Turvotusta voi helpottaa esimerkiksi urheilulla.

5 keinoa turvotuksen häätämiseen

Kävisikö kevyt lenkki tai iso lasi vettä? Keinoja turvotuksen taltuttamiseen on monia.

Lomalla maistuivat taas herkut ja kyytipoikana hyvä viini. Mukavaa oli, mutta kappas, aamulla peilistä tervehtii turvonnut, mopsia muistuttava tyyppi.

Turvotus johtuu nesteestä, joka kertyy solujen ulkoiseen kudokseen. Pahimpia paisumisen aiheuttajia ovat alkoholi, istuminen ja suolainen ruoka, kuten kala tai liha. Kesä- ja rantalomilla myös lämpö edesauttaa turvotusta. Vaarallista turvotus ei ole, mutta pökkelösormet ja paisuneet nilkat tuntuvat kurjilta. Kokeile seuraavia keinoja turvotukseen:

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Lähde lenkille 

Liikunta vilkastuttaa verenkiertoa ja poistaa ylimääräistä nestettä tehokkaimmin. Turvotuksen häätäminen ei vaadi erityisrankkaa treeniä, kävelykin riittää.

2. Turvotus kuriin luonnon diureeteilla

Kokeile luonnollisia diureetteja, kuten ananasta, mansikoita tai kupillista kahvia tai teetä. Myös esimerkiksi nokkosen ja koivunlehtien sanotaan helpottavan.

3. Juo tarpeeksi vettä

Hörpi vettä kahdesta kolmeen litraa päivässä. Nestevajaus voi aiheuttaa turvotusta.

4. Testaa lymfahoitoa

Kokeile lymfahoitoa. Kevyt imusuoniston venytys ja pumppaus laittavat nesteet kiertämään. Lisäksi se on mukava ja palauttava hoito treenaajalle. 

5. Tarvittaessa lääkärin pakeille

Tavalliseen, muutaman päivän ilmapallo-oloon ei tarvita lääkkeitä. Jos paha turvotus ei hellitä luonnollisin konstein, voi apua saada nesteenpoistolääkkeistä, joita saa lääkärin määräyksellä. 

Asiantuntijoina Diacorin johtava lääkäri Sari Anthoni ja lymfaterapeutti Heta Kettunen Lampitien Hieronta ja Lymfa

Lue myös:

8 tyypillistä pulmaa – Mitä syödä ennen lenkkeilyä ja milloin?

Teksti Miia Vähähyyppä