Paljon istuessa pää työntyy herkästi eteenpäin, mistä voi seurata erilaista kipua, jäykkyyttä ja nikamalukkiutumia.

Kipuja ja kolotusta – Näistä oireista tunnistat istuvasi liikaa!

Jatkuva istuminen aiheuttaa monenlaista särkyä ja kipua. Kuulostaako jokin näistä oirekuvastoista tutulta?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Pää ja kaula

OIREET: päänsärky, hartiakivut ja purentaongelmat

Istuessa katse hakeutuu automaattisesti kohti näyttöä, jolloin pää työntyy eteen. Tästä voi seurata kipua, jäykkyyttä ja nikamalukkiutumia. Yleensä tämä johtuu siitä, että pöytä, kone ja näyttö ovat liian matalalla. Kun näyttö on pään korkeudella, pää pysyy suorassa.

Yritä rentouttaa hartiat, istua oikein sekä tarkkailla pään asentoa. Tarkkaile asentoasi myös ruokapöydässä.

2. Niska-hartiaseutu

OIREET: hartiakivut, päänsärky ja huimaus 

Lapaluiden ryhtiä ylläpitävät lihakset ovat monesti heikossa kunnossa. Tämä aiheuttaa myös pään työntymisen eteen. 

Kädet ja pää ovat edessä ja rintalihakset supistuneessa tilassa. Suosi voimaharjoittelussa vetosuuntaisia liikkeitä ja vahvista lavan seudun lihaksia. Muista liikuttaa raajoja eri suuntiin treenatessa ja työpäivän aikana: aina voi pyöräyttää kädet ympäri kerran tai pari. 

3. Kädet ja käsivarret

OIREET: kipu ja särky, tulehdustilat

Tietokoneen edessä nököttäessäsi tulet kannatelleeksi koko ajan käsiäsi. Käsivarret puolestaan valahtavat usein liian alas. Puhumattakaan hiirikädestä, joka on samassa asennossa ja väärässä kulmassa pitkiä aikoja. Tämä aiheuttaa ongelmia kyynärvarteen, olkapäähän ja lapaluun seudulle.

Kun asento on pitkään sama, se heikentää lihasten aineenvaihduntaa sekä aiheuttaa kireyden ja jumituksen tunnetta. Muista pyöritellä päivän aikana ranteita. 

4. Keskivartalo, lantio, selkä 

OIREET: huono ryhti ja alaselän kivut

Kumarassa istuma-asennossa selän lihakset ovat jatkuvasti venyneessä tilassa ja keskivartalo lötkähtää kasaan. Suorista vartaloasi ja yritä löytää tuntuma lantioon ja keskivartaloon. Treenaa keskivartalon syviä lihaksia. 

Istuessa lonkankoukistajat ovat jatkuvasti supistuksissa, jolloin lantion etupuolen ja takareisien lihakset lyhenevät ja kiristyvät, joten lantion liikeratakin kutistuu. Tästä seuraa ongelmia liikkuvuuteen: esimerkiksi kyykkysi saattavat jäädä puolitiehen kiristysten vuoksi.

Huono työasento aiheuttaa häiriöitä myös lihastasapainoon: koko kehon kireys vaikuttaa ryhtiin ja kehon asentoihin. Istuminen saa aikaan myös selän lihasten heikentymistä ja kudosten rappeutumista. 

5. Pakarat ja takareidet

OIREET: turvotus, suonikohjut ja kipu

Istuminen heikentää verenkiertoa ja nestekiertoa. Jalat ovat pitkään samassa asennossa, tuolin reuna painaa jalkoja, veri ei kierrä ja aineenvaihdunta kärsii. Tästä seuraa turvotusta, suonikohjuja, väsymystä ja vireystason laskua.

Heikentynyt ruuansulatuselimistön terveys lisää peräpukamien, ummetuksen, ruuansulatuselimistön tulehdusten ja heikon vastustuskyvyn riskiä. Toki istuminen alkaa vaikuttaa myös ulkonäköön: tukevoituu, ryhti huononee, pakarat litistyvät ja rinta painuu sisään.

6. Genitaalialueet

OIREET: erilaiset tulehdukset

Kun istut, myös genitaalialueesi hautuvat aromipesän lailla paitsi liian tiukkojen vaatteiden, myös asennon takia. Tämä saattaa aiheuttaa tulehduksia, miehille jopa erektiohäiriöitä ja sperman laadun heikentymistä.

Lue myös:

Hyvälle ergonomialle on syynsä! Näin paljon istuminen rasittaa elimistöä

Näin taistelet istumisen haittoja vastaan

Teksti Kukka Laakso