katri mäkinen

Tanssija Katri Mäkinen: ”Olen opetellut kohtuullistamaan elämääni”

Uupuminen pakotti tanssija Katri Mäkisen nukkumaan ja hoitamaan itseään paremmin.

”Viime syksynä kävin niin kierroksilla, että saatoin herätä aamulla tietämättä missä olen. Pidin kalenteria sängyn vieressä, josta pystyin heti tarkistamaan päivän ohjelman, ja sain ajatukseni kasaan. Tein viime vuonna yli 149 keikkaa, olin mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa ja lisäksi opetin tanssia. Keikkamatkoilla saman porukan kanssa ollaan tiiviisti yhdessä. Menimme usein iltaisin yhdessä syömään ja unet jäivät liian vähälle. Kun työ on intohimo ja ihmisistä tulee parhaita ystäviä, on vaikea sanoa ei. Pelkäsin, että jään jostain paitsi, jos lähdenkin nukkumaan.

Kroppani ei suhtautunut unenpuutteeseen hyvin. Lopulta olin niin väsynyt, etten enää tuntenut iloa. Jo nukkumaan mennessä stressasin, etten taaskaan saa nukuttua tarpeeksi, ja pyörin sängyssä kelloa kytäten. Tuli aamuja, jolloin en olisi halunnut lähteä. Se pysäytti. Tajusin, että toimiakseni kunnolla tarvitsen unta vähintään kahdeksan tuntia yössä.

Säännöllinen unirytmi on minulle nykyään tärkeämpää kuin iltamenot.

Olen opetellut kohtuullistamaan elämääni. Säännöllinen unirytmi on minulle nykyään tärkeämpää kuin iltamenot. Olen myös alkanut huolehtimaan itsestäni paremmin. Kun tanssii koko päivän 3,5 tuuman koroissa, se tuntuu jaloissa. Nykyään minulla on fysioterapeutti, joka hoitaa pelkästään jalkojani. Lisäksi olen hurahtanut LPG-laitehoitoon, joka hoitaa lihaksia nostamalla lihaskalvoja alipaineen avulla. Kun vapaapäiviä ei juurikaan ole, palautumisesta täytyy pitää huolta muilla tavoilla.

Innostun uusista asioista vähän liikaakin ja kilpailuviettini on kova. Kun aikoinaan innostuin käymään salilla, riehuin laitteissa niin antaumuksella, että kylkeni jumittunutta hermoa piti lopulta hoitaa kortisonipiikeillä. Nykyään tiedostan riskit paremmin ja uskallan kuunnella itseäni. Tiedän, että kaikesta voi nauttia kohtuudella. Jos haluan rentoutua, vedän villasukat jalkaan ja herkuttelen lasillisella punaviiniä ja juustoilla.”

Tilaa Fit!

Lue myös:

Tanssija Saana Syrjämäki: ”Nälkä oli jatkuva, mutta en joustanut ruokavaliostani”

James Nikander: ”Salsa pitää yllä toivoa”

Jäätanssija Cecilia Törn: ”Vaikeinta on myöntää, ettei kaikki onnistu heti”

Teksti Anna Povenius
Kuvat Hanna Linnakko