Aiemmin James Nikander tunnettiin taiteilijanimellä Musta Barbaari.

James Nikander: ”Salsa pitää yllä toivoa”

Raskaiden vuosien jälkeen muusikko James Nikander löytää hyvää fiilistä salsasta.

”Viime kesänä kävin latinotanssibileissä fiilistelemässä meininkiä. Jengi tanssi niin hyvin ja ärsytti, että itse osasin vain perusaskelia. Silloin lupasin itselleni, että alan treenaamaan salsaa kovaa, että voin lisätä vähän vauhtia kemuissa.

Olen aina tykännyt tanssia, mutta kunnolla pääsin siihen kiinni, kun olin mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Treenasimme ainakin 20 tuntia viikossa, ja se oli ihan hiton rankkaa, mutta hauskaa. Ohjelman aikana tajusin, että lattarit on mun juttu.

Syksyllä liityin tanssikoulun salsaryhmiin ja nyt käyn viikkotunneilla monta kertaa viikossa. Jos energiaa riittää, voin tanssia kolmekin tuntia putkeen. On ihan selvää, että haluan olla hiton kova salsatanssija. Treenaan se mielessä, että pystyn vielä kilpailemaan, vaikka siihen on vielä matkaa.

Tykkään siitä, että kun menen salsabileisiin ja pyydän daamia tanssimaan, siinä ei ole mitään taka-ajatuksia.

Salsassa viehättää ihan kaikki, liikehdintä, vauhdikkuus, hyväntuulisuus ja sosiaalisuus. Lattarirytmit ovat minulla jossain syvällä. Tanssista tulee älyttömän hyvä olo, se vain vie mukanaan. Kehittyminen tuntuu tosi hyvältä: opin koko ajan kuuntelemaan musiikkia paremmin ja tekemään liikkeitä niin, etteivät ne ole suorittamista vaan flow’n mukana menemistä. Silloin kroppa ja musa ovat ihanassa symbioosissa. Kun pääsen tuohon tilaan, en ajattele mitään muuta.

Tykkään siitä, että kun menen salsabileisiin ja pyydän daamia tanssimaan, siinä ei ole mitään taka-ajatuksia. Silloin tanssitaan vain for the fun of it. Salsa on ihan oma kielensä. Ei tarvitse osata espanjaa, jos osaa tanssia. Pystyn bondaamaan ihmisten kanssa ympäri maailmaa.

Hauskanpito on elämän tarkoitus, ajattelee James Nikander.

Salsa on niin eri juttu kuin vaikka salilla treenaaminen. Kun tanssii, rasitusta ei edes huomaa, vaikka jälkikäteen olisi paita läpimärkä hiestä. Tanssiminen on myös saanut minut pitämään kehostani huolta ihan uudella tavalla. Harjoittelen liikkuvuutta ja pyörittelen auki olkapäitä, hartioita ja rintakehän aluetta – ne ovat menneet ihan tukkoon liian salitreenin ja vähäisen lihashuollon takia. Kun kankeus katoaa, liikkeistä tulee runollisempia, ja koko kropan olemus muuttuu kävelytyyliä myöten. Olen fiilistellyt sitä, miten lantioni liikkuu nyt enemmän ja saan liikutettua hartioita tiheäänkin rytmiin.

Salsalla on minulle tosi iso henkinen merkitys. Se vie hetkeksi pois negatiivisuudesta ja ylläpitää toivoa. En käytä salsaa paetakseni ongelmia, mutta saan siitä energiaa omien mielenmyrskyjeni kohtaamiseen.

Viime vuodet ovat olleet raskaita. Minulle on tullut kroonisia kipuja, olen pelännyt sairauksia, parisuhteita on kaatunut ja olen joutunut miettimään, miksi olen käyttäytynyt niin kuin olen. Lööpeissä minun on kerrottu kärähtäneen huumeista, vaikka kyse oli yhdestä kannabissätkästä. Myös siitä kirjoitettiin, että äitini ja siskoni joutuivat kadulla kiistaan siviilipoliisin kanssa, kun heiltä vaadittiin henkilötodistuksia osana ulkomaalaisvalvontaa. Tuo tapahtuma sai ajattelemaan aika synkästi tästä yhteiskunnasta. Olen menettänyt keikkoja ja äiti haluaa muuttaa pois Suomesta.

Olen käynyt aika syvässä kuilussa.

Nuo asiat ovat todellakin vetäneet minua alas ja olen käynyt aika syvässä kuilussa. Hetkeen en halunnut olla ihmisten kanssa missään tekemisissä, meinasin erakoitua kämpille. Minun piti miettiä, uskonko ylipäätään hyvään vai pahaan.

Nyt tanssista saamani hyvä fiilis motivoi minua etsimään sitä hyvää fiilistä muuhunkin elämään. Olen tajunnut, että hauskanpito on elämän tarkoitus. Kaiken tämän keskelläkin tuntuu, että jos voin aloittaa päivän tanssimalla, elämä on aika hyvää.”

Tilaa Fit!

Lue myös:

James Nikander: ”Bodaaminen alkoi tuntua tosi pinnalliselta”

Tanssija Saana Syrjämäki: ”Nälkä oli jatkuva, mutta en joustanut ruokavaliostani”

Salamatkustaja-blogia kirjoittava Satu: ”Crossfit herätti henkiin”

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fabian Björk