Helpoiten probiootteja saa pillereinä tai ruoasta, johon niitä on lisätty.

Probiootit avuksi vatsavaivoihin – 6 kysymystä probiooteista

Probiootit eli elävät, terveysvaikutteiset mikrobit vievät pahojen pöpöjen paikat ja voivat tulevaisuudessa auttaa jopa lihavuuteen. Mutta tiesitkö, etteivät kaikki maitohappobakteerit ole probiootteja?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Onko probiootti sama kuin maitohappobakteeri?

Probiootti tarkoittaa käytännössä elävää mikrobia, josta on terveyshyötyä riittävästi käytettynä. Probiootteja saa ruoasta, pillereinä tai elintarvikkeisiin lisättynä, ja toisinaan niitä levitetään suoraan limakalvolle, kun hoidetaan vaikka suun terveyttä ja vaginan bakteeritasapainon häiriöitä.

Toisin kuin usein luullaan, maitohappobakteeri ei ole probiootin synonyymi. Kaikki maitohappobakteerit eivät ole probiootteja, vaan osa niistä on jopa terveydelle haitallisia, kuten vaikka tauteja aiheuttava streptokokki. Lisäksi kaikki probiootit, kuten esimerkiksi probioottiset hiivat ja bacillukset, eivät ole maitohappobakteereja.

Saako probiooteista paremman suojan suolistolle?

Jos mielii yleisesti parempaa suolistosuojaa, probiootteja tehokkaammin toimivat terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, stressitön elämä sekä ajoittainen mullassa möyriminen vastustuskyvyn lujittamiseksi. Jos kuitenkin arki ajaa ahtaalle, ei terveelle ole ekstra-probiooteista haittaa, ellei tuotteita ahmi määrättömästi.

Antibioottikuuri tuppaa sekoittamaan oman mikrobiflooran. Ravintolisänä nautitut probiootit korjaavat balanssia.

Mistä probiootteja saa?

Probioottijugurteissa on yli miljoona hengissä olevaa mikrobia per millilitra, joten yksi purkki päivässä on riittävä määrä. Kahdesta tuskin on terveelle haittaa, mutta ei tutkitusti hyötyäkään, etenkin, jos probiootit ovat samaa kantaa.

Tehokkaimmin toimivat probiootit saa purkista tai ruoasta, johon sitä on lisätty. Ihmisen oma bakteerikanta vaikuttaa aina siihen, miten probiootit tehoavat, joten monipuolisuus rokkaa probioottipiireissä. Vaihtelemalla kantoja saa varmimmin hyödyn.

Villeimmät visionäärit uskovat, että tulevaisuudessa sutjakoiden uloste saatetaan jalostaa laihdutuspillereiksi.

Milloin probiootteja kannattaa ottaa?

Probioottien tehoa terveille arjessa ei ole todistettu, mutta reissussa probiooteista on kiistatonta hyötyä. Niiden nappailija ei välty mahapöpöltä varmuudella, mutta todennäköisyys säilyä terveenä kohenee.

Probiootti tehoaa monella tavalla, kuten buustaamalla omaa immuunipuolustusta, tarttumalla pöpöille varatuille paikoille suolistossa ja houkuttelemalla taudinaiheuttajia tarttumaan itseensä. Näppärää!

Myös antibioottikuurin aikainen hyöty on todistettu: kuuri tuppaa sekoittamaan oman mikrobiflooran, jolloin ravintolisänä nautitut probiootit korjaavat balanssia suolistossa.

Onko probiooteista muuta hyötyä?

Vaikka yksittäisellä probioottikannalla ei ole vaikutusta painonhallintaan, nykytutkimukset osoittavat, että vaihtamalla lihavalle laihan suolistoflooran paino laskee helpommin. Vaikutus poistuu, jos ylipainoinen jatkaa epäterveellisten ruokien syömistä. Villeimmät visionäärit uskovatkin, että tulevaisuudessa sutjakoiden uloste saatetaan jalostaa laihdutuspillereiksi.

Probioottien hyödyistä saatetaan tulevaisuudessa tietää paljon lisää: eläinkokeissa ne ovat saaneet hiirten turkit kiiltämään ja suojanneet niitä syövälle altistavien happiradikaalien hyökkäyksiltä. Ihmisten suussa probioottien tiedetään tappavan reikiä aiheuttavia bakteereja sekä haisuhenkeä aiheuttavia pöpöjä.

Miten probiootti eroaa prebiootista?

Prebiootit
ovat käytännössä
kuituja, eli ruokaa
, jota probiootit tarvitsevat toimiakseen. Prebioottilähteet kannattaa nauttia raakana tai höyrytettynä, sillä paistaminen ja keittäminen saattaa tuhota osan ravintoaineista. Herkkämahaisille varoitus: hyödyistään huolimatta ne saattavat aiheuttaa vatsavaivoja. Kokeile esimerkiksi maa-artisokkaa, valkosipulia, sipulia ja parsaa. Niiden prebioottiosuus on korkea.

Asiantuntijana mikrobiologian professori Per Erik Saris Helsingin yliopistosta

Tilaa Fit!

Lue myös:

Ilmavaivoja ja turvotusta? Helpota ärtynyttä suolta

Näin syöt puhtaammin

Kannattaako kollageeniä syödä purkista?

Kokeile

Hapatettu ruoka on pop, mutta hapatettujen ruokien mahdollisista probioottikannoista ei ole varmaa tietoa. Probioottien kanssa voi kuitenkin vähän irrotella – esimerkiksi kotona pannussa oluessa probiootit säilyvät hyvin, samoin kaalin hapattaminen onnistuu apteekin probioottivalmisteilla.

Teksti Meira Noronen