Vatsaongelmat
Vältä vatsaongelmat syömällä suolistoa helliviä ruokia.

Vatsaongelmat kuriin – 9 keinoa hoitaa vatsaa ja suolistoa

Vaivaavatko vatsaongelmat? Vatsa ja suolisto vaativat rauhoittumista, eikä nopeasti hotkiminen tee niille hyvää.

Ovatko vatsaongelmat riesanasi? Heti alkuun kannattaa tarkistaa ruokavalio ja miettiä, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat oireita.

Vatsaongelmia voi hoitaa omien rutiinien ja toiminnan kautta: mieti esimerkiksi, millainen ruokailuhetkesi on. Puuhaatko rauhattomasti koko ruokailun ajan jotain muuta? Hotkitko nopeasti juurikaan pureksimatta? Vatsa ja suolisto vaativat rauhoittumista, eikä nopeasti hotkiminen tee niille hyvää. Myös vitamiinit saattavat hoitaa vatsaa. –

Näin selätät vatsaongelmat:

  1. Suolistolle ja vatsalle ystävällisen ruokavalion kulmakiviä ovat kasvikset ja kuidut. Ilman niitä suolisto ei pysty korjaamaan itseään eli pelkkä ruoka-aineiden välttely ei riitä. Muista myös laadukkaat rasvat.
  2. Syötkö kiireessä tai väsyneenä? Räpläätkö samalla puhelinta tai katsot televisiota? Rauhoita ruokahetki muilta puuhilta ja anna ruuansulatukselle työrauha. Jos esimerkiksi reagoit voimakkaasti johonkin television tapahtumaan, se voi vaikuttaa myös ruuansulatukseesi. Voimakas tunnereaktio − niin positiivinen kuin negatiivinen − aiheuttaa stressireaktion, jolloin elimistössä käynnistyy taistele tai pakene -reaktio eli se priorisoi muita tehtäviä kuin ruuan sulattamista.
  3.  Pureskele hyvin ja rauhassa. Tähän hyvä kikka on kasvikset, sillä ne hidastavat väkisinkin syömisen tahtia. Vertaa vaikka: jos vedät pehmeää paahtoleipää ja pastaa, ruokailu on ohi todennäköisesti viidessä minuutissa.
  4. Syö säännöllisin väliajoin, sillä jatkuva puputtaminen ei anna ruuansulatukselle sen tarvitsemaa lepoa. Vatsankin on hyvä tyhjentyä välillä kunnolla.
  5. Jumppa tai lenkki liikuttaa myös sisäelimiäsi ja usko pois, nekin kaipaavat vähän hölskytystä ja rutistuksia. Kakka liikkuu suolistossa paremmin, kun keho on liikkeessä.
  6. Syö illalla kevyttä ja kasvispitoista ruokaa. Nauti ateria riittävän aikaisin: jos menet kello 23 nukkumaan, syö viimeistään kello 20.
  7. Jos vatsa on ollut kenkkuna jo pitkään, kannattaa tankata probiootteja purkista. Herkkävatsaisen kannattaa suosia valmistetta, jossa ei ole prebiootteja, koska ne voivat ärsyttää huonokuntoista suolistoa lisää. Jos pystyt syömään hapatettuja ruokia, suosi myös niitä.
  8. Suolistolle tarpeellisia ravintolisiä ovat muun muassa sinkki, magnesium, D-vitamiini ja rasvahapot. Lisäravinteista kannattaa konsultoida ammattilaista.
  9.  Juo riittävästi vettä, sillä se pitää suoliston liikkeessä. Vanha viisaus ja siksi niin toimiva.

Asiantuntija FLT Ravintovalmentaja® Annika Havaste

Tilaa Fit!

Lue myös:

Probiootit avuksi vatsavaivoihin – 6 kysymystä probiooteista

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Fotolia