harjoitussyke

Onko vaarallista, jos harjoitus­syke nousee jatkuvasti korkeaksi?

Harjoitussykkeen ­karkaaminen kertoo ­heikosta peruskestävyys­alueesta.

Yleensä korkeana harjoitussykkeenä pidetään sykettä, joka saavuttaa henkilön an­aerobisen kynnyksen. Tämä on yleisesti ottaen noin 85 prosenttia maksimisykkeestä. Kun syke on anaerobisen kynnyksen yläpuolella, henkilö liikkuu omalla maksimikestävyysalueellaan. Yleisesti ottaen tällä alueella ei suositella liikuttavan kuin kerran tai maksimissaan kaksi kertaa viikossa. Kaiken kaikkiaan vain noin 5 prosenttia kaikesta harjoittelusta olisi hyvä toteutua maksimikestävyysalueella.

Maksimikestävyysalueella liikkuminen saattaa olla vaarallista, koska sillä harjoitteleminen on elimistölle äärimmäisen kova rasite. Siksi siitä palautuminen kestää yleensä 2–4 vuorokautta. Lisäksi, jos henkilöllä on esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin liittyviä riskitekijöitä, on komplikaation riski suuri. Ennen maksimikestävyysalueella harjoittelua kannattaakin kysyä lupa turvalliseen harjoittamiseen lääkäriltä tai liikuntafysiologilta.

Maksimikestävyys­alueella harjoittelu ei ole vaarallista, jos henkilöllä on jo vuosien harjoittelukokemus eikä hänellä ole terveydellisiä vasta-aiheita harjoitteluun. Kuitenkin, jos syke pyrkii aina nopeasti karkaamaan maksimikestävyysalueelle, kertoo se yleensä heikosta peruskestävyysalueesta, joka on pitkäaikaisen kunnon kehittymisen ja tehokkaan palautumisen tärkeimpiä kulmakiviä.

Lisäksi nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että yksittäisessä maksimikestävyysharjoituksessa (joita siis tarvitaan harvoin) riittää, että syke on maksimikestävyysalueella 10–20 minuuttia, ei sen enempää. Poikkeuksen tekevät kovatehoiset kilpailut.

Asiantuntija: Lasse Seppänen, ammattivalmentaja ja motivaatioekspertti

Tilaa Fit!

Lue myös:

Tunnista omat sykealueesi ja kehity juoksina

Liian matala tai korkea syke – milloin niistä pitää huolestua?

Tiedätkö millä sykealueella sinun pitää liikkua?

 

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia