Mitä life coach -gurulta voi oppia?

Toimittaja testasi, löytyvätkö vastaukset elämän suuriin kysymyksiin life coach -guru Gabrielle Bernsteinin opetuksista.

Tuntuu kuin koko sali lähtisi lentoon. Parisataa naista (ja neljä miestä) istuu silmät kiinni tuoleillaan, ravistaa käsiä ilmassa ja huutaa. Nuori nainen kävelee yleisön edessä polvista revityissä pillifarkuissa ja hihkuu mikkiin.

– Shake it out! Anna kyytiä peloille! Huuda ne ulos!

Amerikkalaisen Gabrielle ’Gabby’ Bernsteinin kurssi muistuttaa paikoin rock-konserttia. Kotimaassaan 37-vuotias Gabby on ollut pitkään tuttu nimi bestseller-listalta ja videoblogeista. Jenkkimediat ovatkin hehkuttaneet häntä ”seuraavan sukupolven ajatusjohtajaksi” ja ”kolmekymppisten naisten uudeksi rooli­malliksi”.

Helsingissä hän saisi kävellä rauhassa, mutta Tukholman ilmassa on jo pöhinää. Ei siis ihme, että Gabbyn uusimman kirjan mukaan nimetty The Universe Has Your Back -Euroopan-kiertue on saapunut juuri Tukholmaan ensimmäisenä Pohjoismaista.

Naisen kaikki viisi elämäntaito-opusta ahmineena en tietenkään voi jättää tilaisuutta väliin. Tahdon nähdä omin silmin, millainen aura Gabbyn ympärillä leijailee. Löytyykö trendikkään ulkokuoren alta aikamme suurin henkinen valmentaja vai kivenkova bisnesnainen? Ja ennen kaikkea – miten valaistuneena poistun gurun kokopäiväisestä opetus­sessiosta?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaihda filmiä

”Tule onnellisimmaksi ihmiseksi, jonka tiedät.”

Lupaus kulkee punaisena lankana Gabbyn kirjoissa, joista myös hänen oma tarinansa on tuttu. Parikymppisenä menestyksekkään pr-naisen elämä oli yhtä pintaliitoa. Mutta kun onnea ei löytynyt sen paremmin pelimiehistä kuin kokaiinista, Gabby alkoi etsiä sisäistä rauhaa elämäntaitokirjallisuudesta ja vaihtoi pr-bileet meditointiin. Nyt Gabby opettaa oivalluksiaan täysille saleille.

– Onko elämäsi sellainen elokuva, jota katselet mielelläsi? Vai kärvisteletkö katsomossa miettien, koska piina loppuu? Gabby kysyy salilliselta kolmekymppisiä naisia.

Hmm… Pakko myöntää, että ainakin oma elokuvani muistuttaa usein Elämäni Murmelina. Mieluummin katselisin vaikka Pretty Womania.

Gabbyn ohje meille on yksinkertainen: Vaihda hyvä nainen filmirulla, jos et pidä näkemästäsi! Jos päiväsi ovat kuin kauhuleffasta, se johtuu omista opituista uskomuksistasi. Ne ovat onnesi tiellä, ja siksi ne on hyvä välillä ravistaa pois.

Ja sitä me nyt teemme. Salillinen naisia riehuu, mikä tekee kieltämättä hyvää. Silti epäilen, ettei se vielä riitä puhdistamaan kovalevyä.

Anna virheen ohjata

– Mitkä ongelmat toistuvat elämässäsi? Mitä useammin sama vaikeus toistuu, sitä kiitollisempi tulisi olla, koska vain siten ongelmat paljastuvat. Epämukava tunne auttaa kasvamaan ihmisenä, guru jatkaa.

Jos on koko ikänsä pyöritellyt mielessään esimerkiksi elokuvaa nimeltä ”en kelpaa omana itsenäni”, sitä pitää jo totena. Toistuvat vastoinkäymiset auttavat paljastamaan tämän.

Tunnetko tulevasi aina torjutuksi tai ulkopuoliseksi? Löydätkö aina saman petturimiehen, vain eri kasvoilla? Hyvä! Kun kaava on paljastettu, on aika vastata käsi sydämellä kysymykseen: Mitä uskomustani tämä ongelma heijastaa?

– Jos epämukavia tunteita ei uskalla tuntea, ne tulevat aina takaisin. Hengitä tunteeseen ja päästä siitä irti uloshengityksellä, Gabby neuvoo.

Kanavointia pikavauhdilla

Gabby on ilmiömäinen puhuja. Välillä tuntuu kuin hän juoksisi koko kirjansa läpi henkisyysähkyn uhallakin, jotta jokainen tiedonjyvä tulisi välitetyksi. Näin isoissa aiheissa vähemmän olisi ehdottomasti enemmän.

Opetuksissa sinällään ei ole mitään uutta. Hän vie omien opettajiensa, kuten Louise Hayn ja Wayne Dyerin, sanomaa eteenpäin ja siteeraakin näitä useaan otteeseen. Vanhoja viisauksia trendikkäämmässä paketissa.

Yleisökysymyksiäkin satelee. Miksi muut kohtelevat minua vieläkin kuin olisin lapsi? Miksi en uskalla sitoutua? Miten erottaa intuitio egosta? Vastaus tulee aina kuin apteekin hyllyltä.

Sitten joku kysyy sen, mitä itsekin mietin: Miten hän oikein sen tekee? Gabby kertoo olevansa avoin kanava korkeammille energioille, joita hän vain välittää. Sitä en epäile, mutta lähetystä voisi hieman hidastaa. Onneksi sanomaa voi sulatella ja syventää kotona kirjojen parissa – oman sisäisen gurun tahtiin.

Teksti Teksti Kirsi-Marja Kauppala Kuvat Chloe Crespi ja Wendy Yalom