Vaivaavatko vatsakivut? Nämä lajit helpottavat oloa

Onko vatsasi kipuileva ilmapallo? Fit listasi lajit, jotka sopivat kenkkuvatsan rauhoittajiksi.

1. Uinti

Uiminen on vatsavaivaisen ykköslaji. Veden vastus tukee keskivartaloa, helpottaa ilman liikkumista suolistossa ja pitää asennon optimaalisena.

Uinnin laajat liikkeet yhdistettynä vesielementtiin hierovat vatsaa ja panevat ruuansulatuksen liikkeelle.

2. Jooga ja pilates

Rauhallisten ja meditatiivisten lajien voima piilee syvävenytyksissä ja voimaharjoituksissa sekä hengityksessä ja rentoutumisessa. Rauhallinen ja syvä hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoa, jonka vastuulla ruuansulatus on.

Bonuksena sydämen syke hidastuu, mikä tuottaa stressivatsaisen parasta lääkettä: rentoa oloa.

Lue myös: Vatsavaivat riesana? Kuusi vinkkiä avuksi

3. Lenkkeily luonnossa

Luonnossa liikkuminen laskee tutkitusti verenpainetta ja lisää elinvoimaisuuden tunnetta. Koska stressimahan taustalla on usein kuormittava elämätilanne, metsälenkki on vatsavaivaisen täsmälääkettä.

Vaihtelevassa maastossa rauhallinenkin kävely käy treenistä, eikä joustavalla pohjalla askeltaminen tuota kivuliasta tärähdystä turvonneelle mahalle. Rento käyskentely panee suoliston sisällön liikkeelle ja helpottaa ilmavaivoja – metsässä voi myös rupsutella rauhassa.

Lue myös: Millaisista vatsavaivoista pitää huolestua?

4. Sykettä nostavat treenit

Jos kivut ja turvotus sallivat, treenin tempoa kannattaa lisätä säännöllisesti. Kovassa harjoituksessa suolistosta poistuu ylimääräistä ilmaa myös uloshengityksen aikana. Kauho siis muutama altaanväli kovempaa tai pingo ylämäki ylös, jolloin kiihtynyt verenkierto kuljettaa epäedullisen ekstrakaasun ulos.

Voimatreenin ystävän kannattaa suunnata salille aamiaisen ja lounaan välissä, jolloin energiaa on riittävästi mutta päivän syömiset eivät ole saaneet stressimahaa sekaisin.

Lue myös:

Liikunta on paras lääke stressiin

Näin helpotat stressiä

Alavatsa kipeä? Endometrioosi iskee joka kymmenenteen!