vatsavaivat ruokavalio
Parsakaali, herneet ja sipuli saattavat olla syy vatsakipuihin.

Vatsavaivat ja niiden yleisimmät aiheittajat – opas parempaan ruokavalioon

Löytyisikö syy vatsakipuihin näistä ruoka-aineista? Jos et kärsi allergioista, helli suolistosi kuntoon oikealla ruokavaliolla, niin vatsakin saattaa kesyyntyä.

Ruokavalio vaikuttaa vatsan hyvinvointiin yllättävän herkästi. Olet ehkä huomannut, kuinka tietyt raaka-aineet aiheuttavat ikäviä sivuvaikutuksia. Jos et kärsi allergioista, kannattaa tarkkailla, miten vatsa reagoi tiettyihin ruoka-aineisiin. Listasimme yleisimmät vatsavaivat ja niiden aiheuttajat.

1. Vehnä ja ruis

Vatsavaivaisten yleisin vihollinen on viljat. Niissä on FODMAP-hiilihydraatteihin kuuluvia fruktaaneja sekä gluteenia. Vatsanpurujen syynä voi olla toinen tai molemmat.

Jos keliakia on poissuljettu, kyse voi olla gluteeniyliherkkyydestä tai vieläkin todennäköisemmin huonoon kuntoon joutuneesta suolistosta. Tällöin vatsan bakteerikanta ja suoliston limakalvo ovat heikentyneet esimerkiksi pitkäaikaisen stressin, huonon ruokavalion tai antibioottikuurien myötä. Vatsa oirehtii, kun suolisto ei yhtäkkiä pystykään enää sulattamaan gluteenia.

Mitä tilalle?

Gluteenittomia viljoja, joista etenkin puhdas kaura sopii yleensä niille, joille gluteeni on ongelma. Kaurapuuro ja -­leivät ovat hyvä startti, mutta kannattaa tutustua myös esimerkiksi tattariin ja riisijauhoon, jotka sopivat hyvin leipätaikinaan. Leivonnassa vaivattomimpia ratkaisuja ovat valmiit gluteenittomat jauhoseokset. Vehnätärkkelys on nimestään huolimatta gluteenitonta, ­mutta ravintosisällöltään niin köyhää, ettei sitä voi suositella ­korvikkeeksi.

Huomioi:

Gluteenittomissa viljoissa on vähemmän kuituja, joten kannattaa suosia esimerkiksi psylliumia, pellavaruohetta ja kauraleseitä – kaurassa on hyvin kuitua. Myös runsaat vihanneskeot sekä siemenet ja pähkinät kerryttävät päivittäistä kuitumäärää.

2. Maitotuotteet

Ummetus yhdistyy monilla maitotuotteisiin, etenkin juustoon. Syynä voi olla laktoosi tai maitoallergia, jossa maidon proteiini tuottaa ongelmia.

Jos kyse ei ole allergiasta, mutta vatsa reagoi silti maitotuotteisiin, omasta toleranssista pääsee selville oikeastaan vain kokeilemalla. Joku sietää tilamaitoa, jota ei ole käsitelty, kun taas toinen pystyy syömään maitotuotteita ulkomailla. Silloin selitys on todennäköisesti eri lehmärodussa, jolloin myös maitoproteiini on eri kuin kotimaisilla lehmillä. On myös sellaisia vatsoja, jotka eivät kestä maitoa, mutta hyväksyvät jogurtin.

Mitä tilalle?

Kasvimaitoa, esimerkiksi kaura-, manteli- tai kookosmaitoa. Nykyään myös kermalle, jogurtille, levitteille ja jäätelölle on runsaasti maidottomia vaihtoehtoja. Soijamaidot ja -jogurtit ovat yksi vaihtoehto, mutta kaikkien vatsalle ne eivät sovi.

3. Palkokasvit

Pavuissa, herneissä ja linsseissä on fermentoituvia eli imeytymättömiä hiilihydraatteja. Ne aiheuttavat suolistossa käymisreaktion, joka saa toisilla aikaan turvotusta ja kaasua.

Mitä tilalle?

Palkokasveja ilmankin pärjää, joten niitä ei tarvitse eikä oikeastaan voikaan korvata. Sen sijaan kannattaa santsata muita kuitupitoisia ruoka-aineita, sillä suoliston mikrobit kaipaavat kuitua.

4. Sipulit

Sipuli ja valko­sipuli ovat siitä ovelia, että niitä on ruuassa hyvin pieniä määriä, mutta silti ne onnistuvat aiheuttamaan toisille runsasta kaasutusta. Sipuleissa on fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka käyvät paksu­suolessa ja tämä aiheuttaa ilmavaivoja.

Mitä tilalle?

Jos kaipaat sipulin makua ruokiin, kokeile, jos sipulin vihreä osa tai ruohosipuli sopisivat vatsallesi.

5. Kaalikasvit

Ruoassa oli kukkakaalia ja perä soi? Kaalit ovat hyvin yleinen kaasunaiheuttaja ja syynä on niin ikään fermentoituminen. Se on sääli, sillä kaaleissa olisi paljon kuituja ja ne muun muassa edistävät rikkipitoisilla yhdisteillään maksan ­toimintaa.

Mitä tilalle?

Kaaleja ei oikein voi korvata, mutta jos suinkin mahdollista, niitä kannattaa nauttia pieniä annoksia silloin tällöin. Kokeile esimerkiksi jos sietäisit pienen määrän parsakaalin kukintoja vaikkapa vokkivihannesten joukossa.

6. Sokeri

Sokeri kasvattaa suoliston kannalta epätoivottuja bakteereja, ja jos suolisto oireilee sokerista, todennäköisesti bakteerikanta on jo ennestään vinoutunut. Vatsa turpoaa ja olo on ilkeä. Toisille pienikin määrä voi riittää siihen, että vatsa on loppupäivän ilmapallo.

Mitä tilalle?

Steviaa tai jos siedät hedelmiä, niin esimerkiksi banaania tai hedelmäsoseita voi käyttää ­makeuttajina.

7.  Sokerialkoholit

Ksylitoli, maltitoli, sorbitoli… Nämä vatsan viholliset tunnistaa -oli-päätteestä. Makeutusaineita popsii huomaamattaan esimerkiksi purukumin ja pastillien joukossa ja lopputuloksena voi olla ilmavaivoja ja jopa pientä ripulointia.

Mitä tilalle?

Ei voi korvata.

8. Kuivahedelmät

Kuivahedelmissä on hurjat määrät sokeria, mikä tulee monelle yllätyksenä. Makoisia hedelmäpaloja on helppo popsia pussillinen, mutta toisaalta niitä voi tulla syöneeksi myös esimerkiksi myslin tai leivän joukossa huomaamattaan. Lopputuloksena on pinkeä ja ­kipeä vatsa.

Mitä tilalle?

Tuoreita hedelmiä kohtuudella. Jos FODMAP-hiilihydraatit tuottavat ongelmia, kannattaa välttää kivellisiä hedelmiä, kuten persikkaa, aprikoosia ja mangoa. Myös omena ja päärynä ovat vatsaongelmaisille usein hankalia. Paremmin siedettyjä ovat viinirypäleet, hunajameloni, cantaloupe, kypsä banaani, appelsiini ja kiivi.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Kiusaavatko vatsavaivat? Taustalla voi olla FODMAP-yhdisteet

Miksi asiantuntijat suosittelevat täysjyvätuotteita ruokalautaselle?

Teksti Johanna Lätti
Kuvat Fotolia