4 julkkisnaisen ruokapulmaa ja niiden ratkaisut

Tunnetut naiset jakoivat ravintopulmansa, me kysyimme asiantuntijalta neuvoa.

”Syön epäsäännöllisesti”

Laulaja Saara Aalto
Harrastaa showtanssia ja joogaa.

”Myönnän, että ole huono suunnittelemaan syömisiäni ja tulee syötyä epäsäännöllisesti. Ongelmia tulee erityisesti silloin, jos olen koko päivän liikenteessä tai keikalla pikkupaikkakunnalla, jossa iltamyöhään on auki vain hampurilaispaikka. Verensokerini laskee helposti, ja silloin olen nälkäkuoleman partaalla. Välttelen vehnää, sokeria ja maitoa.”

Miten sen nyt kauniisti sanoisi. Tietyt asiat vaativat hyväksymistä: syömisen suunnittelu on tärkeää. Uuden tavan oppiminen ei ole helppoa ole mutta kannattaa. Kokeile panostaa muutaman viikon ajan syömiseesi. Pyydä vaikka tukihenkilö muistuttamaan asiasta.

Kun on suunnitellut päivän muut syömiset, nälkäkuolema ei iske.

Tärkein korjausliike ei ole iltasyöminen keikoilla, vaan päivän aikaisemmat ateriat. Kun on suunnitellut päivän muut syömiset, nälkäkuolema ei iske. Huolehdi, että aamupala on riittävä ja monipuolinen. Ei kuitenkaan liian iso, muuten et jaksa lounasta. Iltaa kohden syömisiä voi keventää. Olennaista sinulle on kunnon aamiainen ja lounas. Keikkapäivinä voit syödä varhaisen päivällisen ja ennen keikkaa pienen välipalan. Takahuoneeseen voi pyytää hedelmiä ja smoothieta, jos mahdollista.

Onko vehnän ja maidon välttely ehdotonta esimerkiksi keliakian tai vatsavaivojen takia? Jos ei, haastaisin karttelun. Ei ole fiksua turhaan rajoittaa syömisiään niin, että tulee noin nälkäiseksi, kun helpompi olisi ottaa vaikka maitopohjainen välipalavalmiste.

Jos hampurilaispaikkaan tulee kuitenkin usein mentyä, pää on hyvä pitää kylmänä ja valita terveellisempiä vaihtoehtoja: tuoremehua, salaattia ja pieni hampurilainen. Jos se ei onnistu ja tulee syötyä iso hampurilaisateria, älä tunne morkkista ja ala vähentää seuraavana päivänä syömisisiäsi. Muuten huonosta ja riittämättömästä syömisestä tulee kierre.

”Herkuttelu karkaa käsistä”

Juontaja Tuija Pehkonen
Käy salilla 4-5 kertaa ja lenkillä kerran viikossa.

”Herkutteluni uhkaa mennä jokailtaiseksi. Kun pääsen lösähtämään sohvalle, on pakko saada Marianne-suklaata, Pätkistä tai viinilasillinen. Viime aikoina olen innostunut viinereistä. Aikoinaan punnitsin kaikki syömiseni, mutta en tykkää, jos ruoka hallitsee liikaa elämää. Olen armollinen nautiskelijatyyppi, mutta kohtuus sentään kaikessa.”

Tällaista puhetta kuuluu usein laihduttajien suusta. Siksi ensimmäinen kysymys on: syötkö liian vähän? Kuulostaa, että päivän syöminen on kulutukseen nähden riittämätöntä. Onkin syytä tsekata ensin perusruokavalio: syötkö riittävästi ja erityisesti riittävästi hiilareita? Monet suosivat proteiinia hiilareiden kustannuksella. Hilareita ei kannata hyljeksiä!

Ehkä sinua vaivaa myös aterioiden epäsäännöllisyys. Jos sinulla on tunne, että rojahdat väsyneenä sohvalle, ehkä päivärytmisi on liian kaoottinen ja vaatii korjaamista?

Oletko liian rankka itsellesi? Kiellätkö itseltäsi liikaa? Jos söisit enemmän ja säännöllisesti, ehkä viineri tulisi harvemmin mieleen.

Ehkä päivärytmisi on liian kaoottinen ja vaatii korjaamista?

”Kahden lajin yhdistäminen tuo haasteita syömiseen”

Meikkitaiteilija Mariela Sarkima
Treenaa crossfitiä ja kundaliinijoogaa.

”Ongelmani on kahden erityyppisen lajin yhdistäminen. Miten söisin rankkoina crossfitpäivinä, miten rauhallisina kundaliinijoogapäivinä? Vältän nopeita hiilareita, esimerkiksi pastaa en syö. Olen kuitenkin hedonisti ja kakkuhamsteri. Kerran vedin nälissäni kolme pullaa.”

Ensiksi huomioni kiinnittyy makeannälkään. Jos se on lisääntynyt, se saattaa kieliä joko siitä, että ruuasta tulee liian vähän energiaa tai että treeni tai työ aiheuttaa liikaa stressiä. Makeannälästä ei kannata ruoskia itseään, sillä usein siihen löytyy fysiologinen syy.

Tärkeintä on tsekata ruokavalion runko kuntoon. Tämä ruokavalio on kaikkien päivien pohja. Ehdottaisin lautasmallin tyyppistä ruokavaliota, jossa puolet lautasesta täyttyy kasviksista, neljäsosa proteiininlähteestä, neljäsosa hiilarilisukkeesta.

Käytä omaa fiilistä mittarina: jos uuvut crossfitissä kesken kaiken, syöt liian vähän hiilareita.

Tätä ruokavaliota noudatetaan kaikkina muina paitsi crossfitpäivinä. Kun luvassa on crossfitiä, perusrunkoon on lisättävä hiilareita. Jos treeni on illalla, lounaan pitää olla iso. Syö tällöin paitsi vähemmän proteiinia, myös vähemmän kasviksia. Moni tekee tässä kohtaa virheen ja täyttää turhaan mahaansa keveällä salaatilla. Jos pasta, leipä tai riisi ei maistu, lounaan hiilarilisä voi olla vaikkapa kvinoaa, täysmehua tai jälkkärihedelmiä. Vähän ennen treeniä voi napata vielä urheilujuoman tai hedelmän.

Jos crossfittreenin tekee aamulla, tämä hiilarilisäys on hyvä tehdä edellisenä iltana.

Käytä omaa fiilistä mittarina: jos uuvut crossfitissä kesken kaiken, syöt liian vähän hiilareita.

 

”En osaa syödä aamiaista”

Malli Sara Chafak
Treenaa salilla ja liikkuu paljon luonnossa.

”Minun on vaikea syödä aamupalaa, ja nälkä tulee vasta muutaman tunnin päästä heräämisestä. Miten oppisin syömään aamiaisen?”

Oletko elämääsi tyytyväinen? Onko hyvä vire? Siinä tapauksessa aamiainen ei ole mikään välttämättömyys. Aamupala on vain yksi ateria, ja kokonaisuus merkkaa enemmän.

Aamiaisen ei tarvitse olla sitä, mitä yleensä ajatellaan.

Joskus aamiainen on kuitenkin tärkeä. Jos treenaa aamulla rankasti, palautumisen kanssa voi tulla ongelmia, jos jättää aamiaisen väliin. Suosittelen aamiaista myös laihduttajille ja heille, joilla on makeanhimoa tai ongelmia syömisen hallinnan kanssa.

Aamiaisen syöminen on tapa, ja uusien tapojen omaksuminen vaatii aina aikaa. Syö ruokia, jotka tuntuvat sinusta helpoilta. Aamiaisen ei tarvitse olla sitä, mitä yleensä ajatellaan. Monet esimerkiksi kokevat, että smoothie on on kiva, juotava aamiainen.

Etene pienin askelin. Ensimmäisellä viikolla juo lasillinen täysmehua. Toisella viikolla lisää puolikas banaani tai vähän jogurttia.

Elimistön herättelykin voi auttaa: käy reippailulla, jaloittele vaikka postilaatikolle tai kävele töihin ja syö vasta siellä.