?
Huono juttu! Kroppa tottuu samanlaisena toistuvaan ärsykkeeseen ja jää lepäilemään laiskana. Eikä jälkipolttokaan leimahda liekkeihin, jos vedät aina samalla tahdilla ja sykkeellä juoksulenkkisi.
Korjausliike
● Vaihda saliohjelmasi liikkeitä, treenijakoa, toisto- tai sarjamääriä – tai näitä kaikkia. Esimerkiksi toistojen vähentäminen kuukauden välein 12:sta 8:aan ja siitä jopa 5:een muokkaa lihasta paljon tehokkaammin kuin samoilla toistoilla puurtaminen.
● Jos taas teet kestävyystreenit aina samalla sykealueella, kehitys saattaa tyssätä jo kuukaudessa! Ratkaisu on rauhoittuminen ja rytmitys: tee ensin kuukauden verran pelkkiä rauhallisia lenkkejä tai jumppia ja siirry sen jälkeen tehojaksoon, jossa joka toinen treeni on kunnon rääkki, kuten HIIT tai intervallispinning.
Lue myös:
Monta liikettä täydelliseen saliohjelmaan tarvitaan?
Mitä tehdä palautumistauon aikana? Lisää nämä liikkeet saliohjelmaasi
Tämä jumppatunti on kuin tehokas jalkapäivä kuntosalilla!