Ummetus, ajoittainen ripuli ja turvottelu ovat tyypillisiä toiminnallisia vaivoja, eikä niitä lueta varsinaisiksi sairauksiksi.

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

Turvottaa, myllertää ja närästää – mahaan mahtuu monta vaivaa. Oireita voi onneksi helpottaa muutamalla kikalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turvottaa

Turvotus tarkoittaa vatsanseudun pinkeää ja epämukavaa oloa, johon voi liittyä suolen ääntelyä ja kipua. Vaiva on yleinen: jopa puolet suomalaisista kertoo mahan turpoilevan aika ajoin, ja se on myös yleisin Googlesta haettu vatsaoire. Turvotus on normaali ilmiö, joka johtuu pääosin mikrobien muodostamasta suolistokaasusta. Ruokailun yhteydessä nielty ilma ja sinänsä fiksut ruoat, kuten raa´at kasvikset, muodostavat runsaasti suolistokaasuja ja saavat joillain koko mahan turpoamaan rintalastasta alaspäin.

Kokeile

Jos teet istumatyötä, pidä viiden minuutin liikuskelutauko joka tunti. Älä jämähdä sohvalle tunneiksi myöskään viikonloppuna. Näin ilma ei kerry kipristelemään suolistossa.

Närästää

Närästys on rintalastan alla tai sen takana tuntuvaa poltetta, jota saattavat aiheuttaa raskaat ruoat, alkoholi, suklaa tai kahvi. Tutkimusten mukaan kaikilla nousee noin 40 kertaa vuorokaudessa happoa ruokatorven puolelle, mutta jotkut kokevat sen epämiellyttävänä happoärsytyksen aiheuttaman ruokatorven tulehdustilan vuoksi. Jopa joka kymmenes kärsii närästelystä silloin tällöin. Ylipainoisilla laihduttaminen saattaa helpottaa oireita, sillä kilot lisäävät vatsaontelon painetta, joka työntää mahansisältöä takaisinpäin.

Kokeile

Jos vatsa kestää, kulauta happoa sitova lasillinen maitoa ruokailun jälkeen.

Moni ruikulimaha hyötyy viljatuotteiden ja maidon vähentämisestä.

Jatkuva ripuli

Pitkittynyttä ripulia potevan on syytä hakeutua herkästi tutkimuksiin, koska se on usein jonkin sairauden oire. Sitä voivat toki aiheuttaa myös monet elintapatekijät, kuten liiallinen ksylitolin syönti tai sopimaton ruokavalio. Jos löysävatsaisuus jatkuu yhtäjaksoisesti yli kolme viikkoa, on syytä hakeutua lääkäriin. Oiretta voi toki myös hoitaa itse. Stressin vähentäminen saa suolta käskevän autonomisen hermoston rauhoittumaan, jolloin se ei ylivilkkaalla supistelullaan pakota juoksemaan jatkuvasti vessassa. Ruokavalion suhteen ei kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä, sillä maito- ja viljatuotteita lukuun ottamatta paksusuolioireita saattaa aiheuttaa jopa kolme päivää sitten syöty ruoka.

Kokeile

Moni ruikulimaha hyötyy viljatuotteiden ja maidon vähentämisestä, vaikka keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia ei olisikaan. Täysin gluteenittomalle ruokavaliolle ei yleensä tarvitse ryhtyä kuin keliaakikon.

Pierettää

Ihmisen suolistoon syntyy päivittäin noin 7–8 desilitraa kaasuja. Normaali pierumäärä on alle 25 päivässä, eli jos rupsuttelu ylittää tämän, on kyse ilmavaivoista. Joillain kertyy kaasua heti ruokailun jälkeen ylävatsan ja pallean toiminnallisen häiriön takia, hitaammin syntyvä kaasu taas saattaa olla merkki ärtyvän suolen oireyhtymästä. Ilmavaivat kulkevat käsi kädessä turvottelun kanssa. Kyse on samasta ilmiöstä, paksusuoleen ruuansulatuksessa kertyvästä ilmasta. Pidättely pahentaa vaivoja. Kun kaasuja kertyy, rupsuttele menemään vaikka työpaikan vessassa. Kaasujen liiallista muodostumista estää itselle sopiva ruokavalio. Kokeile, olisiko suolistosi rauhallisempi, jos vaihdat nopeasti hotkitun noutosalaatin kypsennettyyn, rauhassa nautittuun lounasvaihtoehtoon.

Kokeile

Kiinnitä huomiota housujen ja hameiden vyötärönseutuun. Kiristävä kure on varsinainen ilmaloukku, joten vaihda väljempää päälle. Moni hyötyy myös FODMAP-ruokavaliosta.

Ilmavaivat kulkevat käsi kädessä turvottelun kanssa.

Kipristää

Lähes kaikki kärsivät silloin tällöin ohimenevistä mahakivuista. Nyrkkisääntönä on, että jos kipu menee ohi muutamassa tunnissa eikä pahene tai voimistu, ei päivystyskäynnille ole syytä. Monet kärsivät kuitenkin tällaisista lyhytkestoisista kivuista säännöllisesti.

Suolisto sinänsä ei tunne kipua, mutta se on kuitenkin herkkä paineelle, jota aiheuttaa suolen mutkaan jäänyt kaasukupla. Se voi tuntua viiltävältä ja pistävältä.

Kokeile

Lähetä ilma liikkeelle pyörivillä, hierovilla liikkeillä, jotka suuntautuvat vatsan keskeltä kylkien kautta alas.

Suoli hidastelee

Jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa, kärsit ummetuksesta. Sitä aiheuttavat muun muassa liian vähäinen kuitujen saanti, liikkumattomuus ja niukka veden juominen. Myös ulostuksen pidättäminen opettaa suolta tyhjenemään normaalia harvemmin.

Jos oire ilmenee äkillisesti tai ulosteessa on verta, pitää hakeutua lääkäriin. Yleensä vaiva on kuitenkin harmiton.

Kokeile

Latki pari litraa vettä päivässä ja lisää ruokavalioon psylliumkuitua. Mieti kahvin vaikutusta – joillakin se helpottaa tilannetta, sillä se lisää suolen supistelua, toiset kokevat vaikutuksen haitallisena.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato Aavan GastroLääkäreistä

Lue myös:

Mitä toimistotyöläisen kannattaa päivän aikana syödä?

Yhdistä oikeat raaka-aineet, saat parhaat terveyshyödyt

Kannattaako popsia pillereitä? Esittelyssä 10 lisäravinnetta

Teksti Meira Noronen