meditointi
Meditointi tyhjentää mieltä tehokkaasti ja rauhoittaa.

Näistä syistä meditointi kannattaa (vaikka se ei tuntuisikaan omalta jutulta)

Meditointi auttaa pääsemään käsiksi omassa sisimmässä olevaan rauhan- ja voimanlähteeseen. Ja tuo lähde on vain yhden hengityksen päässä.

Tuntuuko meditointi liian monimutkaiselta? Luuletko, ettei sinusta ole siihen? Ehkä mietit, kenellä on aikaa pysähtyä hengittelemään?

Et ole yksin ajatustesi kanssa, sillä moni vierastaa yhä meditointi-sanaa. Siksi meditaatio-opettaja Jonna Molin haluaakin puhua mieluummin läsnäolosta ja rauhoittumisesta, sillä se on meditaation perusta.

Molin heräsi itse läsnäoloon 10 vuotta sitten lapsen syntymän myötä. Kun oravanpyörä pysähtyi äitiyslomalla, oli aikaa havainnoida ja aistia luontoa uudella tavalla. Läsnäolosta alkanut meditaatioharjoitus muuttui pian päivittäisiksi rentoutushetkiksi sohvalla meditaatiomusiikkia kuunnellen.

– Mitä enemmän vietin aikaa sisäisen tyyneyden tilassa, sitä tasapainoisemmaksi oloni muuttui. Aloin suhtautua ulkoisiin paineisiin ja haasteisiin entistä rauhallisemmin ja luottavaisemmin mielin, Molin ­sanoo.

Molin kokee, että meditointi kasvattaa mielenrauhan lisäksi luottamusta elämään. Kun oma sisäinen rauhantila tulee tutuksi, turhat pelot sulavat pois. Miksi jännittää, kun kaikki järjestyy lopulta hyvin?

Lue myös: Meditaatio on hipeille ja muut myytit mietiskelystä – sinäkin voit saada meditoinnin hyödyt

Meditointi, paras ­terveysvakuutus

Meditoinnilla on tutkitusti myös lukuisia terveysvaikutuksia. Molinin luettelema lista on vaikuttava: Meditointi muun muassa lievittää stressiä ja ahdistusta, parantaa muistia, ajattelu- ja keskittymiskykyä, rauhoittaa hermostoa, parantaa unta ja unenlaatua, lievittää kipuja, tasapainottaa hormonitoimintaa ja vahvistaa immuniteettia.

– Meditointi kohentaa elämänlaatua kaikin tavoin!

Moni meditoinnin aloittanut huomaa, miten virkistävä lyhytkin pysähdyshetki on. Joskus viidenkin minuutin läsnäolohetki vaikuttaa samoin kuin hyvät päiväunet. Molin kertookin, että 20 minuutin syvärentoutus vastaa neljän tunnin yöunia.

– Meditointi puhdistaa mieltä kuormittavista ajatuksista ja parantaa aivojen lepokykyä myös kiireisen arjen keskellä.

Pysähtyminen lisää myös mielentyyneyttä. Haastavat tilanteet ja arjen konfliktit eivät enää aiheuta välitöntä reaktiota, koska haasteisiin pystyy suhtautumaan tietoisemmin:

– Jos en voi muuttaa tilannetta, voin vain suhtautua toisin. Siitä, mihin ei itse pysty vaikuttamaan, on turha myöskään stressata.

Meditointi virkistää, vaikka pysähtymishetki olisi lyhyt.

Meditointi tuo lisätunteja

Monen elämä on kiitämistä ulkoisten vaatimusten, kuten työpaikan, kodin, lasten, perässä, tulipaloja sammutellen. Mutta kun alkaa kuunnella sisintään ja olla läsnä elämässään, voi kokea jännän oivalluksen: vuorokauteen tulee enemmän ­tunteja!

Molin ilahtuu aina, kun hänen oppilaansa kertovat hidastamisen tuoneen lisää aikaa päiviin. Tämä johtuu siitä, että meditointi tyhjentää mieltä turhista ajatuksista ja lisää läsnäoloa kaikissa arjen askareissa. Kun tekee yhtä asiaa kerrallaan tietoisesti, ehtii paljon enemmän ja yhä mielekkäämpiä asioita.

– Kiireen tunne johtuu siitä, että mielessä pyörii liian paljon kuormittavia ajatuksia. Kun opimme keskittymään läsnä olevaan hetkeen ja yhteen tehtävään kerralla, kiire katoaa.

Meditaatio ei ole pelkkä tekniikka tai harjoitus, vaan jatkuva läsnäolon tila arjen keskellä: Tietoisuus siitä, miten puhun itselleni, miten teen asioita ja millä tavalla kohtaan muut ­ihmiset.

– Kun olemme läsnä tekemisissämme, olemme paikalla omassa elämässämme.

Lue myös: Näin kävely vaikuttaa terveyteesi – vain 30 minuuttia päivässä riittää!

Sinäkin osaat meditoida!

Vaikka meditoinnin hyödyt tiedostetaankin, monesti kiire tuppaa estämään hyvät aikeet.

Kun Molin kuulee yleisen vastalauseen ”ei minulla ole aikaa meditoida”, hän tiedustelee: Onko sinulla aikaa hengittää tai huokaista?

Kuka tahansa voi saada makupalan meditoinnin tilasta vaikka kaupan kassajonossa. Voit rauhoittaa mielesi sulkemalla silmäsi ja hengittämällä kerran tietoisesti syvään. Rauhallinen olotila tulee välittömästi.

– Meditaatio on ihmisen luontainen olotila, mutta yrittämällä siihen ei pääse käsiksi. Syvä rauha on sisällämme koko ajan. Tarvitsee vain pysähtyä, hengittää ja antaa sen tapahtua.

Lue myös:

Anu vaihtoi rankat salitreenit lempeämpiin lajeihin: ”Meditaatio opetti rentoutumaan”

Mitä life coach -gurulta voi oppia?

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Fotolia